Watergedragen schilderen met de juiste materialen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Watergedragen schilderen met de juiste materialen


Dàt is interessant: na twintig jaar verplicht binnen met watergedragen verf schilderen blijkt er eindelijk interesse in gereedschap om dat ook te doen. Ligt deels aan de fabrikanten, maar ziet de schilder dan nu ook eindelijk het licht?

Twee grote fabrikanten komen rond deze tijd met nieuwe, vernieuwde kwastenseries voor het lakken met watergedragen verf. Een kleinere fabrikant heeft ook een nieuwe range gelanceerd. En dat je bij watergedragen lakken weliswaar wel wegkomt met een viltrollertje, maar dat de kans dan groot is dat de deur of het kozijn er als een sinaasappel uitziet, ook dat willen schilders kennelijk nu pas horen. Rollertjes van microvezel bestaan al lang, maar nu pas beginnen ze door te dringen.

Dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel er is de afgelopen 20 jaar met ondeugdelijk materiaal gewerkt, ofwel er is de afgelopen 20 jaar met verboden verf geschilderd. Er is nog een derde mogelijkheid: dat schilderen met watergedragen verf buiten aan een voorzichtige opmars bezig is. En ik denk dat alle drie de verklaringen waar zijn.

Van verffabrikanten en groothandels hoor ik al jaren dat de verkoop van oplosmiddelhoudende verven in de winter niet noemenswaardig inzakt. Wat raar is omdat er dan minder buiten wordt geschilderd en meer binnen. Van schilders hoor is al twintig jaar dat je met die watergedragen verf geen goede resultaten kunt krijgen. En in veel gevallen moet ik ze, als ik hun binnenwerk bekijk, gelijk geven. Ook de vakman levert best vaak een sinaasappelhuid. Terwijl ik ook al jaren geleden mijn eerste perfect met de hand in watergedragen verf gelakte deuren, trappen en binnenkozijnen heb gezien. En nog regelmatig nieuwe zie. En van die schilders hoor ik dan dat dat helemaal niet moeilijk is, kwestie van materiaalkennis en de juiste gereedschappen.


En watergedragen buitenverf: het droogt lekker snel en het weer laat het, dankzij de klimaatopwarming, steeds beter toe. En de oplosmiddelhoudende verven zijn toch niet meer de alkyds van vroeger maar meer een soort high-solid waar je ook weer met beleid mee moet omgaan.

Kortom: wie er de afgelopen jaren nog geen werk van gemaakt heeft: verdiep je eens in de techniek van het watergedragen lakken. Bevochtig lichtjes voor na het wassen en het schuren. Breng op met een synthetische kwast die ervoor gemaakt is, niet één van varkenshaar of een of andere hybride mengvorm, gebruik er een rollertje bij dat gemaakt is van een materiaal dat goed opneemt en goed verdeelt. Houdt rekening met de droogsnelheid en blijf er dan ook van af als het er op zit.


Deze stuurman staat aan de kant, ik geef het meteen toe. Maar een schilder die een deur verpruts en er ‘die moderne verven’ er de schuld van geeft, die moet je toch eigenlijk niet willen?

1 reactie

 • Klopt het is de vraag of het een echte schilder is of iemand die in het vak is gerold.
  De binnen en buitenverven hebben een enorme vlucht genomen de laatste 20 jaar.
  Hier zijn de schilders minimaal geïnformeerd in hoe en wat in bv een binnenverf tegenwoordig zit.
  Een alkyd was een lange haar onder de microscoop en een waterdragende verf zijn bolletje opgelost in water.
  Dit vereist een hele andere aanpak en voorbehandeling waarom daar in de loop der jaren zo weinig inzicht in is is voor mij een raadsel.
  Ikzelf zet de binnenverf bij kozijnen altijd met een kwast op en rol het uit met een anza rollertje en daarna niet meer aankomen anders trek je de bolletjes kapot omdat de verdunning (water) er snel verdampt is .
  Je kan in het begin kleurverschillen krijgen omdat de verf al begint te drogen en waar jij net heb opgezet nog nat (glimmend) is dit zie je vaak bij vlakke deuren.
  Deze verf vloeit ook niet maar de bolletjes rollen als het ware naar beneden als je ze met de kwast opzet hierdoor krijg te bij horizontale kozijndelen eerder zakkers. Met narollen verdeel je de bolletjes beter. En zo zijn er nog meer veranderingen ook in de buitenverven. Bv waarom blijven de buitenverven minder in de kwast zitten en waarom spat deze verf meer ?

  Allemaal dingen waar je met de verf van tegenwoordig tegenaan loopt maar waar niemand wat van zegt of uitleg geeft.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


AkzoNobel pronkt met watergedragen metaallak

Het aandeel biobased in verf uitgelegd (video)

Kwaliteit voorop bij keuze vakman

Vrouw geeft vakman vaker fooi dan man


Naar archief >