Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 7 jaren, 8 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #36267

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:

  Een klant van ons schildersbedrijf wil graag een poster van 2.44 x 3.66m op een wand in de woonkamer geplakt hebben. Deze wand is echter voorheen fijn gekwartst en daarna getext, de poster is van een soort fotopapier. Gaarne ontvang ik van U een werkplan om dit werk te kunnen uitvoeren.

  Antwoord:

  Om (foto)behang aan te brengen moet de ondergrond schoon, glad en vetvrij zijn. Schoon en vetvrij zal geen probleem zijn, maar een met (fijne) kwarts behandelde muur is beslist niet glad. Om de muur glad te krijgen is schuren, afhankelijk van de grofheid en situatie van de muur, een mogelijkheid. Mocht dit niet kunnen of lukken, dan zal de muur eerst dun moeten worden gepleisterd. 300_Kopie van fotobehang ondergrond

  Verder moet de ondergrond voor posters egaal van kleur zijn. Wanneer de ondergrond bij de nieuw gestuukte muren zuigend is, dient deze te worden voorgelijmd. Gebruik hiervoor sterk verdunde behanglijm. Bj voorkeur een dag voor het aanbrengen van de poster voorlijmen. Zorg dat ramen en deuren gesloten blijven. Zorg voor een constante temperatuur in de ruimte. Gebruik geen hulpmiddelen om het droogproces te versnellen.

  Lijm

  Bij behang met vliesrug/smartpapier de lijm met een roller op de wand aanbrengen en de droge wandbekleding op de ingelijmde wand aanbrengen. Aanbevolen lijm is Perfax roze voor vlies. Toepassing van deze lijm betekent dat de poster in een later stadium probleemloos te verwijderen is. De lijm moet op een breedte van iets meer dan een baan op de wand aangebracht worden. De banen loodrecht aanbrengen en met een gummirol of spatel aandrukken. Volgende banen stotend aanbrengen. Eventuele lijmvlekken direct met een natte spons verwijderen.

  Bij fotobehang met een stevige posterkwaliteit is het aan te raden Perfax blauw of Bison blauw als lijm te gebruiken. Deze lijm gelijkmatig insmeren en vooral goed op de kanten letten. Inweektijd 1 – 2 minuten. Belangrijk is dat de inweektijd even lang is. Gebruik een stopwatch of eierwekker. Dit in verband met het uitzetten van het papier en het precies aansluiten van het patroon. Niet voorweken, een deel insmeren (beslist niet dubbel vouwen), in laten weken en verwerken en dan pas het volgende deel insmeren. Plak de vellen tegen de hulplijnen aan en strijk ze van boven naar beneden glad. Eventuele luchtbellen vanuit het midden naar de kanten weg strijken. Laat de vellen circa 2 mm overlappen. Het drogen moet langzaam gebeuren om krimpnaden te voorkomen. Kamertemperatuur: 15 – 18 graden Celsius.

  Loodlijn

  Bij fotobehang met een minder stevige kwaliteit ook Perfax blauw of Bison blauw als lijm gebruiken. Maak in dat geval met een spons eerst de achterzijde van de poster licht vochtig en laat dit 10 minuten intrekken. Belangrijk is ook hier dat de inweektijd van elk deel even lang is. Hierna een deel insmeren (niet dubbelvouwen) in laten weken en verwerken. Hierna pas het volgende deel insmeren. Breng de lijm steeds zorgvuldig aan en doe dit in een dunne gelijkmatige laag. Maak de poster niet te nat. De lijm dus dun aanbrengen.

  Plaats het eerste deel parallel aan de loodlijn op de wand en wrijf erover met een zachte droge doek vanuit het midden naar de buitenkant. Let erop dat het materiaal direct goed gepositioneerd wordt. Als je het op de muur corrigeert bestaat de kans op scheuren. Bij niet rechthoekige muren bij fotobehang/posters vanuit het midden beginnen. Gebruik een waterpas voor het uitzetten van horizontale lijnen en een schietlood voor verticale lijnen. Hierbij een potlood gebruiken.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen