Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
 • Auteur
  Berichten

 • Redactie
  Sleutelbeheerder

  Wanneer je als schilder een ondergrond overschildert of anderszins bewerkt, dan accepteert je deze ondergrond als voldoende om goed werk op te realiseren. Zodra de afwerking onthecht, bobbelt, oneffenheden niet meer maskeert of zelfs slecht stucwerk zichtbaar maakt, dan is dat iets waar een schilder op aangesproken kan worden. Je hebt immers als vakman een oog voor dit soort zaken en daarmee een waarschuwingsplicht naar je opdrachtgever.

  Wanneer je de zaak niet vertrouwt, moet je er niet aan beginnen. Op z’n minst moet je de opdrachtgever informeren en aan hem de keus voorleggen. Goed werk door eerst maatregelen te (laten) treffen of minder goed werk. Dit laatste moet je eigenlijk niet willen. Werk weigeren uit te voeren kan ook. Durf ook eens ‘nee’ te zeggen. Je bewijst daarmee vakmanschap en te staan voor het werk wat je wel doet.

  In reactie op: overschilderen tadelakt #71645

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer Roeleveld,

  Leem heeft een korrelige en minder goed samenhangende structuur. Leem is over het algemeen goed overschilderbaar met zogenaamde leemverven of met minerale verfproducten. Overschilderen met een latex of gewone muurverf geeft risico’s. Mogelijk dat voorstrijken een verbeterd resultaat geeft.

  Advies: zet eerst een proefvlak op. Tadelakt is ook zo’n probleemondergrond. Het bestaat grotendeels uit kalk en is minder samenhangend. Hiervoor geldt hetzelfde aanpak als hierboven beschreven. Bij onvoldoende resultaat wordt geadviseerd gewoon stucwerk aan te brengen.

  In reactie op: Slakkenprobleem dampopen muurverf #70659

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Het toegepaste verfsysteem Sikkens Alphaloxan Flex biedt geen reden tot twijfel over kwaliteit of juiste keuze. Immers dit product is juist bedoeld als renovatieverf voor pleisters op nageïsoleerde buitengevels. Het is ook geschikt voor ruwe gepleisterde ondergronden, pleisters die haarscheurtjes vertonen en metselwerk, zo geeft Sikkens aan. Het trasraam geschilderd in de kleur anthraciet met Sikkens Alphatex IQ mat lijkt een minder voor de hand liggende keuze voor deze toepassing. Dit product is minder dampopen (μd CO2: 190 m. μd H2O: 0,04 m.) Alphaloxan Flex is juist sterk waterdampdoorlatend μd CO2: 0,1 m (twee lagen). μd H2O: 0,02 m (twee lagen). Nageïsoleerde buitengevels hebben meestal geen ventilatie meer in de spouw. Iets wat overigens bouwfysisch beslist geen problemen hoeft te geven. Wel kan optrekkend vocht leiden tot verhoogde vochtgehalten in de constructie / ter hoogte van het trasraam. Vochtmetingen kunnen dit mogelijk bevestigen. Dit kan tot problemen leiden met het verfsysteem in de vorm van onthechting en/of blaarvorming. Dat slakken muurverf aanvreten is mogelijk en komt voor. Het hoge vochtgehalte kan daarbij meespelen. Het is niet waarschijnlijk dat dit aan Alphatex IQ ligt. Immers dan zou landelijk deze schade zeer veel voorkomen en dat is ons niet bekend.

  In reactie op: Trap verf #70560

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Binnenshuis mag door de vakman alleen maar watergedragen verf gebruikt worden. Dat geldt ook voor trappen, houten vloeren en parket. Vanuit de timmerindustrie worden nieuwe trappen ook uitsluitend met een watergedragen verfsysteem geleverd. Voor trappen zijn speciale slijt- en krasvaste afwerkingsproducten ontwikkeld. Zowel blank, transparant als dekkend.

  Traelyx is een merk van een gespecialiseerde leverancier (Bichemie) van dergelijke verven, maar ook bekende fabrikanten leveren traplakken. Sigma Coatings heeft bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Traplak. Dit is een antislip traplak. Deze traplak is extra hard en heeft een antislip die is opgenomen in de verf. Deze antislip heeft zo’n kleine korrel dat het niet opvalt maar wel zorgt voor voldoende structuur om niet uit te glijden.

  Voor het schilderen moet de trap vanzelfsprekend grondig gereinigd worden. Vervolgens moet de trap geschuurd worden, korrelgrootte van het schuurpapier P180 – P220. Hierna de trap stofvrij maken en nareinigen.

  Hierna bij voorkeur twee lagen aanbrengen volgens voorschrift van de leverancier.

  In reactie op: de eeuwige discussie mbt schilderen stucwerk #70358

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Verse sterk zuigende pleisterlagen of grof poreuze en zanderige spuit- of sierpleisters op wanden en plafonds kunnen het beste voorgestreken worden met een geschikt voorstrijkmiddel. Bijvoorbeeld met een waterverdunbare en op basis van siliconen gemodificeerde acrylaat-hydrosol. Schuren moet heel licht gebeuren. Hierna het stof en vuil van ondergronden verwijderen door borstelen of wassen.

  Door voor te strijken wordt de ondergrond verzadigd en verstevigd. Te snelle droging van stucwerk zorgt ervoor dat deze onvoldoende afbindt. Een andere mogelijke oorzaak is een verkeerde mengverhouding van de mortel. Om later te kunnen zien welk gedeelte met hydrofobeermiddel is behandeld, is materiaal regelmatig licht gekleurd.

  Om de eigenschappen van hydrofobeermiddel te handhaven wordt geadviseerd deze niet te mengen met andere muurverfproducten. Afwerken kan met een matte schrobvaste muurverf op basis van kunstharsdispersie.

  Om te voorkomen dat aanzetten ontstaan en om te zorgen dat baanvrij kan worden gewerkt wordt geadviseerd om een extra matte watergedragen kunstharsdispersie muurverf te gebruiken. Spuiten is daarbij ook een goede optie!


  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer Ede,

  Ruimten met vochtschade zoals waterkringen op wanden en plafonds en ondergronden met nicotinevervuiling of roetaanslag kunnen als volgt aangepakt worden. De vervuiling van het oppervlak grondig verwijderen met schoon water en een neutraal vetoplossend reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld St. Marc.

  De ondergrond goed laten drogen. Ingetrokken watervlekken droog afborstelen. Licht vervuilde oppervlakken hierna behandelen met bijvoorbeeld een volle, gelijkmatige laag Caparol Isodeck. Op contrastrijke en op een sterk of ongelijkmatig zuigende ondergrond eerst een grondlaag Isodeck aanbrengen verdunnen met 5-10% water. Ook ondergronden met vette aanslag en vlekken kunnen op deze wijze aangepakt worden. Op een sterk of ongelijkmatig zuigende ondergrond kan het beste altijd eerst een grondlaag Caparol Isodeck aangebracht worden, verdund met 5-10 procent water. Isodeck is een binnenmuurverf om snel en op minder milieubelastende wijze wanden en plafonds met nicotineverkleuringen op te knappen.

  In combinatie met IsoGrund Ultra is Isodeck – naast de genoemde nicotinevlekken – ook effectief bij moeilijk te isoleren ondergronden met water-, roet- of vetvlekken. Buiten de isolerende eigenschappen van IsoDeck droogt de muurverf snel waardoor vocht nauwelijks de kans krijgt in de ondergrond te trekken en zodoende de verkleurende inhoudstoffen niet activeert om deze mee te nemen naar het oppervlak tijdens het drogen. Het advies is eerst een proef op te zetten.

  Door de snelle droging kan vaak al na een uur beoordeeld worden of de verkleuring weer terug komt of niet. Met een dergelijke combinatie kan in 95 procent van alle te isoleren gevallen binnen dit waterverdunbaar worden gedaan. Andere en minstens gelijkwaardige producten zijn bijvoorbeeld Geschikte producten hiervoor zijn onder andere Sigma Renova, Sikkens Alpha Isolux en Classidur Renoclassic.

  • Deze reactie is gewijzigd 8 maanden, 3 weken geleden door  Redactie.
  In reactie op: Maximum aan aantal lagen blanke lak? #67407

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer, hierbij ons antwoord: Vraag 1: Wanneer multiplex panelen goed geventileerd geplaatst zijn kunnen deze panelen vrijwel onbeperkt gelakt worden. Hier is geen (vuist)regel voor. Zijn de panelen niet goed geplaatst, dan kan er blaarvorming en kunnen er schades ontstaan. In dat geval is het beter om de panelen geventileerd te herplaatsen dan om de laklagen te verwijderen en opnieuw te lakken.

   

  Vraag 2:

  Op één van bedoelde panelen zijn er blazen ontstaan (er was een plastic zak tegenaan gewaaid bij zeer warm en zonnig weer. De laatste drie of vier laklagen zijn er daardoor afgegaan. Er ontstaat daardoor kleurverschil. Helemaal kaal halen en opnieuw beginnen?

  Bij kleurverschillen is het verwijderen van oude laklagen het beste. Hierna opnieuw enkele lagen aanbrengen. Alternatief is schoonmaken, opruwen en hierna dekkend behandelen.

   

  In reactie op: Lak op metaal #66848

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Van Oort,

  Hierbij ons advies: Na schoonmaken en heel licht opruwen met scotch brite, overlakken met een botenlak kan over het algemeen prima.


  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Het dekkend schilderen van houten vloeren moet plaatsvinden met een slijtvast en krasbestendig verfproduct. Voor trappen zijn hiervoor speciale producten ontwikkeld welke ook uitstekend voor houten vloeren kunnen worden gebruikt. Verder moet goed schoongemaakt en geschuurd worden. Dat is een voorwaarde voor voldoende hechting. Scheurtjes kunnen gevuld worden met een woodfiller, polyester of epoxy.

  Eerst goed reinigen met Universol of een soortgelijk product. Een eerste schuurgang kan met een korrelgrootte van P80 – P120. Een tweede schuurgang is nodig voor het naschuren (P180 – P220). De derde schuurgang maakt de vloer gereed voor het schilderen. Hiervoor korrelgrootte P240 gebruiken. Wanneer een gladde en redelijk schone vloer geschuurd moet worden kan vaak volstaan worden met licht aanschuren. In dat geval kan geschuurd worden met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met een schuurkorrel van P160 – P180.

  Nog wat tips: Begin in het midden en werk naar de zijkanten. Schuur de hoeken met een kantenschuurmachine of vlakschuurmachine en schuur na met korrelgrootte P180 – P240. Schuur zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf. Kies bij twijfel over de grofheid van het schuurmateriaal eerder voor fijne dan voor een grove korrelgrootte. Maak bij iedere schuurgang met een bepaalde korrelgrootte het gehele oppervlak af en vervang het schuurmateriaal regelmatig.

  Verwijder schuurstof regelmatig, zodat dit geen krassen achterlaat bij het fijn schuren. Controleer tenslotte de vloer zorgvuldig op krassen voordat geschilderd wordt. Als eerste laag een acrylaat grondverf gebruiken. Hierna afwerken met een of twee lagen trappenverf of traplak.

  In reactie op: Houten vloer overschilderen zonder schuren #62112

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte Arthur,

  Dank voor je vraag. Ons advies is ondergronden voor het schilderen altijd eerst grondig schoon te maken en daarna zorgvuldig te schuren. Schuren is nodig om hiermee het hechtoppervlak te vergroten. Dit kan ook met fijn schuurmateriaal. Er is niet perse een grove korrel voor nodig. Wordt niet geschuurd, dan is de kans op matige hechting relatief groot. Het fysisch verankeren van de verf vindt dan minder goed plaats. Alleen bij reversibele verfproducten zoals vinyl- en chloorrubberverven is het vooraf schuren niet nodig. Dergelijke verven lossen aan het oppervlak een beetje op door het oplosmiddel van de aangebrachte verf en verkleven hierdoor als het ware beter.

  Niet schuren is ook mogelijk wanneer verflagen vers zijn. Een epoxy moet binnen 48 uur worden geschilderd, een alkyd en acrylaat doorgaans binnen een week tot maximaal twee weken. Hoe vlotter, na drogen, overschilderen, hoe beter. Een verflaag van acryl na 8 jaar zonder schuren overschilderen raden wij af.

  Voordat geschuurd kan worden, moet de vloer goed schoongemaakt zijn. Bij het schuren begin je met grof schuren en wordt geëindigd met fijn schuren. Voor het schuren zijn professionele parketschuurmachines. Deze zijn relatief zwaar en lastig bedienbaar en bedoeld voor de professional. Ze worden vooral voor massief houten vloeren gebruikt. De machines zijn geschikt voor kaal schuren en kunnen ook oneffen oppervlakken egaliseren. De kantenschuurmachines is geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen en kanten, kleine oppervlakken en voor traptreden. Een vlakschuurmachine kan ook gebruikt worden, maar is meer geschikt voor kleinere oppervlakken of voor het naschuren van grof schuurwerk. Renovatie of reparatiewerkzaamheden kunnen met een roterende schuurmachine uitgevoerd worden. Vooral bij lamellenparket is de roterende schuurmachine goed toepasbaar. Deze machine schuurt namelijk minder oppervlak weg. Ook kan met een roterende schuurmachine nageschuurd worden. Wanneer de vloer eerder behandeld is geweest met een oplosmiddelhoudende lak dan is het voldoende de vloer goed vet- en vuilvrij te maken. Schuur vervolgens de oude laklagen aan met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met fijn schuurpapier (P180 – P220). Pas op voor het doorschuren van de oude laklaag, anders ontstaan kleurverschillen.

  Bij een grove en verontreinigde vloer is het zaak alles grove onregelmatigheden en dergelijke eerst te verwijderen. Na schoonmaken kan hier het beste een band- of walsschuurmachine gebruikt worden. Een eerste schuurgang kan met een korrelgrootte van P80 – P120. Een tweede schuurgang is nodig voor het naschuren (P180 – P220). De derde schuurgang maakt de vloer gereed voor het aflakken. Hiervoor korrelgrootte P240 gebruiken. Wanneer een gladde en redelijk schone vloer geschuurd moet worden kan vaak volstaan worden met licht aanschuren. In dat geval kan geschuurd worden met een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine met een schuurkorrel van P160 – P180.

  Nog wat tips: Begin in het midden en werk naar de zijkanten. Schuur de hoeken met een kantenschuurmachine of vlakschuurmachine en schuur na met korrelgrootte P180 – P240. Schuur zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf. Kies bij twijfel over de grofheid van het schuurmateriaal eerder voor fijne dan voor een grove korrelgrootte.

  Maak bij iedere schuurgang met een bepaalde korrelgrootte het gehele oppervlak af en vervang het schuurmateriaal regelmatig. Verwijder schuurstof regelmatig, zodat dit geen krassen achterlaat bij het fijn schuren. Controleer tenslotte de vloer zorgvuldig op krassen voordat gelakt wordt. Eenmaal gelakt zal een kras veel duidelijker zichtbaar zijn.

  In reactie op: Aanvreten van beglazingskit #60404

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer Wolters,

  Dat bijen kit aanvreten is voor ons ook nieuw! Maar dat slakken en vogels stopverf uit de sponningen vreten is ook bij u bekend en begrijpelijk. Immers een belangrijke min of meer eetbare grondstof is lijnolie. Dat kitten ook aangevreten worden, zoals u constateerde, is nog opmerkelijker. Zeker wanneer dat nu ook gebeurt door bijen. Het geeft wellicht aan dat met het gebruik van meer en meer herwinbare grondstoffen de samenstelling van stopmiddelen milieuvriendelijker (en daarmee ‘eetbaarder’ wordt voor o.a. bijen.

  Je ziet dat bij houtreparatieproducten gebeuren met bijvoorbeeld de toevoeging van afvalresten van de cashewnoot. Dat organismen en dieren dit soort stoffen prettiger vinden, is logisch. Maar aantasting willen we uiteraard wel voorkomen. Hoe dit in de praktijk moet, is een goede vraag. Wij hebben hier vooralsnog geen pasklaar antwoord op.

  Overschilderen is een mogelijkheid, maar vanuit de techniek beoordeeld, minder wenselijk. Bovendien kunnen beestjes hier doorheen knagen. Het tijdperk om giftige stoffen te gebruiken hebben we achter ons gelaten. Een mogelijkheid is wellicht om bij dit project andere kit te proberen. Immers de schaal waarop stopmiddelen en kitten worden aangevreten, is procentueel zeer klein.

  In reactie op: Muurverf (niet dampdoorlatend) woning verwijderen #60387

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte vraagsteller,

  Het klopt dat de buitenzijde van een gevel bij naïsolatie dampopen moet zijn. aan de warme binnenzijde moet een dampremmende laag zitten en aan de koude buitenzijde moet sprake zijn van een dampopen constructie. Gesloten dampdichte oude verflagen moeten dan verwijderd worden. Als het niet door stralen kan, dan is het gebruik van afbijtmiddelen een goede mogelijkheid. Peel-Away is bijvoorbeeld hierbij een welbeproefd verfafstroopsysteem.

  Werkwijze: Eerst de ondergrond vrijmaken van vuil en daarna kant en klaar Peel-Away pasta in een voldoende dikke laag aanbrengen. Vervolgens de aangebrachte pasta tegen verdamping afdekken met de bijgeleverde gelamineerde deken. De pasta voldoende inweektijd geven. En hierna de min of meer opgesteven pasta door met de ene hand de deken vast te houden en met de andere met behulp van een spatel of steekmes achter de Peel-Away af te steken. Vervolgens met een borstel de gevel met water schoon maken of reinigen met de Peel-Away clean machine (zie de documentatie). Neutraliseer hierna de schoongemaakte ondergrond door besproeien met pure normale huishoudazijn.

  Bescherm elk oppervlak dat niet gestript moet worden met polytheen en plakband. Bedek bestrating en tuin met board en leg er mogelijk kranten overheen. Draag gummi overschoenen zodat deze aan de rand van het werkgebied kunnen worden achtergelaten en vermijd dat residu over andere onbeschermde gedeeltes wordt verspreid. Test eerst een klein stukje, representatief voor het gehele oppervlak, om u ervan te verzekeren dat u tevreden over het resultaat zult zijn.

  In reactie op: Spuitverf uit baksteen #59612

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer Vieler,

  Dank voor uw vraag. Verf van stenen verwijderen is meestal lastig. Het is te proberen met afbijtmiddel. Maar het beste kan verf, welke in steen getrokken is, weg gestraald worden. Hiermee beschadigt weliswaar het oppervlak van de steen, maar de verf wordt wel verwijderd.
  Is het oppervlak klein, dan kan ook door tollen geprobeerd worden de verf weg te slijpen. Ook hierbij beschadigt het oppervlak van de stenen enigszins. Gebruik door grof schuren kan ook.

  In reactie op: chloorrubber verf #58090

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Dag Hendriksma,

  Vikote 46 is een verfproduct dat door de fabrikant wordt aangeduid als een high build gemodificeerde acryl coating. Het is sneldrogend en boven water op schepen toe te passen en daarmee mag u aannemen dat het beloopbaar is.

  In reactie op: Zwarte strepen op alkyd lak #58089

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer De Koning,

  Voor het schilderen is het altijd zeer verstandig om eerst de ramen te lappen. Ook de vakschilder vergeet dat wel eens. Het beste is gelijktijdig met het ramen lappen de kozijnen, ramen en deuren mee schoon te maken. Is het glas niet schoon dan kan het vers schilderwerk vervuild raken door langslopend vervuild hemelwater. Dit geeft zwarte strepen. Verwijderen zonder schade lukt bijna niet.

  Advies is de verflaag goed door te laten harden en over een paar maanden voorzichtig te polijsten met autopoets. Dit is overigens alleen mogelijk met hoogglans afwerklagen. Gaat het om een zijdeglanslak afwerking dan is het na voldoende doorharden nog ‘s te proberen met een zeep, afwasmiddel of St. Marc of gelijkwaardig. Lukt dat niet dan resteert weinig anders dan na het lappen van de ramen: overschilderen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)