(Tweedehands) auto van de zaak een goed idee? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

(Tweedehands) auto van de zaak een goed idee?


Het aanbod van auto’s is immens. Ook voor de auto van de zaak. Ik heb het hier nu niet over bestelauto’s, die weer hun eigen regelingen kennen, maar over een personeneauto. Of u die auto nu nieuw of tweedehands koopt, er zijn een aantal dingen waar u op moet letten. Want: wilt u de auto wel of niet privé rijden, en zo ja hoeveel kilometer per jaar? En hoe hoog is de bijtelling en hoe hoog zijn de kosten die u denkt te maken?

Uw eigen (zzp-)boekhouder kan u helpen bij deze keuze. Welke auto in uw geval het meest gunstig is, is namelijk afhankelijk van uw situatie zo blijkt vaak.

Auto van de zaak voordelig?

Is een auto van de zaak altijd voordelig? Nee. Het onderhoud, de nieuwe banden, de radio en speakers en de benzine, maar ook de wegenbelasting en verzekering zijn natuurlijk aftrekbaar. De afschrijving ook. Klinkt aantrekkelijk nietwaar? Maar u dient ook te letten op de hoogte van de bijtelling. Die is bij een auto van tussen de twee en veertien jaar oud 22 procent van de nieuwprijs, de cataloguswaarde. Vaak is deze bijtelling hoger dan de afschrijving en is het maar zeer de vraag of een auto van tussen de twee en veertien jaar wel zakelijk moet worden gekocht. Laat een berekening maken door uw boekhouder en neem dan ook het aantal geschatte zakelijke kilometers mee die u per jaar denkt te gaan rijden.

Btw bij aankoop


U krijgt weliswaar de btw bij aankoop direct terug, maar u dient ook jaarlijks 2,7 procent van de cataloguswaarde aan te geven voor de omzetbelasting.  

Youngtimer als auto van de zaak


Kunt u als zzp’er dan maar beter geen tweedehands auto op de zaak kopen? Nee. Voor de youngtimer – auto ouder dan vijftien jaar – zijn wel fiscale voordelen. Voor het privégebruik van deze auto’s hoeft u geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Er geldt een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto.

Elektrische auto kopen

Het kan ook interessant zijn om een elektrische auto aan te schaffen als auto van de zaak. Op dit moment geldt een lage bijtelling van 4 of 8 procent voor elektrische auto’s. Dit gaat in de nabije toekomst veranderen dus als u graag elektrisch wilt rijden, doe dat dan nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hogeschool doet onderzoek naar hubs voor schilders

‘Bestelauto’ test drie elektrische bussen

Belastingvoordeel duurzame investeringen

Tweede Kamer keurt alternatief VAR goed


Naar archief >