Wie begrijpt wat niet? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Wie begrijpt wat niet?


Dat De Betere Schilder ooit in de cao-onderhandelingen stapt… ik moet het nog zien. Maar dat kleinere schildersbedrijven hun belangen graag vertegenwoordigd willen zien is duidelijk. En is dat nu het geval?

Toch wel opmerkelijk, dat ze bij De Betere Schilder uit onderzoek concludeerden dat hun ledental niet meer in hoofdzaak uit zzp’ers bestaat, maar dat daar steeds meer bedrijven met personeel tussen zitten. Ik ken er daar een paar van, dus het verbaast me niet. Al moet je antwoorden van schildersbedrijven soms ook een beetje wantrouwen, ik kom zelf in ieder geval vaak genoeg tegen dat een schilder zegt ‘vijf man personeel’ te hebben, en dat vindt hij ook echt en dat voelt hij ook echt zo, maar dan blijft bij doorvragen al dat personeel via uitzendbureau’s te werken of eigenlijk zzp’er te zijn.

Twee cao’s?

Over cao’s onderhandelen… ik zie dat er nog niet zo van komen. Waar moet je dan aan denken? Twee werkgeversverenigingen, OnderhoudNL en Betere Schilder, die samen aan tafel zitten met…. De LBV, of juist met FNV/CNV, voor 1 cao? Of twee verschillende cao’s? De nogal op hun vrijheid gestelde niet-OHNL schilders een beetje inschattend vinden die het vooral prima dat de cao niet algemeen verbindend is en dat ze dus hun eigen koers kunnen varen. Dat is de hoofdreden dat ik denk dat dat niets wordt.

Waar was de aandacht?

Ondertussen… sprak ik laatst de directeur van een best prominent bedrijf dat wél bij de schilderwerkgeversorganisatie is aangesloten, die nogal aan het mopperen was. Op dat er zo weinig gedaan werd voor de ‘gewone’ schildersbedrijven. Over al dat gedoe over de energietransitie en de renovatiesector, terwijl het doorsnee schildersbedrijf niet zoveel bemoeienis of interesse voor corporaties heeft en gewoon goed schilderwerk aanbiedt in een heel veel bredere markt. Waar was de aandacht voor schilderkwaliteit, het Polen-probleem, het winterwerkprobleem, waar was de gezamenlijke promotie van het schildersvak, de werving van nieuwe schilders?

Vaktrots en vaktechniek

Ik wees er op dat OnderhoudNL toch best wel, vooral aan het werven van leerlingen voor hun ‘eigen’ vakopleidingen, behoorlijk wat ledengeld opmaakte en dat er heus wel met enige regelmaat publiekscampagnes richting particulier of VvE worden opgetuigd. Al moest ik toegeven al heel lang niets meer van OnderhoudNL Garantie gehoord te hebben. Maar voor vaktrots, vakmanschap en vaktechniek moet je misschien ook meer bij de vakbladen, -websites en -youtubekanalen zijn. En bij de Nationale SchildersVakprijs, natuurlijk.

Kruimels van de tafel

Punt bleef een gevoel, dat ik ook niet weg kan nemen, en dat is ook helemaal niet mijn taak, dat de belangen van het ‘gewone’ schildersbedrijf wat lijken onder te sneeuwen onder die van de vastgoedbedrijven, die ‘grote jongens’ waar het aandeel schilderwerk in de projecten alleen maar afneemt, niet omdat ze minder schilders nodig hebben maar omdat de projecten steeds groter, bouwtechnischer, ingrijpender worden. Kun je wel beweren dat die grote bedrijven de kleinere op sleeptouw kunnen nemen: wat er aan schilderwerk van de tafel valt is voor de kleintjes, maar met kruimels neemt een zelfbewuste schilder niet graag genoegen.

Ontzorgingsvormen

Wat ik zie: schildersbedrijven die aan de ene kant weer mensen aan het aannemen zijn, maar aan de andere kant vrezen voor een nieuwe economische crisis. Die om die reden op zoek zijn naar manieren om mensen aan zich te binden zonder ze aan te nemen. Ik zie ook manieren om werk en personeel onderling uit te ruilen. Ik zie ook een zoeken naar contractvormen en ontzorgingsvormen om bepaalde doelgroepen te bereiken. Ik zie, kortom, een aantal richtingen waarvan het heel fijn zou zijn voor schilderbedrijven om daar in ondersteund te worden. En die krachtige ondersteuning, die zie ik dan weer niet. Daar ligt een uitdaging, om het maar heel positief te zeggen.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Directeur WorldSkills International overleden

Uitblinken op millimeterniveau

SchildersVAKTV | Alle Skills-kandidaten op een rij

Veilig werken met chroom-6 krijgt keurmerk

SchildersVAKTV | Nieuwe opleiding zij-instromers


Naar archief >