Blog

Wellicht herkent u dit, dat u na een dag hard werken wel moe bent, maar de slaap niet kunt vatten. Het zou dan zo maar kunnen dat u op de bank of in bed nog even met uw tablet of smartphone de laatste mails of websites hebt bekeken of uw televisie niet goed is afgesteld.

Wat is er aan de hand invloed

In de loop van de avond maakt ons lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Dit natuurlijke proces duurt ongeveer drie uur. Nu is het zo dat blauw licht de aanmaak van melatonine verhindert. Blauw licht hoort immers bij het midden van de dag. In de ochtend en de avond is het natuurlijke licht warmer van kleur. U kent waarschijnlijk wel het begrip dynamisch daglicht. Dit wordt onder andere toegepast in seniorenbewoning waar de bewoners weinig buiten komen. Dit dynamische daglicht zorgt voor een natuurlijk verloop van het licht gedurende de dag. In de ochtend en avond is het warm van kleur en op het midden van de dag blauwer. Hierdoor wordt het natuurlijke bioritme, het slaap-waak ritme, positief beïnvloedt.

Uw tablet en smartphone

Nu is het zo dat tablets en smartphones veel blauw licht uitstralen. Blauw licht verhindert de melatonine aanmaak of verstoort de aanmaak. Televisie heeft dit probleem nauwelijks, tenzij deze te blauw is ingesteld. Voor computers en labtops geldt hetzelfde. Dus als u tot drie uur voordat u naar bed gaat nog even uw telefoon of uw smartphone raadpleegt dan bouwt de melatoninespiegel zich pas op als u het apparaat hebt uitgeschakeld. Dit heeft tot gevolg dat u later zult inslapen en als u dit regelmatig doet u deze schijnbaar onschuldige gewoonte, een chronisch slaaptekort zal opleveren. En zoals u wellicht wel zult weten is te weinig slaap volgens de onderzoeken funest voor uw gezondheid. Mocht u echt niet s’ avonds buiten uw tablet of smartphone kunnen overweeg dan eens de aanschaf van een computerbril die het blauwe licht eruit filtert. Gezonder en beter is het natuurlijk om na negen uur s’ avonds deze apparaten uit te schakelen. Als laatste redmiddel kunt u ook nog de volgende link aanklikken en een programma downloden om de kleur van uw scherm gedurende de dag automatisch aan te passen. Dit programma zorg ervoor dat uw beeldscherm overdag meer blauw en in de avond wat warmer licht geeft, dus het natuurlijke bioritme volgt.

Veel mensen worden wakker gedurende de nacht. De een moet nodig naar het toilet en de ander wil een glaasje water of zo. En aangezien de meeste van ons slecht zien in het donker doen we het licht aan. Prima, maar dan wel warm licht en niet bijvoorbeeld een blauwachtige ledverlichting. Bij warm licht slaapt u gemiddeld weer binnen de tien minuten in, dus niets aan de hand. Maar u heeft na het lezen van het voorgaande waarschijnlijk al wel door dat het bij blauw licht moeizamer zal zijn. Dan duurt het gemiddeld twintig minuten voordat u de slaap weer zult vatten en dat is best wel lang en onplezierig om s ’nachts wakker te liggen.

Het percentage slechte slapers

Enquêtes laten zien dat 49% van de Nederlanders ontevreden is over zijn eigen slaap en dat 27% zich zorgen maakt over de slaap. Slaperigheid overdag komt bij 31% voor en 20% doet ook een dutje overdag. Slapeloosheid komt voor bij 22% van de Nederlanders. Slaaptabletten op recept en bij drogist gekocht wordt door 9% van de Nederlanders vaak of altijd gebruikt, 27% doet dit soms of zelden. (Bron: NSWO) Al met al toch wel een zorgelijke situatie waar we zelf wel het nodige aan kunnen doen.

Uw kinderen

Hoe gaan uw kinderen hiermee om? Uit onderzoek blijkt dat van de adolescenten 13-18 jaar,

 • 78 % TV kijken vlak voor naar bed gaan,
 • 56 % gebruikt internet,
 • 30 % doet computerspelletjes,
 • 46 % is bezig met sociale media,
 • 53 % SMS/WhatsApp/Ping
 • 30 % gebruikt een telefoon

In bed

 • 16 % maakt gebruik van sociale media,
 • 20 % SMS, WhatsApp of Ping
 • 30 % gebruikt een telefoon (Bron: NSWO)

Dus, staat uw kind s morgens brak op en is niet vooruit te branden, dan is het wellicht eens tijd om te babbelen. Slaap lekker allemaal.

invloed invloed invloed invloed invloed invloed

 

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

8 reacties op “Wat is de invloed van gekleurd licht op uw slaap

 1. roland roos schreef:

  Een prima artikel, goed voor iedereen om eens bij stil te staan.

  Zeker als aanvulling in je beroep advies over kleur gebruik komt naar een klant
  geïnteresseerd en betrokken over, wij mensen merken pas het verschil
  als je het in de praktijk brengt.

 2. Igor Asselbergs schreef:

  Een paar vragen:

  • De kleurtemperatuur gedurende de dag kan varieren van 2000K tot 10.000K. Zie:
  http://www.putfoto.nl/tdf/td_images/kleurtemperatuur.jpg
  Hoe stel je dan vast welke kleurtemperatuur de juiste is om in slaap te vallen?
  • Zo goed als alle Apple producten (iPhone, iPad, Mac) zijn afgeregeld op 6500K. Dat is al behoorlijk warm licht. Maar bij Windows, Android en op TV’s verschilt het enorm per apparaat. Dus hoe weet je met welke kleurtemperatuur je bij ieder apparaat te maken hebt zonder meetapparatuur? Met het blote oog zal dat moelijk gaan…
  • Hoe zijn ‘powernaps’ en ‘siesta’s’ mogelijk als die juist midden op de dag, bij de hoogste kleurtemperatuur, worden genoten?
  • Hoe rijm je het feit dat daglicht bij zonsondergang vaak een veel hogere kleurtemeratuur heeft dan kunstlicht? Zie:
  https://www.flickr.com/photos/kodia/3876798601/

  Persoonlijk heb ik altijd de neiging heerlijk in slaap te vallen bij de TV, waarbij de inhoud van het programma een belangrijker rol lijkt te spelen dan de kleurtemperatuur. Maar misschien is dat vreemd…

 3. Marijke van Loon schreef:

  Dank je wel Roland

 4. Rob Alberts schreef:

  Dank voor je adviezen.
  Vriendelijke groet,

 5. Marijke van Loon schreef:

  Graag gedaan Rob.

 6. Marjanne schreef:

  Een interessant artikel. Ik heb geen problemen met het inslapen en doorslapen. Al merk ik wel als ik bepaalde ontspanningsoefeningen onderneem 3 uur voor ik ga slapen het inslapen moeilijker is.

 7. […] Wat is de invloed van gekleurd licht op uw slaap […]

 8. Marijke van Loon schreef:

  Igor. Toen ik in de auto zat hoorde ik dit verslag van een mevrouw die hier op de Universiteit van Leiden onderzoek naar heeft gedaan en haar proefschrift over heeft geschreven. Haar naam ben ik echter vergeten omdat ik deze niet op kon schrijven.

  Het is inderdaad lastig dit met het blote oog waar te nemen en iedere smartphone of tablet is weer anders ingesteld. Het gaat meer over een bewustwording wat de oorzaak zou kunnen zijn als je slecht inslaapt. Met deze wetenschap kun je in ieder geval bij jezelf nagaan of dit bij jou het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.