Blog

Het kan zomaar gebeuren. U krijgt een –jawel- blauwe brief op de mat. De Belastingdienst komt een controle instellen naar uw boekhouding. Dit heet een boekenonderzoek. Hoe gaat zo’n controle in zijn werk, waar vindt die plaats, wat dient u te regelen?

Hieronder volgt een heel summiere uitleg van de gang van zaken. Neem als u zelf die brief ontvangt altijd contact op met uw boekhouder en vraag desnoods of die bij het onderzoek aanwezig kan zijn. Al is het maar alleen bij de start van de controle.

Tegenwoordig vraagt de inspecteur per post of mail al van te voren de nodige info op. Hij/zij stelt en datum voor, indien u akkoord gaat kom de inspecteur langs.

Tips voor een boekenonderzoek:

Bel uw boekhouder. Die kan aanwezig zijn en de nodige info aan u verstrekken of de inspecteur van informatie voorzien.

Stel de benodigde info samen

U krijgt een brief met welke info de inspecteur wil inzien. Vaak zijn de dat de btw aangiften, de balans, de winst- en verliesrekening, de aangifte inkomstenbelasting. En uiteraard het gehele grootboek, de verkoopfacturen, bankafschriften, kas en inkoopfacturen.

Maak een kamer vrij

Maak een kamer/afdeling vrij voor de inspecteur. Zet de ordners daar neer. Zorg voor koffie. Een controle kan zomaar een of twee dagen in beslag nemen.

Neem verder contact op met uw boekhouder of fiscalist om te vragen wat uw rechten en plichten zijn bij het boekenonderzoek.

Aan het einde neemt de inspecteur veelal zijn bevindingen met u door. U krijgt daarna zijn rapport op papier. Daarna heeft u nog de tijd om daar bezwaar tegen te maken.

Uiteraard kan ik u over deze kwestie nog veel meer vertellen.

Over Peter Brink

Peter Brink is financieel deskundige. In die hoedanigheid schrijft hij voor uiteenlopende landelijke bladen. Daarnaast heeft hij een eigen boekhoudkantoor, gericht op zzp'ers, www.zzp-boekhouder.nl. In zijn blogs veel praktische financiële tips voor de zzp'er.

Bekijk alle berichten van Peter Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.