Blog

We horen het regelmatig. Over smaak valt niet te twisten, maar wat is nu helemaal uw smaak? Is dit een weergave van uw persoonlijkheid, uw gedachtegoed, opleiding, mensen of groepen waaraan u zich graag conformeert, trend en /of reclame invloeden?

 

Ietsje minder.

Mensen vinden het over het algemeen niet zo leuk als je zegt dat hun smaak op allerlei manieren beïnvloed wordt. Toch ontkomen we niet aan allerlei reclame invloeden. Ja, ik ook! En iemand die zegt dat hij absoluut niet wordt beïnvloed door reclame die kan ik van harte aanraden om het boek Brandwashed van Martin Lindstrom eens grondig te lezen. Hierin staan talloze onderzoeken vermeld over de manier waarop wij worden beïnvloed. Waarom denk je anders dat bedrijven jaarlijks miljarden besteden aan reclame. Niet omdat het niet werkt.

 

Smaak.

Onze smaak is dus ook onderhevig aan allerlei invloeden zoals ik boven al schetste. Mooie voorbeelden hiervan vind je op linkedin. Bijna iedere dag zie je hier wel een of ander project voorbijkomen. Zowel interieurs als exterieurs en een groot deel is zwart. Onder de commentaren zie je dan: Mooi man. Zeer fraai en meer van dit soort uitspraken. Ik heb een keer de vraag gesteld bij een foto van een zwart hotel. Gewoon een zwarte kubus met gaten erin, wat hier nu mooi aan is. Kreeg ik als antwoord: “Mooi zwart is niet lelijk en mensen brengen kleur aan het gebouw.” Hoezo, was mijn tegenvraag, hangen ze aan de gevel dan? Enfin na nog een keer heen en weer geschreven te hebben gaf hij het op en schreef met mij geen discussie over kleur te willen voeren. Ik hoor u denken!

 

4888abd2-ad50-4eba-938e-8844a91aa1e1-largekopie

e370b875-a0e8-4c03-b173-6b77b5ce4c7b-largekopie

 

Reclame.

Kent u de reclame van VT Wonen? Een zwart-wit interieur met zwarte accessoires en zelf de hartjes die ze in het beeld hebben geplaatst zijn zwart. Alleen de “koopknop” is magenta. Natuurlijk is deze niet zwart want dan zie je hem niet en komen ze nooit van hun deprimerende spullen af. Ook in het exterieur zie je bij renovaties steeds meer zwart en grijs. Zwart is trend, maar je wordt er niet blij van, integendeel! Maar ja, als je erbij wilt horen, modebewust wilt zijn, een mens van deze tijd, dan moet je haast wel zeggen dat je het prachtig vindt. Mooi zwart is immers niet lelijk. Inderdaad, maar dan zou ik toch graag eens weten wat men er dan zo mooi aan vindt? Zwarte visitekaartjes zijn overigens ook heel erg in, maar wellicht heeft u dit zelf ook al opgemerkt of heeft u er zelf een. Nota bene je visitekaartje! Mensen die je uit wil nodigen om kennis met je te maken, je zaken mee wil doe of waarmee je ambieert om samen te gaan werken. Zwart is dan wel de minst uitnodigende kleur die we hiervoor kunnen bedenken.

 

Vraag.

Hierbij dus mijn vraag. Vindt u zwarte omgevingen nu echt zo mooi. Hoort dit bij uw persoonlijke smaak, of heeft trend, de eveneens op dezelfde motieven gestoelde mening van anderen, even over nadenken, of het conformeren aan bepaalde ideeën of groeperingen toch wel een substantiële invloed op “uw smaak”?

 

Waarom?

Mensen houden van nature van kleur. De een van rood, de ander van blauw of roze. De een van pastelkleuren en de ander van meer vergrijsde of verzadigde, felle kleuren. Kleuren die horen bij uw persoonlijkheid en gemoedstoestand. Maar dat mensen zo massaal zwart bejubelen is toch wel opmerkelijk. Wellicht heeft de crisis hiermee te maken. Zwart is een kleur waarbij je jezelf goed af kunt sluiten. Even niet met de boze buitenwereld geconfronteerd wordt en je alles buitensluit. Wel jammer dat al die zwarte complexen er nog decennia lang zullen staan als de crisis allang weer voorbij is, of we dit gewoon als de nieuwe economie gaan zien. We weer met enthousiasme de toekomst omarmen en er iets moois van willen maken. En dit keer natuurlijk in kleur. Word je wel blij van!

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

7 reacties op “Wat is uw smaak?

 1. Frans schreef:

  Je ziet inderdaad veel zwart – antraciet. Kom beetje voort uit black is beautiful denk ik. Maar het zwarte is iets wat wel weer overwaait als de crisis in 2018 voorbij is. Het is inderdaad allemaal smaak en over smaak gesproken, in geen enkele supermarkt zie je zwart omdat eten kopen in een zwarte of donkere omgeving nu eenmaal niet smaakvol is. In een donker restaurant komen toch ook altijd kaarslichtjes op tafel ? Licht verandert elke kleur en als je er voldoende van hebt (licht) kun je zelfs zwart wit maken.

 2. Petra schreef:

  Zwart en grijstinten zijn in de mode en worden als stijlvol ervaren. Net als in de jaren 70 het typische oranje, groen, bruin en paars. In de jaren tachtig rood met wit en zwart met geel. De kleurcombinaties van nu bepalen later het tijdsbeeld van een periode. Ik zie het als een modeverschijnsel.
  Of je zwart en grijstinten mooi vindt of niet, al zet je een bouwlamp van 1000 Watt er op, licht wordt het niet. Zwart is namelijk zwart omdat het al het licht absorbeert! Even terug naar de natuurkundeles van vroeger; licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. Als iets rood is worden alle kleuren geabsorbeerd behalve rood en daarom zien je ogen rood… In de tijd dat ik lichtadviseur was hebben we wel eens gedonder gehad met een interieurarchitect die een keuken helemaal zwart had gemaakt in verschillende glanstinten. Aanrecht, kasten, vloer, plafond en donkere meubels. Deze ruimte zal nooit licht worden! Als je een witte snijplank gaat gebruiken of een wit tafelkleed op tafel legt, dan zul je zien hoeveel licht er wél is maar geabsorbeerd wordt. Voor je ogen zijn zulke grote contrasten erg vermoeiend en kun je hoofdpijn er van krijgen. Licht is niets behalve een lichtbron en een reflectievlak!

 3. Igor Asselbergs schreef:

  Smaak is per definitie onderhevig aan invloeden, want smaak is datgene dat je deelt met de groep waar je bij wilt horen. Mensen zijn sociale dieren. ‘Goede smaak’ is enkel datgene dat wordt goedgekeurd door mensen die zichzelf een goede smaak toedichten.
  Natuurlijk is smaak deels ook persoonlijk, maar komt dan nog steeds tot stand door invloeden van buiten. Toen ik ooit onderzoek liet doen naar kleur voorkeuren bleek dat aan de meeste voorkeuren een verhaal gekoppeld was:
  • Een hekel aan rood, want ooit een aanrijding gehad met een rode auto.
  • Een hekel aan groen, want moeder vond het maar niks.
  • Een voorkeur voor kleur x vanwege de laatste mode,
  enz.

  Dus het antwoord op de vraag is:
  De algemene voorkeur voor zwart hoort bij een trend die invloed heeft op de persoonlijke smaak. En dat alles hangt weer samen met het zich conformeren aan (of juist afzetten tegen-) bepaalde groepen.

  Voor mij persoonlijk geldt dat ik eigenlijk niks vindt van zwart. Of van welke andere kleur dan ook. Ik vindt alleen maar iets van de manier waarop kleuren worden gebruikt. Met andere woorden: het hangt af van context en toepassing.

 4. Justin Mansoer schreef:

  Ik heb wel eens gehoord dat McDonald’s de specifieke rode gele combinatie gebruikte om de honger aan te wakkeren maar dat deze er ook voor zorgden dat je er niet te lang wou blijven zitten . Ik zelf vind aarde kleuren erg mooi en zachte zoals pastel .Persoonlijk houd ik niet van schreeuwerige of donkere kleuren . Maken je alleen maar druk in je hoofd. Nu drukte u zich uit over zwart , maar een spierwit interieur ala jan de boevries vind ik ook deprimerend. Ik vindt ook vaak dat architecten mistroostig veilig omspringen met kleur aanbreng zowel binnen als buiten . Een vrolijke wijk in pastel zoals vroever in miami vice of dat vriendelijk ogende curaçao zouden totaal niet misstaan in het gemiddeld grauwe Nederland.

 5. kim Lembrechts Stijllink schreef:

  Smaak is naar mijn idee vooral jezelf zijn of dicht bij jezelf blijven. Onmiskenbaar onderhevig aan inderdaad emoties of stromingen in mode of interieurland. Kleur bekennen is en blijft iets heel moois.

 6. Rob schreef:

  zwart is voor interieur gewoon te combineren met elke andere kleur.
  ik zelf heb bijvoorbeeld mijn keuken zwart (glans), afgewisseld met bordeaux rood (ook glans), wit was een beetje te abstract. je ziet hier prachtig alle weerkaatsingen van de lampen in. houtachtig is niet ons ding. we hebben thuis jaren een witte keuken gehad.nu eindelijk eens wat anders.
  dit schrijvende, denk ik dat dat ook precies het punt is, je koopt iets voor jaren en dan moet het niet een modegril zijn van een jaar.

  zwart is zowel kleur- als tijdloos.

 7. Henk Vrijhof schreef:

  Ik ben niet per se voor of tegen zwart. Elke (niet)kleur heeft zijn gepaste toepassing. Waar ik wel slecht tegen kan, is iets mooi noemen terwijl je dat niet vindt. Dus elkaar na wauwelen omdat je bang bent dat je er niet meer bij hoort. Daar probeer ik me zo min mogelijk schuldig aan te maken, maar dat zal ik ongetwijfeld af en toe wel doen. Ik vind het jammer dat die persoon waarmee je in gesprek ging over het gebruik van zwart, zelf ‘op zwart ging’ en niet durfde toe te geven dat je hem aan het denken had gezet. Niet iedereen neemt het je in dank af om uit de comfort zone gebracht te worden en laat dit toe.
  Blijf vooral door gaan met op deze manier kleur aan te brengen in ons leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.