Blog

Wat kost het?
Om dit vast te kunnen stellen moeten we eerst definiëren wat een professioneel kleurontwerp nu eigenlijk is. Met andere woorden wat is het programma van eisen voor de competenties van een kleuradviseur. Kennis van kleur uiteraard en hier gaat het veelal al mis. Velen verwisselen het hebben van een al of niet vermeende goede smaak met kennis. En ja, je kunt heel veel leren over kleur. Maar helaas, als je niet weet wat je mist aan kennis, dan mis je ook niets. Nu zult u dit waarschijnlijk wel met mij eens zijn, maar op het gebied van kleurkennis is dit gegeven meer regel dan uitzondering.

Valkuil.

Dat was dus valkuil een. Maar dan ben je er nog niet. Kennis over kleurpsychologische werking, belevingsaspecten, architectuur en materialen zijn ook van belang. Evenals het goed kunnen visualiseren en het ontwerp duidelijk met steekhoudende argumenten toe kunnen lichten. Het is eveneens van belang dat het ontwerp een hoge en langdurige acceptatiegraad genereert. Je maakt het immers niet voor jezelf maar voor de doelgroep. Mijn stelling in deze is: “Als je de omgeving met een kleurontwerp bepaalt voor anderen, dan ben je in dit opzicht ook verantwoordelijk voor hun welbevinden.” En dan nog de factor tijd. Als een wijk een nieuw jasje krijgt dan moet dit gemiddeld drie schilderbeurten, oftewel ruim twintig jaar mee. Je hebt dus niets aan trend en weinig aan mode. Je moet er dus voor zorgen dat mensen hier voor lange tijd, graag en met plezier willen wonen en verblijven.

 

Geld.

Je kunt hier natuurlijk niet zomaar een bedrag noemen, maar we kunnen wel een berekening maken. We gaan hierbij uit van een middel grote woonwijk van honderdvijftig huizen zonder dakkapel, met berging en een kleine luifel bij de voordeur. Hiervoor kost een schilderbeurt in een nieuw jasje gemiddeld 262.500 euro. Dit is omgerekend per woning, per maand berekend over 21 jaar, ongeveer 21 euro gemiddeld aan schilder onderhoud. Stel de woningcorporatie reserveert van dit bedrag iedere maand 7 eurocent. Dit zou over 150 woningen over 21 jaar ongeveer 3500,- euro opleveren. Voldoende voor een professioneel kleurontwerp. Over drie schilderbeurten, totaal 590.000,- euro, is dit dus ongeveer 0,6 procent van de schilders kosten. Om de inflatiecorrectie door te voeren, moet je er vast wel 1 eurocent per 2 jaar bij tellen. Let wel, deze minieme investering is wel bepalend voor de beeldkwaliteit van de wijk en bewonerstevredenheid voor de komende 20 jaar.

 

Geen cultuur.

Het inschakelen van professionele kleur en belevingsadviseurs is in ons land helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Men is veelal gewend dit gratis te krijgen.  Wakker worden, gratis bestaat niet. Ook degenen die hier tijd aan besteden leven niet van de lucht.

 

Penny wise and pound foolish.

Een goed kleurontwerp heeft dus een hoge en langdurige acceptatiegraad en levert omgekeerd evenredig op van wat we hierin investeren. Toch zie je in de praktijk dat men vanuit het “gratis idee” nog steeds denkt hierop te moeten bezuinigen. Jammer en ook niet zo verstandig. Immers als je de bewoners blij maakt. De opdrachtgever en het schildersbedrijf trots kunnen zijn op hun project. De corporatie hun klantgerichtheid beter vorm kunnen geven. Het schildersvak  weer leuk en interessant wordt. Kijk daar wordt iedereen blij van! Kortom een professioneel kleurontwerp is win-win in het kwadraat. Kost het minste en levert verhoudingsgewijs het meeste op.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

2 reacties op “Wat kost een professioneel kleurontwerp voor een wijk?

  1. Elly van Wattingen schreef:

    Het is goed om te laten zien dat de kosten van een kleuradvies slechts een klein deel uitmaken van de totale schilderskosten. Beter nog is om duidelijk te maken wat kleuradvies de bewoners, en de wijk, kan opleveren. Zoals de kleurenstudie van Heijplaat aangeeft http://www.barst-architecten.nl/portfolio/kleurenstudie-heijplaat/.

  2. Marijke van Loon schreef:

    Beste Elly,
    Ik maak dit soort studies en ontwerpadviezen al meer dan 20 jaar :-). Dit keer ging mijn blog over de investering hiervoor. In het PDF worden de bewoners overigens ook niet expliciet genoemd, maar het is wel een goed idee om hier eens uitgebreid op in te gaan in een van mijn volgende blogs.

    Voor een grote wijk in Tiel heb ik een dergelijke analyse en ontwerp gemaakt. Het eerste deel is af, zo’n 100 woningen, de bewoners vinden hun eigen straat allemaal het mooiste. De burgemeester en de wethouder zijn ook al langs geweest. Zoals ik al zei: “Win-win in het kwadraat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.