Wakker-worden-roep (wake-up call) • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Wakker-worden-roep (wake-up call)


Ik was vandaag op een congres over innovaties in verf, thema: duurzaamheid. Daar werden stevige dingen gezegd. Conclusie: we moeten voorlopig blijven doen wat we doen en tegelijk wat we doen heel anders doen en dan tegelijk ook nog eens iets heel anders doen.

Want er zijn natuurlijk een paar heel harde waarheden over schilderen te zeggen, en die worden steeds luider gezegd. Bijvoorbeeld vandaag, op deze Coating Innovatie Dag, georganiseerd door verffabrikantenvereniging VVVF zelf.

Het geluid kwam om verschillende manieren binnen en op een gegeven moment ga je het dan ook echt horen: verf is eerder een last dan iets extra’s als het gaat om duurzaamheid. Ga je namelijk serieus denken over cradle-to-cradle, over het oogsten van materialen, over gebouwen als materiaal–verzamelingen, die na gebruik weer uit elkaar genomen kunnen worden en elders gebruikt, dan helpt het niet als die materialen een lastig verwijderbaar polymeerlaagje hebben.

En in de sommen voor de pakweg honderdduizend duurzaamheids-mvo-co2-en-wat-niet-al normeringen en labels voor gebouwen die er nu zijn, waar uiteindelijk ongetwijfeld één rekenmethodiek uit zal komen die op Europees of zelfs mondiaal niveau tot wet verheven zal worden, mogen we van geluk spreken dat coating daarbij consequent over het hoofd wordt gezien. Deed men dat niet, dan was het een nadeel, geen voordeel dat er industrieel geproduceerde mengproducten uit de chemische toeleveringsindustrie op dat staal, steen en hout zit.

Grappig voorbeeld: de Coating Innovatie Dag was in De Tinfabriek in Naarden. Een van de eigenaars vertelde trots dat het tot de allerduurzaamst gerenoveerde gebouwen van Nederland behoort. Daar wist hij van alles over te vertellen. Maar u weet wat er aan verf in gebruikt is, prima schilderwerk daar niet van. Maar Wim Keet vertelt in dit filmpje van vorig jaar precies waar hij mee gewerkt heeft (onder de video ga ik nog even door)

Allemaal prima producten, heel deskundig merkonafhankelijk door Wim en zijn team gekozen, maar geen enkele daarvan superduurzaam laat staan op één of andere manier weer makkelijk van de onderlaag verwijderbaar (juist niet, zou je zeggen).

We zitten als verfmakers en verfaanbrengers in een gekke overgangsfase. Want enerzijds klopt het verhaal natuurlijk dat onze verflaag in veel gevallen de levensduur van bouwdelen en van metalen objecten sterk verlengd, dus dat behoedt die gebouwen voor sloop en stellen daarmee de weg naar het hergebruik van de materialen uit.

En daarnaast klopt het verhaal nog altijd dat de verf in steeds hoger tempo duurzamer geproduceerd kan worden en steeds meer van duurzame, herwinbare materialen. Dat vergt een enorme inspanning van de verffabrikanten en hun toeleveranciers maar ze zijn er mee bezig. Dat moet zeker worden voortgezet.

En tegelijk knaagt de noodzaak tot radicaal omdenken toch echt aan onze stoelpoten. Basale vragen als: moet er wel geschilderd worden, moet dat wel met verf, moet er wel met materiaal gebouwd worden dat daarna niet een keer maar heel veel keer met een laagje vloeibaar beschermspul moet worden onderhouden? Ik weet dat er heel wat mensen in onze sector ook daar intensief mee bezig zijn. Daar zou wel eens een heel nieuwe schildersoort uit voort kunnen komen.

1 reactie

  • Frans

    De conclusie is dat verf als conserveringsmateriaal toegepast een heel andere benadering zal geven dan verf in decoratieve toepassing. Zou je verf als decoratieve toepassing nog wel nodig hebben uit oogpunt van CO2 en uitputting grondstoffen ?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.