Werken aan de basis • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Werken aan de basis


Beschikbaarheid van goede vakmensen. Welke ondernemer in de schildersbranche worstelt daar niet mee? In Eisma's Schildersblad nummer 2-2021 komen schilders- en onderhoudsbedrijven aan het woord die het opleiden en vasthouden van goede vaklieden zien als de een van de grootste uitdagingen voor de toekomst. De conclusie: los van de instroom via de Schildersvakopleidingen, is het intern opleiden van mensen nodig om je als bedrijf verder te kunnen ontwikkelen. Ook kun je medewerkers, door mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling aan te bieden, beter aan je binden. Onderzoek, ook in andere sectoren, heeft in het verleden wel aangetoond dat dit aspect zeker zo belangrijk is als een goed gevuld loonzakje.

De basis moet echter goed zijn. Zowel op persoonlijk vlak als vakinhoudelijk. Voor duurzaam schilderwerk is het belangrijk dat de voorbehandeling correct gebeurt.Dat weet iedere schilder. Toch gingen ook bij mij de ogen weer extra open toen ik bij het redigeren van een artikel over metaalconservering de getallen las die horen bij goed schilderwerk op deze ondergrond. Verkeerde of foutieve voorbehandeling beïnvloedt voor 75 tot 80 procent de levensduur, applicatiefouten tijdens het aanbrengen van een verflaag zijn verantwoordelijk voor 15 tot 25 procent en slechts 2 tot 5 procent is de invloed van ongeschikte verf.

Voorbehandelen bepaalt dus voor een groot deel de levensduur van een verfsysteem. En niet alleen op een metalen ondergrond. We zien echter dat op de werkvloer voorbehandelen vaak als een noodzakelijk kwaad wordt gezien. Het belang van vooraf goed schoonmaken, krabben en schuren wordt dikwijls onderschat. Natuurlijk, voor- en aflakken is het mooiste werk, maar het traject daarvoor hoort er wel bij. Dat geldt ook bij decoratie- en restauratieschilderwerk. Regelmatig hoor ik leermeesters verzuchten dat leerlingen direct met de kwast aan de slag willen, terwijl alles staat of valt met de juiste interpretatie en preparatie van de ondergrond. De basis moet goed zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Onderhoudsbedrijf hergebruikt resttapijten

Larex opent wervingskantoor personeel in Polen

‘Groot personeelsverloop bouwbedrijven na de zomer’

Helft consumenten gevoelig voor ‘duurzame’ bouwmarkt

Hempel investeert in ‘baanbrekende technologie’


Naar archief >