Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 2 maanden, 4 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #72608

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  We zijn bezig met onderhoudsschilderwerk aan een molen. Op deze molen bevindt zich als omheining een stalen, gepoedercoat hekwerk. Dat heeft eveneens een nieuwe verflaag nodig en daarom willen we het graag overschilderen. Wat is hiervoor de beste voorbehandeling en welke primer en aflak is geschikt?

  Antwoord:
  Stalen, gepoedercoate hekwerken zijn over het algemeen goed overschilderbaar. Poedercoating is – net als gewone verf – een soort van kunststof, met dit verschil dat de samenstelling iets afwijkt. Poedercoatings zijn er in allerlei soorten. Epoxy, polyester, Epoxy-polyester combinaties, polyurethan, PVDF (polyvinylideen fluoride), enzovoort. Een universeel antwoord geven op de vraag welk systeem het beste is, is daarom niet te geven. Daarvoor is meer informatie nodig van de ondergrond. Maar in de praktijk is dit vaak niet voorhanden.

  In ieder geval moet voor een goed resultaat het oppervlak stofvrij en schoon zijn. Als reinigingsmiddel wordt vaak gereinigd met oplossingen van oppervlakte-actieve stoffen en/of vloeibare, neutrale zepen, vaak gecombineerd het grondig naspoelen met water.

  Het opruwen gebeurt veelal door nat of droog te schuren. Naast het verwijderen van de schuurstof is het van belang dat het oppervlak vóór de afwerking volkomen droog is. Alles grondig schuren met Scotch Brite werkt daarbij vaak goed. Na de voorbehandeling moet een primer of grondlaag worden aangebracht. Bij erg veel kunststoffen is dit noodzakelijk.

  Hierna volgt eventueel een tussenlaag en tenslotte een toplaag. Vaak wordt als primer gebruik gemaakt van epoxy of soms een acrylaatdispersie. In dit geval ís het advies om als grondlaag een universele epoxy primer toe te passen. Ter controle van de hechting wordt een proefvlak aanbevolen. Als tussen- en eindlagen worden doorgaans eenacrylaatdispersie, alkyd- of polyurethaan coating gebruikt. Epoxy is zoals bekend ongeschikt als toplaag, omdat deze verkleurt en verkrijt.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen