Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 5 maanden, 1 week geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #69860

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Van een nieuwbouwwoning heb ik twee houten trappen geschilderd. Deze trappen stonden in de grondverf. Eerst heb ik alles geschuurd en deels geplamuurd, hierna gegrond met een primer en vervolgens afgeschilderd met een dekkende verf. Na een aantal maanden bleek er echter gele vlekken te ontstaan, die door de verf heen kwamen. Voornamelijk bij de noesten. Daarom heb ik de trappen opnieuw geschilderd, maar de vlekken komen er nu weer doorheen. Wat kan ik er nog aan doen?

  Antwoord:

  Wanneer stoffen uit de ondergrond door de verflaag trekken, kan dit leiden tot verweken of verkleuren. Het verkleuren noemt men ook wel doorbloeden. Er verhuizen hierbij tijdens het filmvormingsproces inhoudsstoffen, meestal kleurstoffen, uit de ondergrond naar het verfoppervlak. Dit krijgt hierdoor een bont uiterlijk. Doorbloeden kan in de praktijk zowel optreden bij alkydharsverven als bij watergedragen dispersieverven.

  Bij merbau-hout kunnen bijvoorbeeld wateroplosbare, geelbruine inhoudsstoffen uit trekken. Bij watergedragen verven moet daarom eerst een hierop afgestemde grondverf worden aangebracht. Houtsoorten waarbij ook bij watergedragen verven kans op doorbloeden bestaat, zijn: western red cedar, paranapine, redwood california, bilinga, eiken, hemlock, afzelia, niangen en yang.

  Verder kan in enkele gevallen, ter plaatse van noesten, doorbloeden voorkomen bij vuren. Dit gevaar bestaat overigens ook bij alkydharsverf. Het advies om doorbloedingsplekken weg te werken is om een isolerende grondverf te gebruiken. Mogelijk kan worden volstaan met het plaatselijk bijwerken met deze grondverf.

  #70014

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  In een eerder antwoord van B. Feestra op de gestelde vraag van Remmelt Veenbaas op deze website van 23 aug. 2018 is aanvankelijk met productnamen geantwoord, omdat deze ook in de vraag voor kwamen zijn deze nu achterwege gelaten.

  Het gesignaleerde probleem is al zo oud als het schildersvak. Bloeden (doorslaan) bij kwasten of noesten in hout, komt zelden of nooit voor bij vuren, echter wel bij de in het antwoord gegeven
  houtsoorten en grenen. De vette, harsachtige stoffen tekenen zich af in een geelbruine kleur.
  Van hieruit is de omvang van de gele plekken niet te zien en omdat alle verf verwijderen van de trappen een heidens karwei is zou ik adviseren om dit plaatselijk uit te voeren. Om geen gelikt
  oppervlak te krijgen de gele uitslaande plaatsen met een palmschuurmachine (bijv. De muis van Black & Decker) vloeiend te ontdoen van alle aanwezige verf danwel plamuur. Het kale hout-
  oppervlak isoleren met het genoemde product (in eerder antwoord:Capacryl Aqua Holz-IsoGrund)
  of de Vista Universele Isoleerspray vervolgens gronden met de gebruikte primer. Geprimerde plekken plamuren, zodanig dat er geen kuiltjes zijn waar te nemen, schuren en overgronden met geëigende
  lak. Na voldoende droogtijd de gehele trap(pen) schuren met een schuurmachine voorzien van een geschikte schuurzool en P380 of handmatig matteren met Scotch Brite (grijze soort).
  Hierna het af-te-schilderen oppervlak stofvrijmaken en afschilderen met Capacryl Aqua Pu Satin.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen