Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 8 maanden, 1 week geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #68861

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij hebben een half jaar geleden bij een particulier binnenshuis grote multiplex panelen geschilderd. Hiervoor hebben we eerst watergedragen grondverf aangebracht en deze daarna licht geschuurd om de opstaande houtvezels weg te nemen. Hierna hebben we de panelen tweemaal in een volle laag afgeschilderd. Na een paar maanden kregen we de klacht dat er verkleuring optreedt. We hebben inmiddels foto’s ontvangen waaruit blijkt dat de panelen bruin doorbloeden (zie foto). We willen de panelen nu herstellen en een duurzaam goed resultaat leveren. Wat is uw advies?

  Antwoord:
  Er worden voor de productie van multiplex, evenals voor kozijnen, ramen en deuren verschillende houtsoorten gebruikt. Een aantal van deze houtsoorten geven doorbloedingsverschijnselen. Inhoudsstoffen van dit hout zijn oplosbaar in water en kunnen naar het oppervlak van de toplaag migreren. Houtsoorten welke hiervoor gevoelig zijn, zijn zoals bekend, merbau, sapupira, meranti en ook western red cedar. Bij een onjuist verfsysteem kan dit tot problemen leiden en veelal bonte verkleuringen geven.

  Droog

  Om het doorbloeden te voorkomen is het belangrijk erop te letten dat het hout of in dit geval het multiplex droog is (houtvochtgehalte lager dan 18 procent). Daarnaast moet een verfsysteem worden toegepast welke isolerende eigenschappen heeft. In de nieuwbouw – voor ramen, deuren en kozijnen in de timmerindustrie – gaat het dan om producten welke hiervoor aangegeven zijn in de laatste KVT (keuringsvoorschriften timmerindustrie). Voor het onderhoud heeft bijna elke gerenommeerde verfleverancier hiervoor specifieke producten en systemen.

  Bij timmerindustrieproducten moeten bovendien verbindingen zijn verlijmd, conform BRL 0819 (beoordelingsrichtlijn). Openstaande verbindingen moeten worden afgedicht. Geadviseerd wordt bij alle houtsoorten en diverse leveringen altijd vooraf een proef te maken om te bepalen welk verfsysteem het beste resultaat zal geven.
  Houtsoorten waarbij ook bij watergedragen verven kans op doorbloeden bestaat zijn: Paranapine, Redwood California, Bilinga, Eiken, Hemlock, Afzelia, Niangen en Yang.

  Verder kan in enkele gevallen doorbloeden voorkomen bij vuren, ter plaatse van noesten. Dit gevaar bestaat ook bij buitenwerk bij alkydharsverf. Doorbloeden kan in de praktijk namelijk bij zowel gewone alkydharsverven als bij watergedragen dispersieverven optreden.

  Het verweken van verflagen komt bijvoorbeeld voor bij het overschilderen van een polysulfidekit. Watergedragen dispersieverven worden hierop na verloop van tijd kleverig, met als gevolg zeer snelle vervuiling ter plaatse van de geschilderde kitzoom. Het is daarom raadzaam bij het toepassen van deze producten een andere elastische kit te gebruiken. Bijvoorbeeld een overschilderbare siliconenkit.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen