Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #75193
  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Als woningcorporatie komen we in ons Meerjaren Onderhoudsplan voor de volgende keus te staan: na 40 jaar staat gepland om de buitenkozijnen van onze woningen te vervangen. Dat doe je natuurlijk niet vanzelfsprekend. Je zou eerst onderzoek kunnen doen naar de kwaliteit van het kozijnhout door bijvoorbeeld bij een kozijn alle verflagen weg te halen. Aan de hand van dat onderzoek zou het eventueel ook een optie kunnen zijn om een compleet nieuw verfsysteem aan te brengen. Maar hoe beoordeel je/zie je of een kozijn na deze behandeling weer minimaal 20 tot 40 jaar mee kan? Of is het toch beter een nieuw kozijn te plaatsen van accoya, compleet met alles erop en eraan voor circa € 650,- p/m² excl. btw? Dan hoeven we pas na 15 jaar te schilderen en is er nooit meer sprake van houtrot.

  Antwoord:
  Bij renovatie van buitengevels is de energieprestatie tegenwoordig één van de belangrijkste aandachtspunten. De vraag is vaak of de bestaande gevelelementen aangepast of vervangen moeten worden. Behouden we het bestaande houten kozijn of moet deze werden vervangen door een nieuwe houten variant of kunststof? Panelen, glas en ventilatieroosters moeten vaak sowieso worden vervangen. Soms zijn de panelen nog asbesthoudend en als je pech hebt zit er bij de aansluiting van het kozijn met de luchtspouw asbest om het kozijn. Daar kom je vaak pas achter tijdens het slopen.

  Voor het bepalen van de aanpak moet het bestaande gevelelement eerst worden beoordeeld. Ramen en deuren met enkel glas kunnen in gevallen het beste vervangen worden. Isolatieglas plaatsen in een kader wat bedoeld is voor enkel glas kan wel, maar dan moeten er zogenaamde opdeklatten worden gebruikt. Afgezien van het feit dat dit minder fraai is dan glaslatten in de sponning, is het onderhoudstechnisch een achteruitgang. De detaillering van opdeklatten bij de verbindingen is en blijft een probleem. Vaak wordt in verstek en stuikend een verbinding gemaakt. Deze gaat vroeg of laat open staan en dan volgt verfschade en soms houtaantasting. Het is dus zaak hier goed op te letten. Verder kunnen panelen asbesthoudend zijn. Deze moeten sowieso verwijderd worden.

  Alle bestaande gevelkozijnen worden in een dag vervangen.

  Opties
  Vaak zijn er drie mogelijkheden.

  1. Het bestaande houten gevelelement opknappen en voorzien van isolerende panelen, isolatieglas en van deuren en ramen met isolatieglas. Vaak komt hier een post houtherstel bij.
  2. Het bestaande houten gevelelement vervangen door een nieuw houten gevelelement.
  3. Het bestaande houten gevelelement vervangen door een kunststof gevelelement.

  De verschillen tussen b. en c. lopen qua aanschafkosten tegenwoordig niet ver uit elkaar. Wordt echter ook gekeken naar de onderhoudskosten op termijn, dan verliest het houten kozijn. Immers hier moet periodiek schilderwerk aan worden verricht en bij kunststof volstaat – zo nu en dan bij glasbewassing – schoonmaken.
  In dit licht bekeken zal hout ook verliezen qua milieu (van wieg tot graf). Tenminste wanneer we het periodiek schilderen; verf en het heen en weer crossen van schilders meegerekend. Het is dus meer een emotionele keus. Economisch en rationeel beoordeeld is het eenvoudig: dan wordt het kunststof. Meest lastige keus is misschien wel de afweging om het bestaande kozijn te handhaven dan wel te vervangen. Een berekening maken van de investerings- en onderhoudskosten op termijn is in dit kader handig. Ga hierbij kunststof bijvoorbeeld uit van een renovatieprofiel en de draaiende delen in kleur.

  Berekening
  Breng eventueel een variant in door een berekening te maken met een standaard uitvoering en een uitvoering met een zo hoog mogelijke R-waarde. Voor de berekening zijn de volgende gegevens nodig.

  –        Rekenrente

  –        De kosten van de investering in nieuwe kozijnen (houtsoort of kunststof)

  –        De afschrijvingsperiode / de resterende exploitatieduur

  –        De herstel- en onderhoudskosten van het bestaande kozijn

  –        De onderhoudskosten gedurende de exploitatieduur van nieuwe kozijnen

  –        De onderhoudskosten gedurende de exploitatieduur van bestaande kozijnen

  Wanneer je hier – aan de hand van een netto contante waardeberekening – mee aan de slag gaat, dan wordt duidelijk welk bedrag naast de investeringskosten nodig is om nu te reserveren voor toekomstige onderhoudskosten. Dit berekenen kan met de formule welke vermeld is in het kader. Gaat men hiermee aan de slag, dan wordt duidelijk dat het handhaven van de bestaande houten kozijnen over een resterende exploitatieperiode van 25 jaar vaak het goedkoopst is. Voor beduidend langere perioden wint het kunststof kozijn.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen