Blog

Het is ‘niet te filmen’ hoe gaaf het schildersvak is. En vooral: hoe divers. En vooral: hoe op heel veel plaatsen schilders gepassioneerd met hun vak bezig zijn, heel erg verschillend en tegelijk precies even betrokken. En mooi dat het wordt!

Het is de lol van mijn vak, dat ik door heel het land mensen spreek die me het beste en het mooiste van waar ze mee bezig zijn willen laten zien. Dan gaat het natuurlijk niet alleen om schilderprojecten, maar ook om lesmethodes, verf- en nonpaintproducten, innovaties en ideëen, en soms is denkwerk ook van zichzelf al mooi.

Maar die projecten, daar is het allemaal, ook die andere dingen, op gericht. En het gave aan onze branche is dat die projecten nog altijd door mensen gemaakt moeten worden. En daar is een reden voor. Schilderwerk is gecompliceerd. Het vraagt denkkracht, gevoel, kennis, souplesse, improvisatievermogen, esthetisch vermogen. En er mag maar weinig in fout gaan, want het meeste is zichtwerk en de opdrachtgever wil het altijd superstrak hebben, dat is nog zo iets gemeenschappelijks.

En zo sta ik dan op een hoogwerker bij de romp van de SS Rotterdam te praten met een voorman die al tientallen jaren met een vaste ploeg bijzondere klussen voor Smits Vastgoedzorg oppakt. Een woninkje met hoogglanzend slijpwerk, daar maak je hem niet blij mee. Wel met een boot van honderd meter lang en gaan met die banaan.

En dan kijk ik weer mee met een jonge gast die voor zichzelf begonnen is en meteen in het chiquere particuliere werk terecht gekomen is. Meehelpen om van een oude frietkeet een stijlvol restaurant te maken, bijvoorbeeld. Juist wel dat hele verzorgde.

De een werkt zich uit de naad voor de baas, de ander is druk met eigen baas spelen. De een denkt in laagdiktes en corrosieprotectie, de ander in UV belasting en glansgraad. Allebei willen ze een tevreden klant en een retestrak resultaat. En wat een genot als dat dan nog lukt ook, he?

Ja, we hebben een mooi vak. En ja, dat mag wel eens vaker gezien worden. En een heel goede manier om dat te bereiken is om je mooiste project van het afgelopen jaar uit te kiezen (misschien wel het project waar je op dit moment aan aan het werken bent), en dat in te zenden voor de Nationale SchildersVakprijs 2018. www.schildersvakprijs.nl. En… opgepast: de deadline is 1 september, laat het niet versloffen!

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.