Blog

Nu ben ik toch wel heel erg benieuwd wie hier graag wil wonen of werken!

Laatst was ik op pad met Jac van der Wiel. Hij is fotograaf en we kennen elkaar al jaren. Als het zo uitkomt dan gaan we projecten fotograferen. Soms projecten van mijn hand en ook wel projecten die we onderweg tegenkomen en ons op de een of andere manier verbazen.

 

 

In de buurt van Rotterdam.

Omdat wij, Willems Vastgoed en mijn bureau, genomineerd zijn voor de Nationale SchildersVakprijs moet je natuurlijk zelf ook mooie foto’s van je project hebben. Dus wij op weg naar Rotterdam. Het was prachtig weer om te fotograferen. Blij met de mooie rapportage  en in een opperbeste stemming reden wij terug naar IJsselstein.

Wij zagen het bijna tegelijkertijd.

Twee grote zwarte flatgebouwen parallel aan de snelweg. Twee grote zwarte reuzen plompverloren oprijzend uit de omgeving.  Een uitstulpend donker gevaarte waarvan je door de aanblik alleen al bijna in een depressie schiet. Zelfs de kozijnen zijn donker grijs en geven het gebouw geen extra dimensie. Net zo min als de balustrade op het balkon. Ook donker grijs. Voor ons was het duidelijk. Dit is ernstig, zeer ernstig lelijk!

Laat staan dat je daar moet wonen.

Moeten of willen? Ja ik weet niet of het huur- of koopflats zijn. Dus het zouden zomaar koopflats kunnen zijn. Dan zijn mensen hier vrijwillig ingetrokken. Zelfs veel geld in geïnvesteerd. Zou het dan toch mogelijk zijn dat iemand hier blij van wordt?  Of zijn er mensen die het als design en exclusieve architectuur ervaren? Die hier graag willen wonen omdat het apart is in zo’n uit de kluiten gewassen grafzerk  te vertoeven?  Of zou het toch sociale woningbouw kunnen zijn? In dat geval kunnen we sociaal wel schrappen.

 

Geen uniek incident.

Nu is dit incident, zo zal ik het maar noemen, niet uniek in ons land. Langs de A2 en de A12 in Papendorp staan ook nog enkele niet blijmakende donkere gevaartes. Kantoren. Bij één complex heeft men bovendien de entree op -1. Onderzoek wijst uit dat er toch een redelijk aantal mensen enkel werken om geld te verdienen. En eigenlijk niet met al te veel plezier. Een klein deeltje van deze groep werkt dus ook in dit gebouw. Nu wil ik toch graag een aanslag doen op uw voorstellingsvermogen. Stel, je moet vijf dagen in de week, veertig weken per jaar, werken in een somber zwart gebouw waar je onder de grond naar binnen gaat. Wat denkt u? Nu maar hopen dat ze niet ook nog eens in die zwarte flat wonen?

 

Het tweede zwarte complex.

Van het andere zwarte complex langs de A2 weet ik niet hoe het met de entree is gesteld. Maar ik moet zeggen dat dit complex wel een positief element heeft als je langs de A2 rijdt. Het is gebouwd in twee verticale kolommen met een horizontale verbindende kolom. Met een beetje fantasie kun je het als een n vorm zien. Nu zult u zich wellicht afvragen wat het positieve element is aan dit eveneens donkere gevaarte. Het positieve element aan dit gebouw is dat je door de n heen naar de lucht kunt kijken.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

1 reactie op “Zeer ernstig lelijk

  1. Wout Mensink schreef:

    Architecten blijven “kunstenmakers”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.