Zink schilderen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Zink schilderen


De meeste schilders weten wel dat zink niet zomaar een verfsysteem
verdraagt. Maar toch kom ik nog vaak verzinkt stalen hekwerken tegen waar de
verf met lappen af valt!

Over het behandelen van verzinkt staal wordt regelmatig wel ergens iets gepubliceerd. We zouden inmiddels allemaal wel moeten weten dat verven op basis van alkydhars (dus ook High Solids, standverven, doorwerklakken, grondverven, diverse zinkfosfaatprimers) verzepen op zink en dat we die dan ook nooit moeten toepassen. Open deuren eigenlijk. Maar helaas stoten de meeste mensen zich vaker aan open, dan aan gesloten deuren.
 
Terug naar de die hekwerken. Op een gegeven ogenblik worden ze geschilderd. Voor het mooi. Dit is een gevaarlijke valkuil. In de markt hangt aan “voor het oog een keertje over” een lager prijskaartje dan aan “duurzaam beschermen”.
 
Zink is een onedel metaal dat zich niets van het beschikbare budget aantrekt. Zik dient altijd grondig ontdaan te worden van patinahuid en zouten. Ook als degene die opgezadeld is met de reinigingsklus het vuile, eentonige werk spuugzat begint te worden. Er dient ook bij “alleen esthetisch”: ruim voldoende laagdikte, in meerdere lagen, aangebracht te worden. Te weinig en het zink corrodeert snel onder de coating en drukt die eraf.

Deel via:

3 reacties

 • E.G. Kraaibeek

  L.S.,
  Mijn hal bestaande uit geplastificeerde Kingspan thermoplaten begint na 15 jaar flink af te bladderen. Nu kijk ik tegen een lelijke half afgebladderde hal aan, waarvan de ondergrond uit grijze verzinkte platen bestaat. Ik denk er over de kale platen met een verfroller te schilderen. Eventueel door een vakman, echter mijn ervaring is dat die maar ‘wat doen’, ook de laatste keer kreeg ik op mijn kozijnen 10 jaar garantie en bladerde de verf er al na 3 jaar af. De vakman gaf niet thuis.

  Mijn vraag:
  Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken ?
  Welke verf zou ik moeten gebruiken op de zinkplaten.
  Alvast met dank

 • Swinkels

  Welke verf zou ik moetenebruiken op de zinkplaten??
  Alvast bedankt

 • Hm. Ik dacht eigenlijk altijd dat zinkwerk niet geschilderd hoeft te worden. De karakteristieke kleur is zink-eigen, toch?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilderswereld in coronatijd: Vlog 3 en 4

OnderhoudNL wijst op hiaten in NOW-regeling

AkzoNobel neemt Afrikaanse verffabriek over

Schilderswereld en corona, vlog 2

SchildersVAKTV: Luxeproject en tips voor decoratieschilders


Naar archief >