Blog

Veranderingen geschieden vaak door het initiatief van één persoon. Nu is dit item wel geen geschiedenis waardige aardbeving in de zorgsector, maar wel een die het vermelden waard is.

Wat er vooraf ging.

Eind 2009 kreeg ik het verzoek op voorspraak van een verffabrikant om een bedrijfspresentatie te houden bij een zorginstelling. Het betreft hier zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapten. De bouwcoördinator en de directeur van het zorgcentrum waren enthousiast over mijn visie en aanpak voor het zorgcentrum. Als resultaat van dit gesprek werd mij verzocht een offerte te maken en bij het bestuur aan te bieden. De overkoepelende instelling heeft ongeveer 50 zorgcomplexen in beheer.

Maar toen.

Dit was echt ietsje minder. Ik werd gebeld door de financieel verantwoordelijke van deze zorggroep. Ik zou een precedent scheppen en het zou onzin zijn om geld aan een adviseur uit te geven als je ook gratis adviezen kunt krijgen. Kortom. Leuk bedacht, maar een onzinnige uitgave. Hij kon zijn geld wel beter besteden.

En toen.

De bouwcoördinator, een aardige man in de pensioengerechtigde leeftijd, had hier om het zo maar eens te zeggen flink de pest over in. Als je zo moet werken is er ook niets meer aan was zijn reactie. Hij liet het er niet bij zitten en schreef een brief aan het bestuur.

Weer een telefoontje.

Na enige tijd kreeg ik weer een telefoontje van de financiële man. Bozig en onwillig kreeg ik alsnog de opdracht om een ontwerp te maken voor deze zorggroep. Ik kreeg geen opdrachtbevestiging, maar een cc van de mail aan de bouwcoördinator. Dit moest voldoende zijn volgens hem. Hij wilde ook geen afspraak maken voor de presentatie want dit was niet interessant.

Het ontwerp.

Het ontwerp werd door alle direct betrokken partijen, de bouwcoördinator, de directeur en de bewoners enthousiast ontvangen. Omdat sommige bewoners extra gevoelig zijn voor hun visuele omgeving werd het plan nog eens kritisch bekeken door een omgevingspsycholoog. Het plan is hierna conform het ontwerp uitgevoerd. Persoonlijk heb ik dit ontwerp met erg veel plezier en voldoening gemaakt. Alleen al omdat mensen in je geloven en hart hebben voor de bewoners. Een van de visueel kritische bewoners zei: “Kan Marijke ook niet eens in mijn kamer komen kijken?” maakte voor mij alle genomen hobbels meer dan goed.

Een jaar later.

Tot mijn grote verassing een mail van de financiële man van het bestuur. Wilt u zo vriendelijk zijn contact op te nemen met de  beheerders van ons pand in …. voor een offerte voor een kleurontwerp. Even later een aanvraag voor nog een pand en twee dagen later een vraag of ik mijn visie aan het bestuur wil komen presenteren. Natuurlijk doe ik dit met alle plezier.

Wel knap.

Op advies van de verfleverancier heeft de bouwcoördinator contact opgenomen met mijn bureau. Door zijn visie en doortastendheid is het plan uiteindelijk doorgegaan. Hij is dus de cruciale factor in dit proces. Maar wat ik ook erg knap vind van de financiële man die geen enkele affectie met kleur heeft. Het inzicht verwerven dat je het niet bij het goede eind had en hier ook naar  handelen. Hij verdient ook zeker respect.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.