Blog

Werden de duurzame schilders van vereniging SCHILDERSVANNU enkele jaren geleden door sommige nog weggezet als groene gekkies, na een rondje op de SGA beurs 2018 in Gorinchem wordt duidelijk dat de groene gedachte mainstream aan het worden is. Steeds meer fabrikanten bieden duurzame producten aan en onderliggend wordt er druk gezocht naar schonere en fosielvrije alternatieven. 

Stilletjes vergroenen kan ook
Sommige merken laten na om termen als biobased op de blikken te zetten. Dan gaat de verandering stilletjes en heeft de schilder niet in de gaten dat het product steeds duurzamer wordt. Waarschijnlijk vermoed men dat de schilder niet op verandering zit te wachten (hoe komen ze daar nou bij???). Maar bij de meeste verffabrikanten zet men de groene productlijn graag in het zonnetje. En daar is zo’n beurs als de SGA natuurlijk bij uitstek geschikt voor.

Duurzame producten op de SGA
Bij binnenkomst stuit je direct op de Caparol stand. Caparol speelt in op de duurzame trend door hun topmuurverf met een plantaardig bindmiddel uit te rusten, de IndekoGeo. Verderop stond verffabriek Lacq, zeer ervaren in het maken van allerlei ambachtelijke lijnolieproducten. Dan liep je de stand van Copperant op met een zeer divers palet aan professionele schilderverven met een groen hart. Remmers introduceerde hun nieuwe Eco lijn (wordt getest, later meer). Op de stand van verfhandel GreenPaints was duurzaamheid geen issue maar gewoon een vanzelfsprekendheid. En ook was InterGreen er, met muurverf gemaakt van restantenverf. Rigo verffabriek was aanwezig met hun nieuwe Ekodur lijn. Helaas hadden ze de lijnolieverven van Aquamaryn deze keer thuis gelaten, maar ook in de Ekodur lijn zit een plantaardig pareltje. Keim is niet echt biobased te noemen maar zeker wel duurzaam. Met hun minerale verfproducten kan je heel schoon en veilig werken. Wijzonol gebruikt een herwinbaar bindmiddel in hun muurverven en ook houtrotspecialist Repair Care gebruikt biobased ingrediënten in hun epoxy pasta’s. Sigma is van de grote jongens de enige die echt stappen zet. De S2U Allure Gloss is al voor de helft biobased en ook hun muurverf Air Pure bezit een plantaardig bindmiddel.

BiobasedDuurzaam

Afwezigen
Ook enkele verffabrikanten met groene producten waren afwezig op de beurs. Grootste afwezige vond ik zelf Anker Stuy, die met de biobased Rolsma lijn flink aan de weg timmert. Graphenstone was er vorig jaar wel maar sloeg dit jaar een keertje over. Ook Ecotec en Auro waren niet op de beurs. Jammer, want deze merken hebben serieus goede producten, vooral in het wat hogere segment. Met name de natuurlijke muurverven van Ecotec en Auro hebben een trouwe klantengroep, die in het luxe segment goed scoren met deze onderscheidende merken.

Biobased goes mainstream
Op het eerste gezicht denk je, keuze genoeg. Maar uiteindelijk is het overgrote deel van de verfplas nog steeds het opgebouwd uit fossiele grondstoffen. Het wordt tijd dat de schilder zelf echt keuzes gaat maken. De opdrachtgevers bewegen al. Benut de voordelen van biobased, gebruik bijvoorbeeld de marketing voordelen (groen is populair). Vaak zijn de producten ook minder slecht voor de eigen gezondheid, ook best fijn. Keuze genoeg, voordelen genoeg. Eigenlijk geen reden meer om voor op aardolie gebaseerde producten te kiezen, specifieke situaties daargelaten natuurlijk. Die SCHILDERSVANNU waren misschien zo gek nog niet…

Over Richard Hoogstraten

Richard Hoogstraten (1971) heeft na de schildersopleiding van het Nimeto diverse functies binnen de schildersbranche bekleed. Van medewerker van een verfgrossier tot verftechnisch adviseur en van voorman in een schildersbedrijf tot houtrotinstructeur. Ook heeft hij zes jaar een eigen schildersbedrijf gehad. Na wat omzwervingen begon hij in 2013 opnieuw een schildersbedrijf, dat kiest voor milieubewust schilderen. In zijn blogs gaat hij in op de (on) mogelijkheden van duurzaam schilderen.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.