Blog

Heren! Heeft u wel eens een dame op hoge hakken een wand zien stucen? Nee? U denkt nu vast aan een hilarische situatie van een soort fotomodel onder de stuc, meer op de vloer dan op de wand en de dame in kwestie de wanhoop nabij.

Lachen!

Ik zie u al voor me. Schuddebuikend van het lachen als u hier alleen al aan denkt. Nu ken ik toevallig wel een vrouwelijke stucadoor, maar dat is dan ook een op en top sportvrouw en waarschijnlijk een van de weinige vrouwelijke stucadoors. Stucen is immers zwaar werk en ja moeder natuur heeft de man nu eenmaal meer spierkracht toebedacht dan ons vrouwen. Op enkele uitzonderingen daargelaten dan.

Concurentie!!

Maar, pas op! Ook vrouwen kunnen stucen, in hun beste kleren en op hoge hakken. Stucmateriaal dat 50 maal lichter is dan het gangbare stucmateriaal en geen rotzooi geeft. Als je per ongeluk wat knoeit, raap je het gewoon op en ga je relaxt verder. Mocht er toevallig een vriendin bellen om te shoppen dan zeg je natuurlijk ja. Laat de boel lekker liggen en bekijk of je de volgende dag nog een uurtje hebt om het af te maken. En dit alles natuurlijk in je nieuwste outfit.

Dream on baby!

Als rechtgeaarde man en/of toevallig ook stucadoor wordt u nu wellicht wel een klein beetje nieuwsgierig of denkt u dat ik u nu gigantisch in de maling zit te nemen. Is dit een grap? Wordt dit, wat u en ik immers als een typisch mannelijk beroep beschouwen, nu ook al bedreigd door vrouwen! Dream on baby, maar dat gaat hem niet worden hoor ik u bijna denken. Dit is de bouw, zwaar werk en per definitie een mannenwereld. Punt uit!

Niks punt uit!

Ik neem u namelijk helemaal niet in de maling. Ik heb zelf een klein stukje gestuct. En jawel. Op een paneel. Dit stond op een flip-over in de huiskamer. Geen kranten op de vloer. Niets afgeplakt en jawel in mijn mooie outfit en óp hoge hakken! Zelf was ik in de veronderstelling omdat we niet in een bouwvak-tenu diende te verschijnen, dat er wel een overal voor ons klaar zou liggen. Dus zelf was ik wel eerst enigszins wantrouwend en bezorgd toen dit niet het geval bleek te zijn. Maar het is echt wonderbaarlijk materiaal. Zacht. Het voelt aan als zijde en een beetje warm. Ook als het opgedroogd is, dus allemaal zéér vrouw-vriendelijk. Heel fijn, mooi en ook nog eens mooie kleuren.

Nieuwsgierig?

Ja, dat zou ik in uw geval nu ook wel zijn geworden. Misschien niet wat u als eerste zult denken, maar dit materiaal is al eeuwen oud. Het komt uit Japan, net zoals de naam van het spul, Ajaco hetgeen in het Japans lichte, heldere kleuren betekent. Ja, in Japan maken ze echt niet alles na hoor. Japan heeft een rijke cultuur en wellicht komen er nog veel meer goede ideeën uit Japan. Mocht ik nog eens iets moois tegenkomen waar je echt blij van wordt dan laat ik dit zeker weten.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

5 reacties op “Stucen op hoge hakken

 1. kees schreef:

  lijkt mij top spul laat de damens maar komen

 2. Hanneke schreef:

  Leuk artikel en het klopt helemaal!

  Ook ik heb recent ervaring opgedaan met dit materiaal.
  Het is voor een leek, als ondergetekende, heel gemakkelijk te verwerken en zelfs een plezier om de muren ermee te stucen.
  Het resultaat is een zachte, fris ogende muur, die bij mij ook nog een geluiddempende werking heeft.

  Ik wens gebruikers veel plezier toe met Ajaco!

 3. Rob Venema schreef:

  Ik behoor dan tot de mannelijke tak, maar ben recent ook aan de slag gegaan met Ajaco. Waarom zwaar klussen al het schijnbaar makkelijk kan. Enthousiast geraakt door alle berichten dat iedereen met dit “spul” kan stucen wilde ik dat wel eens aan den lijve ondervinden. Ik heb geen enkele ervaring met stucen, laat staan het strak maken van schoon metselwerk. Wel, ik moet inmiddels toegeven dat Ajaco zich wel erg makkelijk laat verwerken en strak trekken. Na wat oefening kijk ik nu tegen een strak wit muurtje. Ook het even onderbreken van de klus en later verdergaan is inderdaad geen enkel probleem. Ik ben nog steeds enthousiast en kan het iedereen aanraden sowieso een keer te proberen om het materiaal te ervaren.
  Succes!

 4. Pierre Snoeck schreef:

  Er zijn ook mannen die graag willen stuccen met materiaal dat 50 maal lichter is dan gangbaar stucmateriaal. Waarom zwaar als het ook licht kan! Ik heb daarom gauw wat zakken Kinuko van Ajaco aangeschaft en ben aan de gang gegaan. Het resultaat: een huiskamer met Kinuko muren en plafond, waarin mijn moderne spullen verrassend goed tot hun recht komen. Als ik straks boven de kamers ga opknappen ga ik wéér met Ajaco in zee.

 5. h.lubbers schreef:

  Is de meterprijs van de producten geheim? Ik heb erg veel belangstelling voor dit product, maar kan hierover geen prijsinformatie vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.