Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 9 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #66114

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij worden als schildersbedrijf bij verschillende (glas)projecten van een opdrachtgever betrokken. Dit gebeurt via een hoofdaannemer. De ene keer worden door ons ramen vervangen met binnenbeglazing, de andere keer ramen met buitenbeglazing. Wat is technisch en esthetisch nu eigenlijk beter: binnen- of buitenbeglazing?

  Antwoord:
  Technisch en esthetisch is binnenbeglazing het beste. Ook qua veiligheid (inbraak) is het raadzaam binnenbeglazing toe te passen. Glaslatten kun je dan niet van buitenaf verwijderen. Technisch is het beter, omdat glaslatten aan de buitenzijde kwetsbaar zijn voor vochtschade.

  De onderdorpel van ramen bij binnenbeglazing dienen te zijn voorzien van 3 of 4 ontwateringsgaten/beluchtingsgaten met een doorsnede van circa. 10 mm. Deze dienen in contact te zijn met de sponning en uit te komen aan de onderzijde van de dorpel. De hoeveelheid hout buiten de glaslijn moet zoveel mogelijk worden beperkt Afwatering: minimaal 15º. Dit geldt zowel voor het hout van de onderdorpel als voor het kitwerk.

  Klepramen dienen zodanig afwaterend te worden uitgevoerd dat bij het op kierstand staan het water nog steeds afloopt.

  Slisverbindingen

  Geadviseerd wordt verder geen slisverbindingen toe te passen. Verder is het advies alleen volhout toe te passen. Dus geen gelamineerd of gevingerlast hout gebruiken. Bij voorkeur rift gezaagd hout toepassen. Houtafmetingen voor ramen minimaal 670 x 900 mm. De verbindingen verlijmen met tweecomponenten epoxy, of het kopse hout van verbindingen voor het verlijmen tweemaal nat-in-nat impregneren met een tweecomponenten epoxy impregneermiddel.

  [caption id="attachment_66115" align="aligncenter" width="574"]
  Het grote voordeel van binnenbeglazing is dat de sponningen aan de binnenzijde van het kozijn zitten, zodat de glaslatten en andere bevestigingsmaterialen niet bloot komen te staan aan de verschillende invloeden van het weer.[/caption]

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen