Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 2 jaren, 7 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #60399

  Jan Wolters
  Bijdrager

  Goedendag,

  De staande glaslatten op de Neuslatten met een ruimte van vier mm die zijn afgekit met Soudal Glaskit TS worden door bijen aangevreten !
  Dat het door slakken is aangevreten is bekend maar bijen is voor ons nieuw !
  IS hier een oplossing voor om dit in de toekomst te voorkomen ?

  Groet,
  J.Wolters Schildersbedrijf Veenwouden/Kollum

  #60404

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer Wolters,

  Dat bijen kit aanvreten is voor ons ook nieuw! Maar dat slakken en vogels stopverf uit de sponningen vreten is ook bij u bekend en begrijpelijk. Immers een belangrijke min of meer eetbare grondstof is lijnolie. Dat kitten ook aangevreten worden, zoals u constateerde, is nog opmerkelijker. Zeker wanneer dat nu ook gebeurt door bijen. Het geeft wellicht aan dat met het gebruik van meer en meer herwinbare grondstoffen de samenstelling van stopmiddelen milieuvriendelijker (en daarmee ‘eetbaarder’ wordt voor o.a. bijen.

  Je ziet dat bij houtreparatieproducten gebeuren met bijvoorbeeld de toevoeging van afvalresten van de cashewnoot. Dat organismen en dieren dit soort stoffen prettiger vinden, is logisch. Maar aantasting willen we uiteraard wel voorkomen. Hoe dit in de praktijk moet, is een goede vraag. Wij hebben hier vooralsnog geen pasklaar antwoord op.

  Overschilderen is een mogelijkheid, maar vanuit de techniek beoordeeld, minder wenselijk. Bovendien kunnen beestjes hier doorheen knagen. Het tijdperk om giftige stoffen te gebruiken hebben we achter ons gelaten. Een mogelijkheid is wellicht om bij dit project andere kit te proberen. Immers de schaal waarop stopmiddelen en kitten worden aangevreten, is procentueel zeer klein.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen