Blog

Wij, een akoestisch specialist, een omgevingspedagoog en ikzelf hebben het plan opgevat om een symposium te organiseren over de zintuiglijke beleving van onze omgeving. De reden? Zintuiglijke beleving, of de trendterm ‘healthy environment’ horen we steeds vaker. Men komt steeds meer tot het besef dat deze zogenaamde soft sector het verdienmodel van de toekomst kan worden.

Het idee.

Laten we eerst eens een oproep doen op linkednl om de behoefte te peilen. Het is tenslotte een hele klus om een dergelijk symposium goed te organiseren. Aangezien we alle drie nogal druk zijn leek dit een goed plan. Enfin de daad bij het woord en wachten op de reacties. En die kwam er.

 

De reactie van een architect

Interessant en in haar ogen belangrijke aspecten, maar als kanttekening: “Architecten zullen dit pas geloven als het wetenschappelijk bewezen is”. Nu lijkt mij geloof en wetenschap so-wie-so al onverenigbaar. Immers: als het bewezen is hoef je het niet meer te geloven.

Hoog-sensitieven

Bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs zouden “Beste practices”, oftewel ervaring, een goed alternatief zijn schreef zij voor het gebrek aan onderzoek en literatuur over dit onderwerp. Ik heb haar toen een vriendelijk bericht gestuurd met een hele lijst van onderzoeken in binnen en buitenland over dit onderwerp. Te beginnen bij onze Universiteit van Twente, afdeling gedragswetenschappen en de TU Delft. De onderzoeken bij ADHD en autisten en hoog-sensitieven met betrekking tot kleur.

Ervaringsdeskundige

Zij stelde dat ervaring een goed alternatief is. Hier zet ik wel mijn kanttekeningen bij daar een architect maar een beperkt aantal scholen bouwt in zijn of haar loopbaan. De ervaringssnelheid is dan wel zeer beperkt en het aantal “slachtoffers” waarschijnlijk omgekeerd evenredig hieraan.

Mijn prangende vraag aan de architect

Zoals zij stelde “geloven” architecten pas als iets wetenschappelijk bewezen is. Dit klinkt in mijn oren toch ietwat merkwaardig. Ik heb namelijk nog nooit over een gebouw gehoord waarvan het ontwerp wetenschappelijk bewezen goed is. Ergo, we weten allemaal dat er de laatste decennia bijvoorbeeld alleen al heel veel ronduit slechte scholen zijn gebouwd. Nu wil ik dit niet helemaal op het bordje van de architect leggen. Maar ik ben ook niet onder de indruk van de wetenschappelijk onderlegdheid van de gemiddelde architect.

Moeilijk

Scholenbouw is al moeilijk genoeg. Als wetenschappelijk bewijs voor de zintuiglijke problematiek niet geboden wordt dan beperk je je tot de aantoonbare resultaten zoals daglicht en ventilatie was haar mening. Dat kan, maar dit is slechts een niet wetenschappelijk onderbouwde mening.

 

Het symposium

Ik denk toch dat het symposium en een bewustwordingsproces een belangrijke bijdrage kan leveren aan bouwend Nederland. Werk aan de winkel!

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.