Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Hard en zacht PVC schilderen

Kunststof ondergrond

Vraag:

Bij een opdrachtgever moeten we sterk verkleurde kunststof gevelbeplating en dakgoten in een kleur schilderen. Volgens de eigenaar van het pand gaat het hier om hard polyvinylchioride (PVC). De vraag is of je dit duurzaam kunt schilderen. Met het schilderen van PVC-leidingen binnenshuis hebben wij eerder namelijk problemen gehad. Toen we de muren schilderden met een muurverf, hebben we daarbij ook de leidingen in de verf gezet. Zonder speciale voorbehandeling, dus alleen schoonmaken en schuren. Maar na het schilderen bleef de verf op de leidingen een beetje plakkerig. We zijn toen niet doorgegaan en hebben de rest van de leidingen voorlopig maar onbehandeld gelaten.

Antwoord:
Bepaalde muurverven kunnen op relatief zachter PVC problemen geven. Zacht PVC bevat namelijk weekmaker dat de eigenschap heeft om in een muurverf te trekken, waardoor deze enigszins kleverig kan worden. Vooral PVA muurverven zijn hier gevoelig voor. Aangezien er heel wat PVC-typen zijn, adviseren wij altijd eerst een proef te maken om te zien of het wel of niet kan.
 
Wat betreft uw actuele project: Het schilderen van de hard PVC-gevelbeplatingen en dakgoten hoeft geen probleem te geven. Zeker niet wanneer het oudere, verweerde oppervlakken betreft. Bij nieuwe, uit PVC-vervaardigde onderdelen, is dat anders, aangezien bij de fabricage hiervan glijmiddelen (wasachtige stoffen) kunnen zijn gebruikt die de hechting van de verf nadelig beïnvloeden.
 
Bij verweerde ondergronden kan worden volstaan met reinigen en schuren. Vervolgens bij buitenwerk gronden (primer) en aflakken met een alkyd. Maar het kan ook probleemloos met een primer en dekverf op basis van acrylaat. Deze hecht vaak nog beter en geeft zeker een duurzaam resultaat.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

5 reacties op “Hard en zacht PVC schilderen

  • jan maurits schouten

    Wat zijn PVA-muurverven?

  • Klaas de Wit

    Deze muurverven zijn op basis van polyvinylacetaat ook wel aangegeven met de afkorting PVAc (PVAC) om verwarring met polyvinylacohol PVAL te vermijden. M.i.z weten de meeste – en zeker de oudere – schilders wel wat beide afkortingen aangeven.
    De afkorting PVA is eigenlijk volgens ISO 1043-1 voorbehouden aan polyvinylacetaal waar toe meerdere polymeren gerekend kunnen worden, zoals polyvinylbutyraal en polyvinylformaal.
    Het internationaal invoeren van afkortingen voor benaming van kunststoffen heeft al in de eind jaren zestig, begin jaren zeventig plaatsen gevonden in de vorm van een norm.
    Een andere minder bekend type kunststof dispersie is polyvinylpropionaat, afgekort PVPR. Vooral de goedkopere typen latexmuurverf voor binnenwerk hadden vrijwel altijd als bindmiddel
    PVAC en/of PVPR, omdat dit goedkope producten zijn, waarvan PVAC vrij gemakkelijk verzeepbaar is op vers pleisterwerk. Ook is
    dit type nauwelijks of niet bestand tegen zuren. Verven op basis van PVPR zijn, hoewel niet onverzeephaar, toch moeilijk verzeepbaar en goed bestand tegen zuren.
    Door de grote verscheidenheid aan muurverven die momenteel worden aangeboden zijn de genoemde muurverfsoorten voor de
    huidige eisen niet altijd meer geschikt en min of meer in de vergetelheid geraakt.

  • Alexis Mora

    Heeft u advies wat ik wél kan gebruiken om zacht PVC te verven?

  • Klaas de Wit

    Dit ligt er helemaal aan welke shore (hardheid) het PVC heeft.
    Dit kan o.a. worden bepaald met een shore A of D hardheismeter ookwel Durometer genoemd. Meerdere meters en meettechnieken behoren tot de mogelijkheden. Waarbij shore A voor de zachte materialen en shore D voor de hardere. Tevens vereist de beoordelen de nodige meettechniek en beoordelingsdeskundigheid.
    Dit soort meters zijn niet in het bezit van de doorsnee schilders maar laboranten. Meestal wordt de hardheid in de praktijk op zijn jan-boeren-fluitjes gevonden door er met de nagel in te drukken. Kunststofhandelaren bezitten vaak van de meest gangbare kunststoffen zgn. monstertjes waarop de hardheid vermeld staat.
    Maar dat was allemaal even bezijden de vraag het gaat er waarschijnlijk over welke verf men kan gebruiken. In ieder geval een product dat de werking van de ondergrond kan volgen als er enige vervorming optreedt.
    Goede ervaring heb ik met Dacfill (dakfill) van Mathys – later door Veveo op de markt gebracht – over een elastomeer-achtige ondergrond. Ongetwijfeld zullen er nog meer van deze elastische dispersieverven in de handel zijn. Zoek het in ieder geval in deze hoek.
    Of er een optimale hechting zal worden bereikt blijft op zachte kunststoffen meestal dubieus. Hiertoe kan het vooraf reinigen met een synthetisch reinigingsmiddel mede van invloed zijn.

  • Klaas de Wit

    Bij nader inzien een correctie op mijn vorige reactie t.a.v. het product Dackfill dit moet Pegacryl® van Rust-Oleum zijn wat voorheen bij Mathys onder de naam Lucite werd verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.