Blog

In mijn eerste blog over watergedragen verf in een buitensituatie ging ik uit van de wens om minder vluchtige schadelijke stoffen uit te stoten. Met watergedragen verf kan dat. Het is een van de vele voordelen van deze verf. In dit blog wil ik jullie laten zien dat het helemaal niet zo gek is om watergedragen verf buiten als overweging mee te nemen. En schroom niet om je eigen mening/ervaring onderaan dit blog te plaatsen.

Hoogglans
Belangrijkste argument om geen watergedragen verf buiten te gebruiken is dat de glans niet hoog genoeg is. En in de regel klopt dat ook wel. Nederland is een echt hoogglanslak. Mijn instagram tijdlijn staat in de zomer vol met zichzelf in de glanzende voordeur fotograferende schilders. Tuurlijk, er is watergedragen hoogglans lakverf voor buiten. Maar die halen de waarden van oplosmiddelhoudende verven niet. Wel houden ze de lagere glanswaardes langer vast dan terpentineverven. Toch is de uitstraling van een voordeur met watergedragen verf anders dan met oplosmiddelhoudende. Maar niet per definitie lelijker!

Is dat erg?
Ik vind van niet. Maar veel schilders zijn het niet met mij eens. Die kicken echt op een zo hoog mogelijke glans van het schilderwerk. Dat is de graadmeter van vakmanschap met de voordeur als ultiem pronkstuk. Maar echt heel moeilijk is dat natuurlijk niet. Een beetje vakman zet een voordeur met de juiste producten makkelijk weg met een glans van boven de 90% GU. Het is volgens mij veel moeilijker om mooi, strak buitenschilderwerk te maken met watergedragen verf. Maar dat kan wel.

Boerderij
Met mijn collega Gerco heb ik in september een hele boerderij rondom in de watergedragen verf gezet. De opdrachtgeefster wilde absoluut geen hoogglans en dat maakte voor ons de keuze een stuk eenvoudiger. Uiteindelijk hebben we de boerderij in de Jotun Demidekk Ultimate geschilderd. Voor het crème (kozijnen) de Tägfärg en het donker groen (draaiende delen) in de Vindu. Dat ging heel behoorlijk en het eindresultaat mocht er zijn. En met een verwachte buitenduurzaamheid van 8 tot 10 jaar best onderhoudsarm. Toch zijn er wel wat puntjes waar je echt op moet letten zoals het schuren. De grove korrels mag je na de grondverf (kaal hout, in ons geval de AQX Hechtgrond van Drenth) gewoon thuis laten. Tussenschuren moet echt met een fijne korrel. Wij kozen uiteindelijk 320 om elk risico uit te sluiten. De grovere schuurkrassen zie je namelijk al snel door de laklaag heen. Ook moet je iets meer rekening houden met de weersomstandigheden maar het is echt goed te doen. 

Watergedragen

Conclusie
Verder is het werken met deze producten buiten ons erg goed bevallen. De voordelen wegen vaak op tegen de nadelen (voer voor blog 3). En natuurlijk zijn er nog veel meer opties dan Demidekk. Ook is het niet ondenkbeeldig dat we in de (verre) toekomst door wetgeving helemaal moeten overschakelen op watergedragen. Maar zover is het voorlopig nog niet. Toch zullen wij aankomend buitenseizoen zeker vaker watergedragen verf in onze overweging meenemen.

Over Richard Hoogstraten

Richard is al meer dan 15 jaar ondernemend in de schildersbranche. Kwam in 1994 als vakschilder van het Nimeto. Heeft ervaring als schilder, houtrot-instucteur, (verf)technisch adviseur, projectleider. Sinds 2013 is duurzaamheid het speerpunt geworden. Als ambassadeur voor milieuvriendelijk schilderen onderzoek Richard de praktische kant van duurzaamheid voor schildersbedrijven. Onder Blauw Vlas adviseert, schrijft en fotografeert hij er op los. Hiermee helpt hij collega schilders, groot en klein, gezonder en minder milieubelastend te werken. Helpt hij opdrachtgevers bij de het maken van de juiste, duurzame keuzes. En verzorgt de Richard fotografie van schilderwerk voor publicaties, social media en print.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

5 reacties op “Watergedragen buiten (Heilige huisje 2)

 1. ernst schreef:

  Al het om glansbehoud gaat moeten we de Rigo ekodur emulsieaflak eens beter gaan bekijken. In het t.b staan geen g.u ‘s vermeld, schijnt echter een echte hoogglans te zijn.

 2. Ernst, de Rigo Emulsie Aflak zit op dit moment al bijna een half jaar op mijn eigen kozijnen… Komt over paar maandjes een blog over aan.

 3. Jan van Beekveld schreef:

  Ik heb ons woonhuis in een periode van zo’n 15 jaar twee keer buiten geschilderd met watergedragen verf van Sikkens, de Rubbol serie.

 4. Wim Zee schreef:

  Beste Richard,
  Waarom voor de donkere (draaiende) delen de Vindu gebruikt i.p.v. Tägfärg?

 5. Hallo Wim,
  We hebben gekozen voor Vindu omdat vooral de deuren wat meer te lijden hebben van gebruik. Vindu kan daar net iets meer tegen, iets krasvaster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.