Wat is sfeer nu eigenlijk? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Wat is sfeer nu eigenlijk?


Sfeer. We kennen het allemaal. De sfeer is goed, fan-tas-tisch!!!! of juist niet. Maar hoe ontstaat een sfeer? We zijn vaak niet in staat dit duidelijk te specificeren, maar het bepaald wel onze ervaring van dat moment. Sfeer beïnvloedt ook ons gedrag en dit kan natuurlijk zowel in positieve als in negatieve zin.Onderzoek.

Sfeer. We kennen het allemaal. De sfeer is goed, fan-tas-tisch!!!! of juist niet. Maar hoe ontstaat een sfeer? We zijn vaak niet in staat dit duidelijk te specificeren, maar het bepaald wel onze ervaring van dat moment. Sfeer beïnvloedt ook ons gedrag en dit kan natuurlijk zowel in positieve als in negatieve zin.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de verwerkingscapaciteit van ons onderbewustzijn 200.000 maal groter is dan ons bewustzijn. Bij het ervaren van sfeer speelt ons onderbewustzijn ook een grote rol. Lector veiligheidsbeleving Marnix Eysink Smeets (Hogeschool InHolland) heeft een onderzoek gedaan naar de invloed van de ‘atmosferische variabelen op veiligheid, c.q. sfeer’, oftewel: kan je met geur, licht, geluid en kleur veiligheid beïnvloeden. http://www.bnr.nl/programma/gezond/582363-1210/zintuigen-benvloeden-voor-meer-veiligheid.

Sfeer.

Sfeer kan men definiëren aan de hand van tien elementen. Dit zijn: Licht, kleur, geluid, communicatie, smaak, gevoel, vorm, stijl, geur en temperatuur. Ons gevoel zegt ons of een sfeer goed aanvoelt of juist niet. Wij gaan niet de omgeving ontleden aan welke elementen we deze specifieke sfeer kunnen definiëren. Als ik na een bezoek aan een gelegenheid aan iemand zou vragen: Hoe was het licht? Welke kleuren hadden de vloer en de stoelen, welke vormen werden er gebruikt? Ik denk dat ik van nagenoeg niemand een adequaat antwoord op deze vragen zou krijgen. Echter als mijn vraag is: Was het gezellig? Dan weet men dit uiteraard prima te verwoorden.

Is sfeer, prettig-voelen te ontwerpen.

Net als Marnix Eysink Smeets zijn wij deze mening toegedaan. Sfeer valt te ontwerpen. Niet vanuit één invalshoek, maar een samengaan van de diverse sfeerelementen. We hebben hier zelfs een congres over georganiseerd. Initiatiefnemer en organisator voor dit congres is Angelique Nossent, energetisch landschapsarchitect. Samen met tien sfeerontwerpers wil Angelique u uitnodigen voor dit congres op 1 november in het Nederlands Architectuur Instituut te Rotterdam. Sfeer ervaren en laten voelen wat sfeer voor ons kan doen. Wij zijn ervan overtuigd dat we in de toekomst steeds meer vanuit deze invalshoek gaan ontwerpen. Aanmelden kan op www.sfeercongres2012.nl


Deel via:

1 reactie

 • Mariëtte Verlaan

  Ja, sfeer is te ontwerpen! Ja, prettig voelen is belangrijk!
  En inderdaad kunnen we dat met allerlei onderzoek vanuit verschillende invalshoeken en disciplines inmiddels ook aantonen. Hoe we het kunnen maken is een geweldige vraag.

  Groen is gezond! Groen doet goed! Die ‘wetenschap’ willen we graag weerspiegelt zien in onze leefomgeving zowel binnen als buiten.

  Mijn passie ligt bij Feng Shui voor de tuin en met kennis van planten en deze filosofie creëer ik bewust tuinen die passen bij de persoonlijkheid en leefwereld van de (tuin)gebruikers. Een tuin of park wordt een plek waar je energie opdoet, de seizoenen ervaart en samen bent om er te zitten, te eten, te genieten van de zon en ook fysiek bezig te zijn. En ja, dat lukt ook. Hoe? Door te luisteren naar de wensen, samen te werken en na te denken over het ontwerp en de beplanting, de gewenste sfeer, de functionaliteit en de plek in het omringende landschap.

  Ik ontmoet jullie graag op het sfeercongres.
  Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan http://www.feng-shui-tuin.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wiltec organiseert ontwerpwedstrijd mondkapjes op school

Nieuwe poedercoatings met antibacteriële eigenschappen

CNV en Doorzaam helpen flexwerkers met geldzorgen

Inschrijving opleiding Erfgoed Schilderen geopend

Glasstec verplaatst naar juni 2021


Naar archief >