Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 11 maanden, 3 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #64841

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Bij een opdrachtgever moeten we sterk verkleurde kunststof gevelbeplating en dakgoten in een kleur schilderen. Volgens de eigenaar van het pand gaat het hier om hard polyvinylchioride (PVC). De vraag is of je dit duurzaam kunt schilderen. Met het schilderen van PVC-leidingen binnenshuis hebben wij eerder namelijk problemen gehad. Toen we de muren schilderden met een muurverf, hebben we daarbij ook de leidingen in de verf gezet. Zonder speciale voorbehandeling, dus alleen schoonmaken en schuren. Maar na het schilderen bleef de verf op de leidingen een beetje plakkerig. We zijn toen niet doorgegaan en hebben de rest van de leidingen voorlopig maar onbehandeld gelaten.

  Antwoord:
  Bepaalde muurverven kunnen op relatief zachter PVC problemen geven. Zacht PVC bevat namelijk weekmaker dat de eigenschap heeft om in een muurverf te trekken, waardoor deze enigszins kleverig kan worden. Vooral PVA muurverven zijn hier gevoelig voor. Aangezien er heel wat PVC-typen zijn, adviseren wij altijd eerst een proef te maken om te zien of het wel of niet kan.

  Wat betreft uw actuele project: Het schilderen van de hard PVC-gevelbeplatingen en dakgoten hoeft geen probleem te geven. Zeker niet wanneer het oudere, verweerde oppervlakken betreft. Bij nieuwe, uit PVC-vervaardigde onderdelen, is dat anders, aangezien bij de fabricage hiervan glijmiddelen (wasachtige stoffen) kunnen zijn gebruikt die de hechting van de verf nadelig beïnvloeden.

  Bij verweerde ondergronden kan worden volstaan met reinigen en schuren. Vervolgens bij buitenwerk gronden (primer) en aflakken met een alkyd. Maar het kan ook probleemloos met een primer en dekverf op basis van acrylaat. Deze hecht vaak nog beter en geeft zeker een duurzaam resultaat.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen