Blog

Ik zie de eerste boze reacties alweer voorbij komen: ‘ze’ willen de zzp’er verplichten zich te verzekeren! Schande!

En ik moet zeggen, in en uit principe ben ik dat met die zzp’ers eens. Want een vrije man is een vrije man, die moet je tot niets verplichten. Ik zeg in principe, want ondertussen leeft ook de zzp’er natuurlijk in een wereld vol met zaken die wel degelijk moeten. Zoals stoppen voor verkeerslichten. Zoals belasting betalen. Zoals je kinderen naar school sturen. Zoals je auto verzekeren.

Er zijn dus regels die de zzp’er beperken in het genieten van zijn totale ongestoorde vrijheid. En dan willen ze nu die aov verplichten. Dat als je iets overkomt en je niet meer kunt werken er toch geld voor je is, en dat je daaraan meebetaalt.

Een paar praktische en belangrijke problemen zullen ‘ze’ dan sowieso moeten oplossen, want dat een vaste, hoge afdracht elke maand voor heel wat zzp’ers geen gewone manier van zaken doen is, dat moet er in verdisconteerd worden. Soms betaalt een klant de volle mep meteen, soms moet je lang op betaling wachten en dan héb je het geld gewoon even niet. En de toelatingseisen moeten milder. En de uitkering moet sneller, hoger en met minder voorwaarden. Dus eigenlijk: er zou een aov moeten komen waar de zzp’er iets aan heeft.

Maar stel dat ‘ze’ het zo op gaan tuigen. Dan is vanaf dat moment in principe iedereen die werkt in Nederland verzekerd voor arbeidsongeschiktheid (ik weet eigenlijk niet hoe dga’s verzekerd dienen te zijn, worden die buiten beschouwing gelaten?) Dat is toch een mooi ding?

Wie dan klaagt dat hij dat niet wil of kan betalen, daar moet dan per geval eens goed naar gekeken worden. Het kan natuurlijk best dat je zulke lage prijzen rekent, zo weinig klanten hebt of zo weinig uren maakt dat je inkomen te laag is om de premie op te brengen. In zo’n geval, kan ik me voorstellen, zou je je kunnen afvragen of je nog wel zzp’er kunt blijven….,

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

1 reactie op “Verplichtingen voor zzp’ers

 1. joop huyts schreef:

  verplicht of niet in de bouw wereld,ben je een risico.
  je bent in categorie 4 ingedeeld betaald veel.
  en het belangrijkste is je bent maar tot je 60e verzekerd, daar na niet meer.
  en wat dan ik moet werken tot mijn 71e geloof ik.
  ik mag genieten daar na als ik nog leef en niets mankeer.
  kan toch niet alles hangt samen met pensioen en aow toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.