Blog

Zonnepanelen

Via twitter nam ik deel in een draadje over zonnepanelen en schilderwerk. Als schilders moeten we vaak op het dak zijn. Meestal doen we dat met een steiger met uitwijkconsole. Of met een hoogwerker. Maar steeds vaker liggen er zonnepanelen op het dak. En dat maakt de situatie in stuk ingewikkelder.
Extra hindernis

Nu weet ik niet precies hoe gevoelig zonnepanelen zijn maar het lijkt me geen goed idee om er een uitwijkconsole tegen aan te bouwen. Ook het er vlak boven hangen met een hoogwerker lijkt me risicovolle optie. Een stuurfoutje met een hoogwerker is zo gemaakt (en ik kan het weten…). Toch liggen die panelen steeds vaker op plekken waar wij ook moeten zijn. Voornamelijk rond de dakkapellen. Maar ook op een volgestampt plat dak kunnen ze hopeloos in de weg liggen. Er zijn maar weinig mensen die met het plaatsen rekening houden met het andere onderhoud. Wel kan je in je offerte gelijk meenemen dat je ze even schoonmaakt, dat dan weer wel.

Schilderwerk
Weinig ruimte voor een foutje…
Oplossing

Eigenlijk kwamen we er niet goed uit hoe hier mee om te gaan. Een collega zei, heel begrijpelijk, daar begin ik gewoon niet aan. Andere zeiden tijdelijk (laten) demonteren. Of toch maar heel voorzichtig doen met de hoogwerker. Maar echt een goede, algemeen toegepaste oplossing was er nog niet. En dat terwijl er elk jaar meer daken vol komen te liggen, wat op zich natuurlijk een goede zaak is. Het probleem voor ons wordt zo natuurlijk wel steeds groter. Maar misschien ziet een steigerbouwer of een installateur hier wel een kans in. Of misschien bestaat dat al. Hoewel ik het liefst alles in eigen hand hou leg ik zelf dit probleem nu nog even bij de opdrachtgever neer: ik wil de dakkapel best schilderen maar dan moeten de panelen wel uit de weg zijn. Maar ssstttt… eigenlijk vind ik dat alle standaard dakkapellen van na 1960 verplicht van kunststof moeten zijn…

Foto’s: Verlooij Schilderwerken uit Alkmaar en Schildersbedrijf Van Winsum uit Kampen

Over Richard Hoogstraten

Richard is al meer dan 15 jaar ondernemend in de schildersbranche. Kwam in 1994 als vakschilder van het Nimeto. Heeft ervaring als schilder, houtrot-instucteur, (verf)technisch adviseur, projectleider. Sinds 2013 is duurzaamheid het speerpunt geworden. Als ambassadeur voor milieuvriendelijk schilderen onderzoek Richard de praktische kant van duurzaamheid voor schildersbedrijven. Onder Blauw Vlas adviseert, schrijft en fotografeert hij er op los. Hiermee helpt hij collega schilders, groot en klein, gezonder en minder milieubelastend te werken. Helpt hij opdrachtgevers bij de het maken van de juiste, duurzame keuzes. En verzorgt de Richard fotografie van schilderwerk voor publicaties, social media en print.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

2 reacties op “Zonnepanelen

 1. Bas schreef:

  Na 236 views zonder commentaar wil ik de discussie op gang brengen.

  Natuurlijk zijn zonnepanelen in eerste instantie voor de schilder ondingen.

  Het valt mij al veertig jaar op dat schilders beter zijn in klagen dan zelf oplossingen bedenken. De vaak onzekere juridische bedrijfsaansprakelijkheid voor schades werkt soms verlammend.

  Algemene en gecertificeerde oplossingen zijn er nog niet en wie bang is voor de hoek waarin de klappen vallen kan de opdracht maar beter weigeren.

  Je kunt er een verdienmodel in zien of je wordt ambtenaar.

 2. Sem schreef:

  Wat ook een mogelijkheid is dat de installateur meedenkt met de klant!

  En voorstelt (zie foto 1), om de panelen horizontaal te monteren voor het dakkapel.
  Het feit dat er zo minder rendement door minder panelen is, valt op te lossen door er een aantal op het dak van het dakkapel te plaatsen.

  Wat is er energiebesparend (en dus kosten) zodra er een hoogwerker gehuurd moet worden voor het onderhoud?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.