Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 1 jaar geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #65244

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Bij het voorbehandelen van muren wordt vaak gefixeerd of voorbehandeld met verdunde muurverf. Er zijn echter veel producten op de markt. Hoe kun je hieruit nu de beste keuze maken?


  Antwoord:

  Allereerst zijn er informatiebladen van leveranciers welke eenvoudig terug te vinden zijn op internet. Daarbij moet worden bedacht dat er verschillende soorten ondergronden zijn. Behandeld en onbehandeld en zuigend en/of onsamenhangend. Voor al deze soorten zijn verschillende materialen in de handel. Sommige producten zijn universeel inzetbaar.

  Welke de beste is, zult u in de praktijk proefondervindelijk moeten vaststellen. Het is enerzijds persoonlijke voorkeur en ervaring en anderzijds een stuk techniek. De zuiging is afhankelijk van het type ondergrond. Beton neemt bijvoorbeeld amper materiaal op in de ondergrond.

  Baksteen daarentegen kan niet tot sterk muurverfmaterialen opzuigen. Ook heb je dan te maken met voegen. Deze kunnen ook meer of minder zuigen. Je kunt dan een onregelmatige zuiging krijgen met een bont effect als gevolg. Daarom is het goed dit soort ondergronden vooraf te voorzien van een geschikt voorstrijkmiddel.

  Zuigend

  Gipsachtige materialen, zoals bepaald stucwerk en plaatmateriaal, zijn ook sterk zuigend. Daarnaast kan de ondergrond zanderig zijn en/of onvoldoende samenhang vertonen. Poederende ondergronden komen bijvoorbeeld voor door veroudering of verwering en soms door onvoldoende kwaliteit.

  Wanneer een ondergrond is geschilderd en poedert, is het zaak deze onvoldoende laag te verwijderen. Bijvoorbeeld door middel van hogedruk reinigen. Schuren is ook een optie. Zaak is dat de poederende laag volledig wordt verwijderd, alvorens opnieuw te gaan schilderen.

  Door tape aan te brengen en met kracht te verwijderen, kan worden vastgesteld of de poederende resten voldoende zijn verwijderd. Is een ondergrond onbehandeld en zuigend, dan zijn er verschillende fixeermiddelen beschikbaar, variërend van primers voor vrijwel niet-zuigende ondergronden tot onverdund te gebruiken fixeermiddelen voor sterk-zuigende ondergronden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen