Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 7 maanden, 3 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #67085

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:

  We hebben buiten opnieuw gepleisterde kopgevels van een monumentaal pand geschilderd met een muurverf in een lichtbeige kleur. De gekozen kleur moest dienen als basis voor een later op te brengen reclame. Het laatste is echter nog niet gebeurd. Nu zien we helaas dat de verflaag, maar ook de toplaag van het pleisterwerk vol zit met ragfijne haarscheurtjes. De aannemer geeft de verf de schuld als veroorzaker van de scheurtjes. Maar wij denken eerder dat het aan de aangebrachte pleisterlaag ligt. De ondergrond waarop de aannemer de pleister heeft aangebracht, is een muur van circa twintig jaar oud. Wij hebben de muur, ongeveer vier weken nadat deze was gepleisterd, geschilderd met de – volgens de fabrikant – onverzeepbare dispersieverf. Misschien is dat wat kort na het pleisteren, maar wij hadden de mogelijkheid om nog gebruik te maken van de aanwezige bouwsteiger. Vanwege de haarscheurtjes moet de muur nu helaas worden overgeschilderd. Welk verftype is aan te raden?

  Antwoord:

  Het fysisch en chemisch gedrag van een pleisterlaag is als ondergrond voor schilderwerk van groot belang en hangt in hoge mate af van de mortelkeuze. Verder zijn de manieren van aanbrengen en het verdichten van de pleisterlaag van doorslaggevende betekenis voor de kwaliteit van het pleisterwerk. De factoren die de functie van het pleisterwerk nadelig kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld: een ‘te vette’ afpleisterlaag die barst, een magere die afzandt, een te zachte die afbladdert en barsten van de toplaag veroorzaakt en een – door het verdichten – ontstaan van een kalksinterhuidje, die haarscheuren teweegbrengt.

  Alkaliteit

  De aannemer wijst bij gebreken in de eindlaag naar de schilder. Daarentegen wijt de schilder de gebreken aan het onderliggende pleisterwerk. Meestal heeft de laatste ook gelijk. Daarom nog de volgende opmerkingen: Mortels hebben voor het normaal afbinden in elk geval invloed van vocht en koolzuur nodig. Hoe langzamer het afbinden zich voltrekt, met des te minder gebreken droogt het pleisterwerk op. Het overgaan van de hoge alkaliteit van de pleisterlaag in een neutrale passieve toestand duurt bij een normaal afbindende pleisterlaag vele maanden. Bij hydraulisch afbindende mortels gaat die omzetting sneller.

  Vaak moet het schilderwerk aan een gevel echter op de bouwsteiger worden uitgevoerd, wat er in de praktijk op neerkomt dat de verflaag op een te verse pleister wordt aangebracht. Onder de door u omschreven omstandigheden (pleister aangebracht op oude muur) lijkt ons vier weken wachttijd wel voldoende. Maar eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat het krap is, ook al gebruikt men een onverzeepbare verf. Maar nogmaals: het gaat om de afbindtijd van de pleisterlaag. U kunt de muur nu het beste overschilderen met een scheuroverbruggende muurverf. Soms kan ook met een ‘kwartsverf’ worden volstaan.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen