Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Is schilder verantwoordelijk na acceptatie ondergrond na fout stukadoor?

Minerale ondergrond

Vraag:

Enige tijd geleden heb ik project aangenomen bij een particulier, deze heeft vooraf de stukadoor ingehuurd en plafond en wanden laten stuken. Later heeft ze ons gebeld en opdracht gegeven om alles te sausen. Wij hebben alles nagelopen op cement en kalkresten en daarna alles gefixeerd en gesausd. Bij droging waren er lichte golven te zien in het plafond en na metingen bleek er op veel plekken een verschil te zitten van meer dan 2 cm over een lengte van 40 cm. Plafond was dus niet goed gestuukt.
 
Stukadoor zegt nu dat wij het plafond bewerkt hebben en nu dus verantwoordelijk zijn voor alles. Klant verschuilt zich achter de stukadoor, want die heeft het plafond goedgekeurd en betaald aan de stukadoor. Conclusie: wij moet nu volgens klant alles opnieuw laten stuken en opnieuw sausen. Kan dit zomaar en waar staat dit dan vermeld in de wet, weet iemand dit.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

5 reacties op “Is schilder verantwoordelijk na acceptatie ondergrond na fout stukadoor?

  • Redactie

    Wanneer je als schilder een ondergrond overschildert of anderszins bewerkt, dan accepteert je deze ondergrond als voldoende om goed werk op te realiseren. Zodra de afwerking onthecht, bobbelt, oneffenheden niet meer maskeert of zelfs slecht stucwerk zichtbaar maakt, dan is dat iets waar een schilder op aangesproken kan worden. Je hebt immers als vakman een oog voor dit soort zaken en daarmee een waarschuwingsplicht naar je opdrachtgever.

    Wanneer je de zaak niet vertrouwt, moet je er niet aan beginnen. Op z’n minst moet je de opdrachtgever informeren en aan hem de keus voorleggen. Goed werk door eerst maatregelen te (laten) treffen of minder goed werk. Dit laatste moet je eigenlijk niet willen. Werk weigeren uit te voeren kan ook. Durf ook eens ‘nee’ te zeggen. Je bewijst daarmee vakmanschap en te staan voor het werk wat je wel doet.

    1. Gerbrand

      Is er jurisprudentie over de stelling “Wanneer je als schilder een ondergrond overschildert of anderszins bewerkt, dan accepteert je deze ondergrond als voldoende om goed werk op te realiseren.” en uiteindelijk verantwoordelijk is ook voor de voorgaande handelingen.

      Aangezien voor stukadoors ook criteria gelden in de zin welke stukadoors criteria klasse (groep 0t/m6) het werk is verkocht/aangenomen.

      Het accepteren van ondergrond kan heel ver gaan, stel de aannemer maakt een verlaagd plafond met ragelwerk en stucplaten, stucadoor stuct het plafond egaal en glad schilder voorziet het plafond van een degelijk verf systeem en resultaat is goed. Na verloop van tijd ontstaan er scheuren in het plafond. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Met de stelling die gemaakt wordt dat de schilder de ondergrond accepteert hoe deze is kan je zover gaan dat de schilder dan verantwoordelijk is voor alle voor gaande stappen.

  • Bas Burema

    Beste Peter Bos,
    Als schilder ben je niet eindverantwoordelijk voor het werk van je voorgangers. Simpelweg omdat door het aanbrengen van egale verflaag juist dan dit soort gebreken pas zichtbaar worden. Gebruik deze informatie voor een verhelderend gesprek met je opdrachtgevers.

  • Klaas de Wit

    Alvorens men aan vervolgwerk begint van andere vaklieden, is het inderdaad belangrijk het uitgevoerde kritisch te bekijken en eventuele tekortkomingen te melden
    aan de verantwoordelijke opdrachtgever, die met de goedkeuring ervan belast is.
    En dat er geen volle verantwoordelijkheid van schilderskant genomen kan worden over het eindresultaat.
    Het is zeker niet onredelijk de stukadoor voor eigen fouten verantwoordelijk
    te stellen, maar wel vooraf.
    Juridisch gezien heeft een schilder geen been om op te staan, met het argument: “dat de gebreken pas zichtbaar zijn geworden, nadat er een verflaag is aangebracht”.
    Deze zal dit waarschijnlijk met onderbouwen met: van een schilder mag men de nodige inzicht, vakkennis en ervaring verwachten om tot een acceptabel/verantwoord resultaat te komen.
    Het voorgaande wil niet zeggen dat de schilder altijd de eindverantwoording heeft,
    bij verborgen of onvoorspelbare fouten of manco’s zal dit niet zou snel voorkomen.

  • Klaas de Wit

    Hierbij een overzicht van enkele artikelen en auters die het kunnen weten.
    Naar aanleiding van dit chapiter heeft Cees Dijkstra geacht om hieraan in het Schildersblad 9/2019 pag. 32 een artikel te wijden.
    In Cobouw weekblad voor de bouw 7/2017 (22 feb.) pag. 46-47 schrijft advocaat Jurriën Deckers in zijn subtitel hoofd van ‘Verborgen gebreken’: Aannemers zijn na oplevering niet verantwoordelijk voor gebreken, tenzij het gaat om een ‘verborgen gebrek’. Zo’n gebrek is alleen verborgen, als de opdrachtgever dat gebrek bij de oplevering over het hoofd heeft gezien.
    De vaste juridisch medewerker Gert van Gorcom van het Schildersblad geeft in nr. 8/2020
    pag. 31 zijn oordeel over dit onderwerp in ‘Accepteren van ondergrond’..
    ‘Wanneer bent u voor fouten aansprakelijk? Verborgen en zichtbare gebreken’ is de titel van in Aannemer (28) ’17 nr. nov. pag. 42 waarvan de tekst afkomstig is van het juridische bureau LegalMatters.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.