Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 10 maanden, 2 weken geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #65249

  Beste vakmensen,

  Wij hebben een huis gekocht en dat heeft houten planken vloer dat meer dan 10 jaar geleden geverfd was in een donkere kleur. Nu is het verf in bepaalde plaatsen afgedragen en wij willen het vloer herschilderen met een dekkende verf in een donkere kleur. Wij hebben het vloer afgeschuurd met het schuurmateriaal met een grove korrelgrootte. Het schuurmachine was in hubo gehuurd en werkte zeer slecht. Nu zie ik een paar plaatsten die niet perfect glad zijn (met kleine haartjes en sommige hebben nu gaatjes omdat stukjes hout verwijderd zijn met shcuurmachine). Hoe moeten zulke plekken nu behandeld worden? Kunnen wij deze met een klein schuurmachine (dat voor de plinten gebreukt wordt) glad krijgen? Kunnen wij deze plekken soms met handen schuren?
  Voor de gaatjes dacht ik een “wood filler” gebruiken. is dat een goede idee?
  Alvast bedankt!
  Groeten,
  Tetyana

  #65435

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Het dekkend schilderen van houten vloeren moet plaatsvinden met een slijtvast en krasbestendig verfproduct. Voor trappen zijn hiervoor speciale producten ontwikkeld welke ook uitstekend voor houten vloeren kunnen worden gebruikt. Verder moet goed schoongemaakt en geschuurd worden. Dat is een voorwaarde voor voldoende hechting. Scheurtjes kunnen gevuld worden met een woodfiller, polyester of epoxy.

  Eerst goed reinigen met Universol of een soortgelijk product. Een eerste schuurgang kan met een korrelgrootte van P80 – P120. Een tweede schuurgang is nodig voor het naschuren (P180 – P220). De derde schuurgang maakt de vloer gereed voor het schilderen. Hiervoor korrelgrootte P240 gebruiken. Wanneer een gladde en redelijk schone vloer geschuurd moet worden kan vaak volstaan worden met licht aanschuren. In dat geval kan geschuurd worden met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met een schuurkorrel van P160 – P180.

  Nog wat tips: Begin in het midden en werk naar de zijkanten. Schuur de hoeken met een kantenschuurmachine of vlakschuurmachine en schuur na met korrelgrootte P180 – P240. Schuur zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf. Kies bij twijfel over de grofheid van het schuurmateriaal eerder voor fijne dan voor een grove korrelgrootte. Maak bij iedere schuurgang met een bepaalde korrelgrootte het gehele oppervlak af en vervang het schuurmateriaal regelmatig.

  Verwijder schuurstof regelmatig, zodat dit geen krassen achterlaat bij het fijn schuren. Controleer tenslotte de vloer zorgvuldig op krassen voordat geschilderd wordt. Als eerste laag een acrylaat grondverf gebruiken. Hierna afwerken met een of twee lagen trappenverf of traplak.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen