Zzp-ers boos over voorlopige aanslag 2019. Bezwaar maken kan • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Zzp-ers boos over voorlopige aanslag 2019. Bezwaar maken kan


Veel zzp’ ers schrokken zich de afgelopen week rot toen de voorlopige aanslag Inkomstenbelasting 2019 op de mat viel. Voorheen kregen sommige zzp’ ers ook een voorlopige aanslag IB, maar die was véél lager dan die voor 2019. Nu vielen aanslagen van 20 mille en 30 mille te noteren.
De vraag die als een wesp door de hoofden van vele zzp’ ers en zzp-boekhouders zoemt, is deze hoge voorlopige aanslag terecht ?
De aanslag is vastgesteld op basis van de definitieve aanslag Inkomstenbelasting 2016 of 2017. Had u dat jaar een hoog belastbaar inkomen dan krijgt u voor 2019 derhalve een hoge aanslag IB.

Zzp’ er en werknemer

Het lijkt erop dat de fiscus de zzp’ er meer en meer gelijk gaat stellen met een werknemer. Bij werknemers wordt maandelijks loonheffing ingehouden, zodat ze aan het einde van het jaar geen inkomstenbelasting hoeven bij te betalen. ZZP’ ers vormden lange tijd dé uitzondering op die regel. Ze kregen  ofwel helemaal geen voorlopige aanslag -dat gold vooral voor starters-, ofwel een relatief lage VA.

Reserveren Inkomstenbelasting

Het beleid van zzp-boekhouder is dat elke klant een vast percentage van zijn omzet reserveert voor de te betalen BTW en de te betalen Inkomstenbelasting. Legio klanten houden zich daaraan en openen zelfs een aparte bankrekening om de reservering op te storten. Na afloop van het boekjaar betalen ze dan uiterlijk in oktober bij het definitief indienen van de aangifte Inkomstenbelasting.
Zo zitten er geen lijken in de kast.

Geen Inkomstenbelasting reserveren

Er zijn -helaas- ook zzp’ ers die hun bruto-inkomsten in het geheel spenderen aan zakelijke en privé-uitgaven en geen Inkomstenbelasting reserveren of willen betalen via een voorlopige aanslag.
Wat ook kan is gebruik maken van de uitstelregeling van de Belastingdienst voor de Inkomstenbelasting. Daardoor betalen ze de IB van 2016 in oktober 2017 of – als ze gebruik maken van de uitstelregeling van hun accountant- zelfs in mei 2018 pas de Inkomstenbelasting 2016. Zij lopen dus altijd achter de feiten aan. Juist deze zzp’ ers schrokken zich rot toen de deze week de hoge voorlopige aanslag Inkomstenbelasting binnen kregen.

Verontwaardiging voorlopige aanslag

Voor- en tegenstanders vliegen elkaar inmiddels in de haren en zelfs de NOS maakt een item over het onderwerp.
Is de verontwaardiging van de zzp’ er terecht?
Wat vooral wordt benadrukt is dat ze onzeker zijn over wat hun inkomsten over 2019 zullen zijn, en dat je er nooit van mag uitgaan dat die net zo hoog zullen zijn als die van 2017.
Daar hebben ze een punt.

Verschil zzp’ er en werknemer

De zzp’ er verschilt in meerdere opzichten van een werknemer. Eén daarvan is dat de werknemer zekerheid heeft over zijn salaris, terwijl de zzp’ er maar moet afwachten of hij hetzelfde werk als in 2017 binnenhaalt,  en of zijn klanten de factuur wel betalen.  Ook kan hij/zij geveld worden door ziekte of een beenbreuk waardoor de zzp’ er inkomsten misloopt.

Voorfinancieren BTW en Inkomstenbelasting

Uit een rondgang bij zzp’ ers valt het woord voorfinancieren regelmatig: ‘Als je als zzp’ er een factuur verstuurt op 30 maart en je opdrachtgever hanteert een betalingstermijn van zes weken dan dien je wel in april bij de aangifte Omzetbelasting de BTW op die factuur alvast te voldoen. En dat terwijl je de gehele factuur pas in mei ontvangt.’
Veelgehoorde klachten zijn:
‘Als we dan ook nog de IB 2019 moeten voorfinancieren houden we geen geld meer over.’
‘Een zakelijk krediet bij de bank wordt steeds lastiger.’

Uw boekhouder helpt de zzp’ er graag, ook bij het evt. aanvragen van een vermindering van de voorlopige aanslag,


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Talen alweer ‘Beste werkgever’

Premieverhoging schilderspensioen dreigt

AkzoNobel neemt decoverven Titan over

Strijd nog onbeslist na eerste aflevering SP&M-Challenge

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit


Naar archief >