Voorlopige aanslag terecht? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Voorlopige aanslag terecht?


Dezer dagen valt hij bij veel zzp'ers in de bus: de blauwe enveloppe met de voorlopige aanslag Inkomstenbelasting 2021. Menig ondernemers is daar, na een vol coronajaar, verontwaardigd over. Maar er valt wat aan te doen.

Misschien, in de schildersbranche zelf best denkbaar, hebt u prima doorgedraaid afgelopen jaar. Maar wie door de pandemie veel werk en dus omzet heeft moeten inleveren kan die voorlopige aanslag een stuk moeilijker hebben. Waar baseert de Belastingdienst dat in hun hoge bedrag toch op?

Het antwoord daarop is simpel: alleen maar op de definitieve aanslag Inkomstenbelasting van 2018 of 2019. Heb je als zzp’er een sterk flucturerend belastbaar inkomen, dan kan dat aardig vervelend zijn. En al helemaal, vertel uw zzp-boekhouder eens iets nieuws, omdat veel zzp’ers achterlopen in boekhouding of betaling. Dan wordt voorfinancieren wel heel lastig.

En het is ook wel ergerlijk. Het lijkt erop dat de fiscus de zzp’ er meer en meer gelijk gaat stellen met een werknemer. Bij werknemers wordt maandelijks loonheffing ingehouden, zodat ze aan het einde van het jaar geen inkomstenbelasting hoeven bij te betalen. ZZP’ ers vormden lange tijd dé uitzondering op die regel. Ze kregen ofwel helemaal geen voorlopige aanslag -dat gold vooral voor starters-, ofwel een relatief lage VA.

Gelukkig is er wel iets te doen aan die hoge voorlopige aanslag. U kunt het namelijk zelf verlagen door met uw DigiD in te loggen op de website van de Belastingdienst. U dient dan een lagere winst uit onderneming in te vullen, dan wordt de voorlopige aanslag verlaagd. Wees hier, uiteraard, wel eerlijk in, want anders krijgt u bij de defnitieve aanslag alsnog een hoge naheffing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Deadline aanmelding KOR nadert

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet

Checklist naheffingsaanslag btw

Opschorting handhaving Wet DBA verlengd


Naar archief >