In kort bestek

Toewijding

Wat is de overeenkomst tussen amateurastronoom Eise Eisinga en de deelnemers aan de vakwedstrijd voor de landelijke dag van de Studieclub Schilders? Kennis, vakmanschap en toewijding.

Eisinga bouwde het oudste nog werkende planetarium ter wereld om aan te tonen dat een predikant uit Bozum, die in mei 1774 het einde der tijden aankondigde als gevolg van een samenstand van vier planeten, ongelijk had. Door kennis en kunde te combineren met onvoorstelbaar veel uren noeste arbeid, construeerde hij een raderwerk dat ons nu nog steeds versteld doet staan. Dezelfde competenties zijn ook nodig voor de realisatie van de schitterende panelen die zijn geschilderd voor de vakwedstrijd.

Vakwedstrijd

Het was ooit de directie van Eisma’s Schilderblad die de landelijke vakwedstrijd voor schilders lanceerde. Een ode aan het vakmanschap, een competitie om je op het gebied van bijvoorbeeld marmeren, houten of heraldisch schilderwerk te meten met collega’s, maar ook om jezelf uit te dagen en te verbeteren. Dat vraagt kennis, kunde en toewijding.

Organisatie

Dat geldt overigens ook voor de organisatie van een dergelijk evenement. De Vakgroep Schilders Fryslân en de Centrale Clubleiding van de SCS hadden een mooi programma in elkaar gezet, maar de meeste lof moet toch gaan naar secretaris Jelle Zijlstra. Ondanks zijn ziekte, tot de uitvoering betrokken. Over toewijding gesproken.

Jeugd

Het was verheugend naast de vele grijze haren ook jeugd in Franeker te mogen begroeten. Er waren indrukwekkende inzendingen van leerlingen van schoolopleidingen uit Nederland en België, vooral in de categorie vrij werk. De kiem is gelegd. Nu is het zaak hen voor het ambacht te behouden. Hier ligt een schone taak voor het bedrijfsleven.

Klik hier voor fotocollage van de Landelijke Schildersdag in Franeker.

 

Over Wouter Mooij

Wouter Mooij (1963) heeft nog steeds een zwak voor de agrarische sector, waar zijn roots liggen. Via de landbouwjournalistiek is hij in de wereld van het maken van vakbladen gerold. Tegenwoordig hoofdredacteur van Eisma’s Schildersblad en Sign+ Magazine, vakblad voor signmakers (visuele communicatie).

Bekijk alle berichten van Wouter Mooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.