Ga naar hoofdinhoud

Zonnepanelen


Via twitter nam ik deel in een draadje over zonnepanelen en schilderwerk. Als schilders moeten we vaak op het dak zijn. Meestal doen we dat met een steiger met uitwijkconsole. Of met een hoogwerker. Maar steeds vaker liggen er zonnepanelen op het dak. En dat maakt de situatie in stuk ingewikkelder.

Extra hindernis

Nu weet ik niet precies hoe gevoelig zonnepanelen zijn maar het lijkt me geen goed idee om er een uitwijkconsole tegen aan te bouwen. Ook het er vlak boven hangen met een hoogwerker lijkt me risicovolle optie. Een stuurfoutje met een hoogwerker is zo gemaakt (en ik kan het weten…). Toch liggen die panelen steeds vaker op plekken waar wij ook moeten zijn. Voornamelijk rond de dakkapellen. Maar ook op een volgestampt plat dak kunnen ze hopeloos in de weg liggen. Er zijn maar weinig mensen die met het plaatsen rekening houden met het andere onderhoud. Wel kan je in je offerte gelijk meenemen dat je ze even schoonmaakt, dat dan weer wel.

Schilderwerk
Weinig ruimte voor een foutje…

Oplossing

Eigenlijk kwamen we er niet goed uit hoe hier mee om te gaan. Een collega zei, heel begrijpelijk, daar begin ik gewoon niet aan. Andere zeiden tijdelijk (laten) demonteren. Of toch maar heel voorzichtig doen met de hoogwerker. Maar echt een goede, algemeen toegepaste oplossing was er nog niet. En dat terwijl er elk jaar meer daken vol komen te liggen, wat op zich natuurlijk een goede zaak is. Het probleem voor ons wordt zo natuurlijk wel steeds groter. Maar misschien ziet een steigerbouwer of een installateur hier wel een kans in. Of misschien bestaat dat al. Hoewel ik het liefst alles in eigen hand hou leg ik zelf dit probleem nu nog even bij de opdrachtgever neer: ik wil de dakkapel best schilderen maar dan moeten de panelen wel uit de weg zijn. Maar ssstttt… eigenlijk vind ik dat alle standaard dakkapellen van na 1960 verplicht van kunststof moeten zijn…

Foto’s: Verlooij Schilderwerken uit Alkmaar en Schildersbedrijf Van Winsum uit Kampen

6 reacties op “Zonnepanelen

 • Bas

  Na 236 views zonder commentaar wil ik de discussie op gang brengen.

  Natuurlijk zijn zonnepanelen in eerste instantie voor de schilder ondingen.

  Het valt mij al veertig jaar op dat schilders beter zijn in klagen dan zelf oplossingen bedenken. De vaak onzekere juridische bedrijfsaansprakelijkheid voor schades werkt soms verlammend.

  Algemene en gecertificeerde oplossingen zijn er nog niet en wie bang is voor de hoek waarin de klappen vallen kan de opdracht maar beter weigeren.

  Je kunt er een verdienmodel in zien of je wordt ambtenaar.

 • Sem

  Wat ook een mogelijkheid is dat de installateur meedenkt met de klant!

  En voorstelt (zie foto 1), om de panelen horizontaal te monteren voor het dakkapel.
  Het feit dat er zo minder rendement door minder panelen is, valt op te lossen door er een aantal op het dak van het dakkapel te plaatsen.

  Wat is er energiebesparend (en dus kosten) zodra er een hoogwerker gehuurd moet worden voor het onderhoud?

 • Rudolf

  Voor mij was dit de reden om geen zonnepanelen te plaatsen. En de installateur die wilde ook niet meedenken toen ik erom vroeg. Hij had maar een oplossing de zonnepanelen van de dak halen als de schilder komt. Kosten natuurlijk voor mij.

 • L.C

  Ik ben zzp timmerman en vandaag de laatste hand gelegd aan de (volledig houten) dakkapel op ons eigen huis.

  In de maatvoering zowel rekening gehouden met zonnenpalen als onderhoud.
  De dakkapel zo hoog in het dak geplaatst dat bij horizontale plaatsing (boven en onder de dakkapel) van de zonnepanelen er twee pannen onder de onderdorpel blijven vrij zodat de uitwijkconsoles net over de zonnepanelen kunnen.

  Dit is alleen nodig voor het schilderen van de boeidelen en het gootplafond omdat de ramen draaiend naar binnen uitgevoerd zodat het schilderwerk van ramen, kozijnenstijlen en boven- en onderdorpels van binnenuit uitgevoerd kan worden

 • F. Klaassen

  Door een rail constructie boven en onder paneel aan te brengen verbonden met ladder die schuifbaar is. Zo is schilderen en schoonmaken mogelijk. Kosten en bevestigen even uitzoeken.

 • C. Oversluizen

  Door een brugconstructie met poten in de dakgoot en naast of boven de zonnepanelen is de dakkapel te schilderen. De brug is een aangepaste ladder met poten onder een hoek van 90 graden. Vanaf een stijger kan men de brug op stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Akzo zet groene stappen in Noord-Amerika

Technodagen schotelen schilders kennissessies voor

Video | Blije gezichten op de beursvloer

Video | Op zoek naar nieuwe snufjes in Nijkerk

Schilderpensionado’s krijgen in oktober meer geld


Naar archief >