Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 2 jaren, 2 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #62105

  Arthur de boer
  Bijdrager

  Beste vakmensen,

  Ik heb een vraag over het overschilderen van een reeds witgeschilderde eikenhouten vloer.
  De vloer is 8 jaar geleden wit geverfd met acryl verf van een goed merk.
  De vloer is echter aan een nieuwe laag toe. Nu werd mij verteld door een schilder, dat ik deze vloer niet perse hoef te schuren. Hij gaf aan dat als ik deze zeer goed zou ontvetten, deze met een goede verf is over te schilderen. Uiteraard wel de paar kale plekken die de vloer heeft eerst behandelen met een grondverf.
  Hij gaf aan dat dit kon, omdat de vloer reeds erg glad en ingelopen was.

  Nu kan ik nergens vinden of bovenstaande ook klopt? hoop dat er iemand advies heeft?

  ALvast bedankt!

  MVG

  Arthur

  #62112

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte Arthur,

  Dank voor je vraag. Ons advies is ondergronden voor het schilderen altijd eerst grondig schoon te maken en daarna zorgvuldig te schuren. Schuren is nodig om hiermee het hechtoppervlak te vergroten. Dit kan ook met fijn schuurmateriaal. Er is niet perse een grove korrel voor nodig. Wordt niet geschuurd, dan is de kans op matige hechting relatief groot. Het fysisch verankeren van de verf vindt dan minder goed plaats. Alleen bij reversibele verfproducten zoals vinyl- en chloorrubberverven is het vooraf schuren niet nodig. Dergelijke verven lossen aan het oppervlak een beetje op door het oplosmiddel van de aangebrachte verf en verkleven hierdoor als het ware beter.

  Niet schuren is ook mogelijk wanneer verflagen vers zijn. Een epoxy moet binnen 48 uur worden geschilderd, een alkyd en acrylaat doorgaans binnen een week tot maximaal twee weken. Hoe vlotter, na drogen, overschilderen, hoe beter. Een verflaag van acryl na 8 jaar zonder schuren overschilderen raden wij af.

  Voordat geschuurd kan worden, moet de vloer goed schoongemaakt zijn. Bij het schuren begin je met grof schuren en wordt geëindigd met fijn schuren. Voor het schuren zijn professionele parketschuurmachines. Deze zijn relatief zwaar en lastig bedienbaar en bedoeld voor de professional. Ze worden vooral voor massief houten vloeren gebruikt. De machines zijn geschikt voor kaal schuren en kunnen ook oneffen oppervlakken egaliseren. De kantenschuurmachines is geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen en kanten, kleine oppervlakken en voor traptreden. Een vlakschuurmachine kan ook gebruikt worden, maar is meer geschikt voor kleinere oppervlakken of voor het naschuren van grof schuurwerk. Renovatie of reparatiewerkzaamheden kunnen met een roterende schuurmachine uitgevoerd worden. Vooral bij lamellenparket is de roterende schuurmachine goed toepasbaar. Deze machine schuurt namelijk minder oppervlak weg. Ook kan met een roterende schuurmachine nageschuurd worden. Wanneer de vloer eerder behandeld is geweest met een oplosmiddelhoudende lak dan is het voldoende de vloer goed vet- en vuilvrij te maken. Schuur vervolgens de oude laklagen aan met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met fijn schuurpapier (P180 – P220). Pas op voor het doorschuren van de oude laklaag, anders ontstaan kleurverschillen.

  Bij een grove en verontreinigde vloer is het zaak alles grove onregelmatigheden en dergelijke eerst te verwijderen. Na schoonmaken kan hier het beste een band- of walsschuurmachine gebruikt worden. Een eerste schuurgang kan met een korrelgrootte van P80 – P120. Een tweede schuurgang is nodig voor het naschuren (P180 – P220). De derde schuurgang maakt de vloer gereed voor het aflakken. Hiervoor korrelgrootte P240 gebruiken. Wanneer een gladde en redelijk schone vloer geschuurd moet worden kan vaak volstaan worden met licht aanschuren. In dat geval kan geschuurd worden met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met een schuurkorrel van P160 – P180.

  Nog wat tips: Begin in het midden en werk naar de zijkanten. Schuur de hoeken met een kantenschuurmachine of vlakschuurmachine en schuur na met korrelgrootte P180 – P240. Schuur zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf. Kies bij twijfel over de grofheid van het schuurmateriaal eerder voor fijne dan voor een grove korrelgrootte.

  Maak bij iedere schuurgang met een bepaalde korrelgrootte het gehele oppervlak af en vervang het schuurmateriaal regelmatig. Verwijder schuurstof regelmatig, zodat dit geen krassen achterlaat bij het fijn schuren. Controleer tenslotte de vloer zorgvuldig op krassen voordat gelakt wordt. Eenmaal gelakt zal een kras veel duidelijker zichtbaar zijn.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen