Ga naar hoofdinhoud

Winterverf


Verffabrikanten zoeken niet alleen naarstig naar de ideale receptuur voor
de 2010 verf. Ze zijn ook druk bezig verf samen te stellen die we in de
winterperiode buiten kunnen gebruiken. Maar daar moet je dan wel mee leren
werken.

 
Mat
In de eerste plaats is het handig om het verfblik zelf en zonodig het kenmerkenblad te lezen. Winterverf kan veel maar onder de nul graden Celsius en boven een Relatieve Vochtigheid (RV) van 85% sta je als schilder machteloos.
 
Het is woensdag 29 oktober. De ochtend begint waterkoud maar ’s middags schijnt de zon volop. In mijn onschuldige overmoed denk ik met de winterverf (mijn favoriete merk Sigma Allure Gloss) te kunnen aflakken. Aan het eind van de middag ( ik kon niet op buienradar kijken) komt de regen ineens met bakken uit de lucht vallen. Tot overmaat van ramp vriest het die nacht ook nog.
 
De volgende morgen tref ik uiteraard een volledig verregende deur en kozijn aan. Zelfs bij het erfscherm , waar ik overdekt heb geschilderd, is de verf onder het doorwerkzeil prachtig egaal mat. (*)
 
Evaluatie.
Op bijna elk kenmerkenblad van winterverf staat te lezen dat de verf stofdroog is na ongeveer vijf uur bij een temperatuur van 10° Celsius en een RV van 65%. Op de bewuste woensdag is het overdag ongeveer 6° Celsius en de RV, niet gemeten, is gevoelsmatig al beduidend hoger dan 65 %.
 
Ik ben rond 12 uur ’s middags gaan aflakken. Door de veel lagere temperatuur en de hogere luchtvochtigheid is het drogingproces aanzienlijk vertraagd. Als het rond vijf uur in de namiddag gaat regenen en het ’s nachts ook nog gaat vriezen is het drogingproces tot stilstand gekomen. De dan nog steeds natte verf slaat, door koude en vocht fantastisch mooi mat.
 
Door schade en schande wijs geworden koop ik, ter waarde van € 27,95, bij onze locale elektronicawinkel Ben van Dijk, een temperatuur en vochtmeter ineen. Het mag wat kosten. De op de foto leesbare waarden zijn geen indicatie voor ongerustheid. Iedere schilder voelt dat wel aan. Het gaat om de lagere grensgevallen.
 
Leermoment
Als er ’s nachts lichte vorst wordt verwacht kun je er gif op innemen dat de RV, zo vlak voor de schemering, veel hoger is dan de aanbevolen waarden. Hier is zelfs winterverf niet tegenop gewassen.
 
Dus: bij verwachte nachtvorst overdag niet aflakken.
 
Een week later zijn bij een andere klant de omstandigheden voor winterverf een stuk beter:
+/- 9,6 ° Celsius en een RV van 74%. Resultaat? Een prachtig glanzende dakkapel. (Nelfalite Wintercoating SB)
 
(*) Twee weken later is dit werk overgeschilderd en ook nu, bij ideale
‘winteromstandigheden’ een prachtig glanzend resultaat ! (Sigma S2U Allure Gloss)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >