Blog

Een schildersbedrijf aan de lijn. Hoe of dat het zat met die loonsverhoging in week 41. Dat kon toch niet zomaar? Jawel, mevrouw, dat kan wel, want dat is cao-afspraak. ‘Ja, maar wij zijn geen OnderhoudNL-lid, dus die betalen wij niet.’

Sja, daar had ze een punt. Want de cao voor schilders is nog steeds niet algemeen verbindend. Dus niet-OnderhoudNL-leden (kom ik er nou steeds meer tegen, of is dat toeval?) hoeven de cao niet te volgen. Maar… hoe wist mevrouw er eigenlijk van? Nou, dat was dus via het uitzendbureau. Die had aangekondigd de prijzen te verhogen wegens de stijging van de cao. Die had ze ook al gebeld, en die hadden meteen toegegeven dat het zo zat en aan hen hoefde ze die 1,5 procent extra dus niet te betalen.

Maar nu moest ik toch eens horen: een ánder uitzendbureau had toevallig ook net een brief gestuurd, En daar stond in dat de prijzen met dik 2 procent zouden stijgen ‘wegens prijsindexatie’. Mag dát dan maar wel, zomaar? Ja, volgens mij mag dat. Iedereen met een winkeltje mag de dingen die hij of zij verkoopt zo duur maken als-ie zelf maar wil. Of je daar nu ‘prijsindexatie’ of ‘vliegende hangbuikzwijnen’ of, wat dat betreft, ‘stijging van het cao-loon’ als reden voor opgeeft.

Best benieuwd wat er met dat tweede bedrijf gaat gebeuren. Gaat de schilder die gestegen prijs van hun wel gewoon betalen? Of is dat bedrijf een klant kwijt?

Maar belangrijker misschien: is het verstandig van dat schildersbedrijf om de loontrend niet te volgen, ook al is het daar niet toe verplicht? Het leven wordt duurder en niet goedkoper voor de werknemers. En als je bij de buurman 1,5 procent meer loon kunt verdienen, het zijn toch serieuze tientjes waar je het over hebt.

Dan moet die buurman er natuurlijk wel zijn. Want ik weet dat er schildersbedrijven zijn die zitten te springen om vakmensen en ze niet kunnen krijgen, en van de weeromstuit maar 50, 60 euro per uur gaan vragen in de hoop de klandizie een beetje onder controle te houden. Maar ik kom zat schilders tegen voor wie vrij weinig is veranderd. Crisis of geen crisis, ongeveer met dezelfde club mensen hetzelfde soort werk maken tegen ongeveer dezelfde prijs en dezelfde marges… waarom zouden die hun mensen opeens meer gaan betalen, waar moet dat geld vandaan komen?

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

2 reacties op “Wat zal je ze eens betalen?

  1. Gerhard schreef:

    Je kunt als bedrijf dus beter geen lid zijn van OnderhoudNL want behalve de contributie ben je ook nog eens gebonden aan allerlei loonsverhogingen en premies aan de stichting Usag. Maar goed, je krijgt wel 4 x per jaar een mooi magazine toegestuurd.

  2. Ad schreef:

    AVV verklaren zal alleen gebeuren als er ook een echte cao word afgesloten , we weten allemaal dat dit niet klopt met die cao met de lbv dat is geen zuivere koffie een cao met een bond zonder enige representatief te zijn voor de schilders ,maar ja dat kan dn mag blijkbaar zomaar !!! Die loonsverhoging gaan de andere echt wel betalen( stelt zowiezo niets voor ) en waarschijnlijk verdienen de schilders al meer . Willen ze goed personeel wat ook nog eens tevreden is dan denk ik dat het verstanig is om weer alle neuzen dezdlfde kant op te krijgen, en een goede cao af te sluiten waar we ons allemaal in kunnen vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.