Ga naar hoofdinhoud

Zie je afval of zie je grondstof?


En toch is het een goed idee. Waarom slaat het dan niet aan? Ik heb het hier over muurverf uit restanten latex. Ieder schildersbedrijf heeft wel eens een klusje wat prima met restantenverf is uit te voeren. Toch kopen we elke keer weer nieuwe verf. En gaan de resten van de oude, nog goede verf richting de verbrandingsoven. Wij zijn toch slimmer dan dat?

 

Circulair
Aangezien we muurverf die eenmaal op de muur zit niet kunnen hergebruiken moeten wij schilders een andere methode vinden om verf circulair te krijgen.
Natuurverf gaat al flink in de goede richting. Doordat de grondstoffen elk jaar weer opgroeien. Maar volledig circulair zou het pas worden, als de verf die op de muur zit, grondstof wordt voor de nieuwe verf. Zo ver is het nog niet. Het is dus zoeken naar andere methoden en verf maken van afval is er een van.

Afval?
Natte restantenverf is chemisch afval en wordt zodanig apart ingezameld. Wat een kans! Een hele berg grondstof bij elkaar. Alleen al door het apart te zetten veranderd afval in grondstof. De techniek om hier weer bruikbare verf van te maken is er, en het werkt. En er is restantenverf te over. Aan de aanbodzijde is er dus helemaal geen probleem. Wij schilders zijn het probleem! En de opdrachtgever.

Kwaliteit
Dat verf uit restanten geen kwaliteit zou hebben zit gewoon tussen de oren. Het zijn makkelijk toepasbare, allround muurverven voor binnen, gewoon op acrylbasis. Van prima kwaliteit. Momenteel zijn er een paar spelers op de markt die deze verven leveren. Evert Koning levert EVA (Einde Van Afval) en Fair Paints levert Boomerang. Deze producten beschreef ik hier al eerder.

Re-used muurverf eva-reuse-muurverfkopie

Nieuwe producten
Een voor mij nieuwe speler op deze markt is Interchem. Interchem is een afvalinzamelings-, afvalverwerkingsbedrijf. Zij leveren via de productlijn Inter-Green ook muurverf op basis van zelf ingezamelde restantenverf. Deze muurverf is leverbaar in vele kleuren, ook donkere. Inter-green werk ook aan verbreding van het assortiment zoals grondverven en oplosmiddelen uit afvalstromen.

Besparen
Het besparen op grondstoffen is een goed idee. Dit moet groter worden. Het moet op termijn toch kunnen dat er eens per jaar een rondje langs schildersbedrijven wordt gereden. Om daar de kliekjes muurverf op te halen. Deze verwerken tot nieuwe, goede verf en weer terug leveren. En als dit op grote schaal kan moet het ook nog eens stuk goedkoper kunnen zijn dan nieuwe verf. Ik zeg win-win! En als we dan ook nog de plastic verfemmers kunnen recyclen, zijn we helemaal goed bezig!

 


Deel via:

2 reacties op “Zie je afval of zie je grondstof?

  • Geachte redactie,

    Met belangstelling lees ik de bijdrage van Richard Hoogstraten over het recyclen van (muur)verf. Op zich een mooi idee, ware het niet dat we dan nog steeds onnodig met plastic materiaal op de wanden blijven doorwerken. Hiervoor is allang een beter en gezonder alternatief: De volledig composteerbare (!) Plantodecor muurverf van Auro! Een oplosmiddelvrij dampopen natuurproduct, schrobvast klasse 1, en niet vergelend door baanbrekend nieuw Replebin bindmiddel. We weten allemaal: het doorontwikkelen van een benzine- of dieselmotor wordt ook nooit 100% schoon, daarom, zou ik zeggen: Richard stop met de plastic, stap over op natuur!

    Wyger Smits
    Farvocolor BV

  • de Hr Smits, gaat hier helemaal voor bij aan de inhoud. Reduce staat altijd voor recycle, dat is an sich een legitiem punt. Echter zolang het percentage biobased verven nog zo klein is, moeten we dit soort initiatieven toch toejuichen? Ik begrijp,dat als je zelf een product verkoopt wat niet synthetisch is dat je voorkeur heeft. Maar zolang dat nog niet in de schappen bij de Gamma staat, vind ik dit een goed alternatief.
    Dat Richard moet stoppen met plastic , is een vreemde conclusie die de Hr Smits trekt. Als er iemand een hart heeft voor duurzaamheid is het Richard wel!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe film VVVF: ‘verf biedt bescherming’

Sijbers nieuwe directeur C3

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie


Naar archief >