Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 8 maanden, 2 weken geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #70280

  marijn Willems
  Bijdrager

  Beste collega’s,

  Ik blijf er maar over prakiseren.. Wat is nu het meest veilige verf systeem voor nieuw stucwerk. Ik ben enorm nieuwsgierig naar jullie bevindingen en meningen, die men kan onderbouwen.

  Ten eerste zou ik beginnen met de wanden en plafonds handmatig te schuren met P220.
  Moet ik hierna de stof afvegen met een zachte borstel of met een bevochtigde spons ?

  ( ik schuur het stucwerk omdat ik al eens heb meegemaakt dat wanneer ik ging texen dag na het voorstrijken, dat ik met de kleine rol bij de zijkanten van de overgang tussen wand en plafond de eerste film laag mee trok )

  Nu de volgende belangrijke grote vraag ; voorstrijken OF verdunde latex gebruiken
  Zoja voorstrijken, doe je dit dan met blanke of met gepigmenteerde voorstrijk ( voor/nadelen ?)

  Ik doe altijd voorstrijken met caparol thixfix.

  ( vraag tussendoor ) Doe je spack of sierpleister met dezelfde voorstrijk of zijn hier weer andere richtlijnen voor ?

  Terug komend op het verhaaltje; als de voorstrijk laag erop zit, kan ik dan niet beter bij de latex floetrol toevoegen zodat ik minder snel aanzetten krijg als ik zijkanten van het plafond besnij ? En hebben jullie nog tips mbt zijkanten besnijden zonder aanzetten ? als je maar alleen het plafond moet texen dus niet de taken kan verdelen. hoor graag van jullie

  #70358

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Verse sterk zuigende pleisterlagen of grof poreuze en zanderige spuit- of sierpleisters op wanden en plafonds kunnen het beste voorgestreken worden met een geschikt voorstrijkmiddel. Bijvoorbeeld met een waterverdunbare en op basis van siliconen gemodificeerde acrylaat-hydrosol. Schuren moet heel licht gebeuren. Hierna het stof en vuil van ondergronden verwijderen door borstelen of wassen.

  Door voor te strijken wordt de ondergrond verzadigd en verstevigd. Te snelle droging van stucwerk zorgt ervoor dat deze onvoldoende afbindt. Een andere mogelijke oorzaak is een verkeerde mengverhouding van de mortel. Om later te kunnen zien welk gedeelte met hydrofobeermiddel is behandeld, is materiaal regelmatig licht gekleurd.

  Om de eigenschappen van hydrofobeermiddel te handhaven wordt geadviseerd deze niet te mengen met andere muurverfproducten. Afwerken kan met een matte schrobvaste muurverf op basis van kunstharsdispersie.

  Om te voorkomen dat aanzetten ontstaan en om te zorgen dat baanvrij kan worden gewerkt wordt geadviseerd om een extra matte watergedragen kunstharsdispersie muurverf te gebruiken. Spuiten is daarbij ook een goede optie!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen