Blog

Stel u bent ZZP’ er en woont samen, u heeft een goede relatie, wilt nog niet trouwen en heeft nog geen kinderen of u bent nog geen medegerechtigde in elkaars pensioen. Denk dan eens na over een fiscaal partnerschap, dit kan fiscaal voordeel opleveren. 

Bepalen van de aftrekposten

U mag bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk bedrag aangeeft in de IB-aangifte. Het gevolg is dat u kunt schuiven met aftrekposten en meer fiscaal voordeel scoren. Zeker als 1 partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Voer de aftrek op bij degene met hoogste inkomen!

Uitbetaling van de heffingskorting

Heeft u geen inkomen, u studeert of ligt lekker de hele dag op de bank, dan heeft u geen recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Heeft u een fiscaal partner dan heeft u daar wel recht op. Dan moet uw partner een inkomen hebben van minimaal €11.000 (en jonger dan 65 zijn). Dat levert u maximaal €2103 voordeel op. Bent u 65+ dan is het voordeel maximaal €1065. Bent u ná 1962 geboren, dan wordt niet de totale heffingskorting uitbetaald.

Verder kunt u evt schuiven met de ouderenkorting .

Vermogen

Partners hebben in 2015 nog een heffingsvrij vermogen in box 3 van €42.278 in plaats van €21.139. In 2017 wordt dat twee keer 25 mille, is 50. mille. De besparing hierdoor is maximaal €254. .

Praat de voordelen door met uw partner, overleg evt met uw zzp-boekhouder.

 

http://zzp-boekhouder.nl/administratiekantoor-haarlem/

Over Peter Brink

Peter Brink is financieel deskundige. In die hoedanigheid schrijft hij voor uiteenlopende landelijke bladen. Daarnaast heeft hij een eigen boekhoudkantoor, gericht op zzp'ers, www.zzp-boekhouder.nl. In zijn blogs veel praktische financiële tips voor de zzp'er.

Bekijk alle berichten van Peter Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.