Tuinen en kleur Ga naar hoofdinhoud

Tuinen en kleur.


Afgelopen zaterdag mocht ik als spreker Sabine van Andel vertegenwoordigen. Dat wil zeggen de door haar ontworpen tuin.  Sabine is tuin- en landschapsarchitect en een van de tien fortuinlijke winnaars die een tuin in Appeltern mocht ontwerpen. Mijn taak als mentor was een verhaal te vertellen over Sabine haar tuin, met name over het kleurgebruik, want Sabine houdt net als ik en waarschijnlijk velen van u, erg veel van kleur. Het thema van dit jaar voor de tuinen was van Gogh, die dit jaar op 29 juli precies 125 jaar geleden is overleden.

Sabine

Haar passie voor tuinen en het ontwerpen ervan is ontstaan toen ze nog jong was zoals ze zelf zegt, maar nu nog jong zoals u ziet. Afgestudeerd in 2014 en nog een halfjaar landschapsarchitectuur gedaan op de Birmingham City University in Engeland. Kleur en natuurcontrasten verwerkt zij graag in haar ontwerpen en zij is van mening dat je tot rust moet kunnen komen in een tuin en vooral moet kunnen genieten. Dit kan ik helemaal onderschrijven, vooral het genieten uiteraard.

De tuin.

6149199_orig-300x287    8987616_orig-1024x733

Haar De donkere tinten uit zijn begintijd, de grijzen tinten van zijn schetsen en zijn uitbundige vaak complementaire tuin is in ingedeeld met kleur als hoofdmotief, de kleuren die van Gogh tijdens zijn leven toepaste. kleurgebruik uit zijn latere periode. Wat ikzelf ook erg mooi vond was de naturel houten lijst waardoor je de tuin in delen als schilderijtjes kon bekijken.

8232251_orig-300x300 4045602_orig 3220283_orig-300x300

DSC05822

Het kleurgebruik.

Kleurgebruik in tuinen zeker als het over een heel seizoen gaat is best wel lastig. Het verandert met de seizoenen  en bloemen bloeien vaak men.aar een beperkte tijd, maar tuinen waar de kleuren tegen elkaar in vloeken zie ik eigenlijk zelden. Zo was het ook mooi dat Sabine haar lijst gewoon in naturel hout had gemaakt. Zo van Gogh! Concurreren in verfkleuren  met de natuur is mijns inziens niet zo handig, immers de natuur met al haar tijdelijkheid en nuances zal altijd mooier zijn dan verf. Dus een strijd die je bij voorbaat verloren hebt hoef je niet te voeren. Ik was dan ook erg verbaasd dat ik dit gegeven, de strijd met de natuur, in een ander van Gogh tuinconcept, later breed uitgemeten zag toegepast. De beplanting van deze tuin ziet u in het onderstaande blokje. En in deze tuin waren allerlei forse coulisse-achtige  elementen toegepast die in de kleuren van het andere blokje geschilderd waren. De verf was bovendien krijtachtig mat, waardoor de kleur helemaal doodsloeg.

Harmonie      Harmonie.1

Het deed echt pijn aan mijn ziel en liefde voor de kleur en de natuur, waar je zoveel inspiratie uit kunt putten. Ik heb er echt naar verbazing naar staan kijken en me afgevraagd dat een tuinarchitect, een natuurliefhebber dus, niet ziet dat dit echt niet fraai is. Ik denk dat de focus hier teveel op de uitwerking van het concept van Gogh heeft gelegen, waardoor de integratie van het element tuin toch wel ernstig aan beeldkwaliteit heeft ingeboet. Kunst in een tuin kan het overigens wel heel goed doen. Een sculptuur van een nimf, in grijs beton. Wel kitsch, maar het gaat niet zozeer de strijd aan. Ook bronzen sculpturen en degelijke doen het prachtig in een tuin. Wie ooit in de tuin van het Kröller-Müller Museum is geweest zal dit beamen. Donkere en laagverzadigde kleuren voegen zich eveneens op een harmonieuze manier prachtig met natuurkleuren. Toch een idee om hier voor de deelnemers een verplichte excursie van te maken, of een module kleur inpassen op de opleiding. Maar mocht u hier een andere mening over hebben, dan hoor ik het uiteraard graag.

Appeltern

Het tuinencomplex in Appeltern is mijns inziens zeer de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier gemakkelijk een heerlijke dag in doorbrengen, want naast de 10 van Gogh tuinconcepten zijn er meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen aangelegd, compleet met bestrating, beplanting en meubilair. Kortom alles om je te laten inspireren voor je eigen tuin, of gewoon te genieten en te wandelen. Het is ongeveer 22 hectare groot, dus ook leuk in plaats van een dagje golfen.

tuin tuin tuin tuin tuin tuin kleurgebruik kleurgebruik  kleurgebruik  kleurgebruik  kleurgebruik  Appeltern Appeltern Appeltern Appeltern Appeltern  natuur natuur natuur natuur natuur natuur

 


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Nieuw in Nederland: Train the painter, voor stralers en spuiters (video)

Tegemoetkomingsregeling flexwerkers langer open

Riwal en JLG vieren 25-jarig dealerschap

Eerste noodpakket bereikte 3 miljoen werkenden

‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower geschilderd


Naar archief >