Blog

Bijna iedereen houdt van kleur. De meeste mensen krijgen een positief gevoel van kleur. Betekent dat dat we ook zoveel mogelijk kleur om ons heen willen, zo helder mogelijk en zo veel verschillende als maar kan? Gek genoeg niet.

De laatste vraag van mijn oneline onderzoek ‘Kleur is visueel geluid’ dat op dit moment loopt is : "Wat is kleur voor u?"

Verreweg de meeste mensen antwoorden dat kleur hun stemming beïnvloedt. Veel mensen worden er vrolijk van en kunnen intens van kleur genieten. Eén respondent refereerde hierbij aan een bloemenkraam.

 

Genot van kleur 

Nu moet ik zeggen dat ik daar ook altijd blij van word en de meesten van u eveneens, is mijn vermoeden.

Maar het genot van zoveel kleur is vaak maar van korte duur anders zouden wij massaal bloemenkraambehang op onze muren plakken. 

 

Geen behang

Dat dit niet het geval is weten wij allemaal. Sterker nog, bloemenkraambehang is niet eens in de handel. En alles waarvan men denkt dat wij het maar enigszins zouden kunnen willen hebben is in de handel. Ook zaken die wij niet willen, maar waarvan de fabrikant ons wil overtuigen dat wij het eigenlijk wel zouden moeten willen, zijn volop te koop. Maar géén bloemenkraambehang!!!

 

Kleuraccenten

Wat willen wij dan wel? Uit mijn onderzoek blijkt dat wij, op een uitzondering na, vrij rustige kleuren in ons interieur toepassen. Verreweg de meeste onder ons gebruiken kleur als accent in schilderijen en asseccoires.

 

Constante extase

Bloemenkraambehang is als een uitbundig lied op volle sterkte. Één jubelende menigte als wij het WK wél hadden gewonnen. Een constante extase van kleur als visueel geluid.

Dit is wellicht meteen een verklaring voor onze rustige inrichtingen. Veel kleur is erg leuk voor korte duur, maar om dagelijk in zo’n kleurextase te vertoeven is toch ietsje minder.

 

Zelf meedoen

Indien u uw bijdrage wilt leveren aan mijn onderzoek ga dan naar http://www.vanloonkleuradvies.nl/ Bij voorbaat hiervoor mijn dank.

 

 

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

1 reactie op “Waarom willen wij geen bloemenkraambehang?

  1. silvia schreef:

    He wat leuk!!
    Een vrouw bij de bloggers.
    Keep up the good work!!
    Liefs Sil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.