Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 1 jaar geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #63468

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  VRAAG:
  Ik heb een vraag over het overschilderen van een wit geschilderde eikenhouten vloer. Deze vloer is 8 jaar geleden in de acrylverf gezet. De vloer is echter aan een nieuwe laag toe. Nu ben ik van mening dat ik deze vloer niet perse hoef te schuren: Eerst goed ontvetten en dan overschilderen. Uiteraard wel de paar kale plekken die de vloer heeft, behandelen met een grondverf. Is deze aanpak verantwoord?


  ANTWOORD:

  Nee. Ons advies is om ondergronden voor het schilderen altijd eerst grondig schoon te maken en daarna zorgvuldig te schuren. Schuren is nodig om hiermee het hechtoppervlak te vergroten. Dit kan ook met fijn schuurmateriaal. Er is niet perse een grove korrel voor nodig. Wordt niet geschuurd, dan is de kans op matige hechting relatief groot. Het fysisch verankeren van de verf vindt dan minder goed plaats.

  Schuurmachines

  Voordat geschuurd kan worden, moet de vloer goed schoongemaakt zijn. Bij het schuren begin je met grof schuren en wordt geëindigd met fijn schuren. Voor het schuren zijn professionele parketschuurmachines. Deze zijn relatief zwaar en lastig bedienbaar en bedoeld voor de professional. Ze worden vooral voor massief houten vloeren gebruikt. De machines zijn geschikt voor kaal schuren en kunnen ook oneffen oppervlakken egaliseren. Bij een grove en verontreinigde vloer is het zaak alles grove onregelmatigheden en dergelijke eerst te verwijderen. Na schoonmaken kan hier het beste een band- of walsschuurmachine gebruikt worden. Een eerste schuurgang kan met een korrelgrootte van P80-P120. Een tweede schuurgang is nodig voor het naschuren (P180-P220). De derde schuurgang maakt de vloer gereed voor het aflakken. Hiervoor korrelgrootte P240 gebruiken. Wanneer een gladde en redelijk schone vloer geschuurd moet worden, kan vaak volstaan worden met licht aanschuren. In dat geval kan worden geschuurd met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met een schuurkorrel van P160 – P180.

  Tips

  Nog wat tips: Begin in het midden en werk naar de zijkanten. Schuur de hoeken met een kantenschuurmachine of vlakschuurmachine en schuur na met korrelgrootte P180 – P240. Schuur zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf. Kies bij twijfel over de grofheid van het schuurmateriaal eerder voor fijne dan voor een grove korrelgrootte. Maak bij iedere schuurgang met een bepaalde korrelgrootte het gehele oppervlak af en vervang het schuurmateriaal regelmatig. Verwijder schuurstof regelmatig, zodat dit geen krassen achterlaat bij het fijn schuren. Controleer tenslotte de vloer zorgvuldig op krassen voordat wordt gelakt. Eenmaal gelakt zal een kras veel duidelijker zichtbaar zijn.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen