Ga naar hoofdinhoud

Sociaal bewustzijn


Social media, daar weten we allemaal wel van mee te praten. Maar sociaal bewustzijn, dat is een term van zo’n veertig jaar geleden, dus alleen de heel ouden weten zich dat nog te herinneren.

Het is een term die volgens mij door Ivan Illich geënt is, maar dat zal u al helemaal niet boeien. Hij gaat over de mens, die geneigd is om in zijn eigen kringetje te werken, te leven, zijn dingen te regelen. Die mens kun je ’tot bewustzijn brengen’. Nee, niet door hem op een steen neer te zetten met twee klankschalen, integendeel: je probeert hem of haar de ogen te openen voor de grotere verbanden die invloed hebben op zijn of haar leven. En daarop te ‘ageren’, reageren zouden we tegenwoordig meer gewend zijn te zeggen.

Ik hoop dat u doorhebt dat dit vooral om arbeidersbewustzijn ging, bevrijding van onderdrukten. Illich zelf werkte met indianen in Zuid-Amerika die, als je ze vroeg wat het verschil was tussen een mens en een hond, zeiden dat de hond vrij was, verder zagen ze niet veel verschil.

Maar misschien is er ook wel ondernemersbewustzijn nodig, een wijdere blik. Ik had die indruk tenminste stellig toen ik kort na elkaar een aantal schilderpatronen sprak die me allerlei dingen vroegen waarvan ik dacht: dat heeft toch al lang overal gestaan? Op de site van OnderhoudNL, die van de LBV en ja, ook in onze kranten en op onze site: of het écht waar was dat OnderhoudNL, hun eigen club, waar ze zelf lid van zijn, een afspraak heeft gemaakt met een vereniging die heel weinig schilders vertegenwoordigde? Maar dat is toch eigenlijk heel eigenaardig?  ‘Mja’, zeggen wij dan bij ons thuis, sinds we allemaal erg gelachen hebben om Hans Teeuwen (In het sprookjesbos zegt een kind heel enthousiast: ‘Oh olifant, wat ben je groot en wat heb je een lange slurf!’ en dan zegt die olifant dus, ongeïnteresseerd, want hij weet dat al lang: ‘Mja?’)

Ik hoor dat op de achterbanavonden van OnderhoudNL anderhalve man en een paardenkop was. Net zoals op die driekwart-vergaderingen van de vakbonden. Terwijl het hier wel om een ingrijpende cao-revolutie gaat. Er wordt veel gemonkeld over de actiebereidheid onder de schilders, maar de schilderpatroons zouden zich ook wel eens af moeten vragen of ze niet iets moeten met de sociale kwestie die onder hun ogen aan het ontstaan is. Sociaal tot bewustzijn komen, zo noem je dat, ja.

5 reacties op “Sociaal bewustzijn

  • Henk

    Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met ‘ingrijpende cao-revolutie’. Misschien dat OnderhoudNL nu opeens afspraken maakt met een vakbond die (nog) minder de arbeiders vertegenwoordigt? Omdat de ‘oude’ vakbonden zichzelf buitenspel hebben gezet is de stap van OnderhoudNL echter vrij logisch. Zie het niet als een revolutie maar als een evolutie.

  • Jan Maurits Schouten

    Dag Henk, de keuze om niet meer met de vakbonden te onderhandelen ziet OnderhoudNL, als ik hun congressen mag geloven, als, zie Jan Rotmans, als een ‘disruptie’, een nieuwe weg. Er wordt bewust het poldermodel verlaten. In een normale cao-situatie wordt na een eindbod dat afgewezen wordt door beide partijen naar mediation gezocht en na enige tijd weer met elkaar gepraat. OnderhoudNL grijpt de afwijzing van haar eindbod aan om te breken met de vakbeweging. Dat is revolutionair.

    1. Henk

      De traditionele vakbonden vertegenwoordigen in steeds mindere mate de ‘werkenden’ in de schilderssector (en daarmee bedoel ik dus niet alleen de werknemers). Je kunt beter stellen dat het poldermodel de realiteit heeft verlaten.

      1. jan maurits

        Benieuwd of de bonden je stelling kunnen logenstraffen, Henk. Morgen is een eerste lakmoesproef

      2. ad2

        De vak bonden fnv en cnv vertegenwoordigen nog steeds de werknemers !!dat er minder lid zijn van de bonden heeft andere oorzaken (denken oa aan de kosten ) ook bij ons bedrijf zijn er meer geen lid als wel lid maar die willen wel ook een goede Cao en de meeste denken toch nog steeds sociaal . denk aan seniorendagen ook de jongere vinden het niet kunnen zoals daar nu mee om gegaan word. ,ook die weten wat die generatie al heeft misgelopen waar ze ook al 40 jaar voor betaald hebben . Er zijn echt nog wel sociaal denkende mensen . Jammer genoeg worden het er wel steeds minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >