Blog

Het is maar net waar je focus van het moment ligt. Het zet zich vast in je onderbewustzijn en ineens kom je het overal tegen. Zo verging het mij met geluk. Ik kom professoren en organisaties tegen die zich met deze materie bezighouden en hierin doceren. Geluk is een vrij jonge wetenschap aan de Erasmus Universiteit   van Rotterdam en de designafdeling  van de TU Delft.

The world book of hapiness.

In dit boek, wereldwijd meer dan 200.000 van verkocht, komen 100 wetenschappelijke topexperts van over de hele wereld aan het woord. Zij onderzoeken de geluksfactor, niet enkel het individuele geluk, maar ook het welzijn van groepen, organisaties en landen. De auteur van het boek is Leo Bormans en hij reist de wereld rond als “Ambassador of Happiness & Quality of Life”. Hij heeft een master in wijsbegeerte en naast schrijven adviseert hij regeringen, organisaties, universiteiten en managers over de hele wereld.

Het belang van de geluksfactor.

Indien wij willen leven en werken vanuit het Triple-P People, Planet, Profit model, dan zullen we ook leren en ondervinden dat deze denkwijze leidt tot meer geluk, meer waarde en rendement. Geluk is niet enkel een toestand, maar ook een denkwijze en levenshouding die uiteindelijk zowel op micro niveau, persoonlijk welzijn, en macro niveau, mondiaal welzijn op menselijk en economisch vlak veel betere resultaten  zal genereren dan de huidige economische denkwijze. Zo zie je in de tabellen op de foto, dat Nederland enkel goed scoort op het financiële vlak en dat we in de overige tabellen jammerlijk ontbreken. Hoogste tijd dus om onze opleidingen, calvinistische inslag, visies, inzichten en houding te herzien en te voorzien van de geluksfactor. Iedereen kan op elke wijze en in welke vorm dan ook hier een bijdrage aan leveren. Ebenezer Scrooge zag uiteindelijk ook in dat louter financieel belang per definitie ongelukkig maakt.

6c80cafa-ecb9-4a1a-ba1e-3f689caf8c69-original

Mijn bescheiden bijdrage.

Mijn motto is al tweeëntwintig jaar: “Word je er blij van”. Blij zijn is natuurlijk een geluksfactor, alleen had ik dit niet zo benoemd. Bovendien was geluk destijds nog geen officiële wetenschap. En al hoewel er al veel onderzoek over geluk is gedaan zijn de onderzoeken over omgevingsfactoren nog aan de magere kant. Dit is vanuit wetenschappelijk oogpunt wel verklaarbaar, daar de wetenschap graag geïsoleerde elementen onderzoekt. Zo is er bijvoorbeeld wel het onderzoek naar een rode en een blauwe kamer, maar die kom je in de realiteit dus nooit tegen. De totaliteit van de omgeving is natuurlijk uitermate complex en dat maakt het ook moeilijk om dit te onderzoeken, maar mocht de wetenschap dit item eens serieus op de agenda zetten dan zou ik hier graag mijn bijdrage aan leveren. Ik denk zeker, omdat ik al zo veel jaren vanuit deze filosofie werk en mijn eigen onderzoek van “kleur als visueel geluid” heb gedaan, dat de geluksfactor ook wel mijn ding is.

Het is een uitdaging voor mij om mensen uit te nodigen om meer geluk te ervaren in hun omgeving. Laatst vertelde mij iemand die ik ontmoette op een congres dat ze altijd blij werd als ze door de wijk Jerusalem in Nijmegen fietst. Laat dit nu een ontwerp van mij zijn dat ik ongeveer vijftien jaar geleden gemaakt heb. En onlangs vertelde de projectleider in Tiel dat de bewoners hun eigen straat allemaal het mooist vinden. Het is niet groots en meeslepend, maar ontworpen met respect voor de mens, de architectuur, de omgeving en de factor tijd, het moet immers weer 20 jaar mee, daar werd ik blij van en natuurlijk een beetje trots.

nut geluksfactor

 

Tiel.

Persoonlijk ben ik erg gelukkig met de nieuwe wetenschappelijke richting, evenals het ontmoeten en spreken van personen en organisaties die mijn visie en verhaal begrijpen en onderschrijven. De woestijn raakt voller, gelukkig!

Geluk  geluk geluk geluk geluk nut  nut nut nut nut geluksfactor geluksfactor geluksfactor geluksfactor  geluksfactor geluksfactor omgeving  omgeving  omgeving  omgeving  omgeving  omgeving wetenschap  wetenschap wetenschap wetenschap wetenschap wetenschap  Erasmus universiteit Erasmus universiteit Erasmus universiteit Erasmus universiteit Erasmus universiteit omgevingsfactoren omgevingsfactoren omgevingsfactoren omgevingsfactoren omgevingsfactoren omgevingsfactoren omgevingsfactoren 

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.