Ga naar hoofdinhoud

Zzp’er of voetbalcoach?


Als ZZP-boekhouder zit ik regelmatig om de tafel met een startende ZZP-schilder. Veelal blinken zij uit in hun vakgebied en kunnen ze op andere gebieden nog bijleren. Als ZZP’er moet je niet alleen jouw kunstje (schilderen, stukadoren) beheersen, maar moet je ook beslissingen nemen over verzekeringen (wel of niet, voor welk bedrag), investeringen, auto, (op de zaak of privé), PR en marketing (mond-tot-mond-reclame, het sufferdje, social media).

Zzp’ers doen vaak en graag alles zelf. Maar niemand kan álles even goed. Zoals de betere voetbaltrainers wel begrepen hebben. Falende trainers maken vaak dezelfde fout.

Veelzijdig

Eigenlijk dien je als ZZP’er veelzijdig te zijn. Ex-trainer  Johan Cruijff zocht als trainer/coach van Ajax en FC Barcelona altijd mensen om zich heen die complementair aan hem waren (om zo zijn zwakke punten te maskeren).

Zo was de -volgens hem- analytisch sterke Tonny Bruins Slot zijn assistent.

De truc voor elke ZZP’er is om zijn mindere punten te ontwikkelen of om experts te zoeken die hem werk uit handen nemen.

Vriendjes

Marco van Basten koos er als trainer van Ajax voor om zijn als trainer onervaren ‘vriendjes’ Rob Witschge en John van ’t Schip binnen te halen.

Hij zakte door het ijs, de conditie van de spelers was belabberd, spelers stonden stil in hun ontwikkeling. Met het opstappen van Marco van Basten tot gevolg.

Managen

Guus Hiddink is voor elke ZZP’er eigenlijk het voorbeeld van hoe het wel kan. Hij huurde inspanningsfysioloog Raymond Verheijen in bij Zuid-Korea en Rusland, liet Pim Verbeek de veldtraining in Korea verzorgen en deed zelf waar die goed in is: het managen van mensen.

Oplossing

Ben jij één van die schilders met goede en sterke kanten? Denk dan eens na over je sterke kwaliteiten en vraag desnoods of iemand je confronteert met je zwakke punten en zoek daar een oplossing voor.

Als ZZP-boekhouder begeleid ik schilders bij het opstarten van zijn bedrijf. Nadat je bij de Kamer van Koophandel bent geweest geef ik je advies over het bijhouden van je boekhouding, verzekeringen, investeringen en de belasting die je opzij moet zetten, om aan het einde van het jaar niet voor verassingen te komen te staan….

Mijn tip van de dag?

Zorg dat je een goed team om je heen samenstelt.

Niet zoals Marco van Basten bij Ajax met onervaren ‘vriendjes’ maar kies ook eens voor iemand die in de spiegel laat kijken. Dat houd je wakker en maakt je sterker.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Olijslager Groep neemt Glas-LinQ over  

Schilderslonen stijgen met meer dan tien procent

Compensatieregeling eHerkenning voor ondernemers verlengd

Eén op de vijf burgers ergert zich aan vaklieden bij hen thuis

‘Afschaffing bpm-vrijstelling slecht voor ondernemer’


Naar archief >