Sneltesten voor coronavirus en chroom-6 • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Sneltesten voor coronavirus en chroom-6


Snelheid is alles. Dat merken we dagelijks bij het testen op het coronavirus, maar een sneltest kan ook veel geld en tijd besparen als het gaat om het aantonen van chroom-6 op geschilderd staal.

Eerst hadden we een tekort aan testmaterialen voor het aantonen van het coronavirus, maar toen dat probleem was getackeld, liep de tijd tussen het afnemen van het monster en het krijgen van de uitslag op. De overheid belooft zowel bij negatieve als positieve uitslag dat je binnen 48 uur wordt gebeld, maar drie tot vijf werkdagen wachten is geen uitzondering. Tijd is echter geld; het is vervelend als iemand die het virus niet bij zich draagt, zolang aan het werkproces wordt onttrokken. Dat is een gedeeld belang van zowel werkgever als werknemer.

Adaptics

In dat licht bezien is het logisch dat OnderhoudNL en vakbond LBV samen snelle coronatesten aan huis, uitgevoerd door Adaptics, aanbieden. Daartoe hebben zij besloten in de Stichting USAG. Medewerkers met klachten die door hun werkgever vóór 16.00 uur zijn aangemeld voor een test, ondergaan deze nog dezelfde dag. Ook in weekenden wordt thuis getest. De uitslag volgt meestal binnen 48 uur. Of de schadelast voor de branche inderdaad bij elke wachtdag minder enkele tonnen euro’s bespaart, zoals OnderhoudNL stelt, kan ik niet narekenen. Maar ik geloof het graag.

Chroom-6

De parallel met chroom-6 is snel getrokken. Ook daar kan de financiële schade bij een project enorm oplopen als chroom-6 tijdens de uitvoering van het werk wordt ontdekt. Dat leert een interessante case rond de slangentoren van de gemeente Almere. (Lees hier de case in Eisma’s Schildersblad nr. 10-2020). Een sneltest gaf uiteindelijk duidelijkheid, zodat het behandelplan daar op kon worden afgestemd. Ook hier geldt: snelheid is alles. Het gebruik van chroom-6 was en is veel breder dan algemeen wordt aangenomen. Het dringende advies is: als je te maken krijgt met het schilderen van staalwerk, test dan altijd op de aanwezigheid van chroom-6. Liefst al in de begrotingsfase, zodat – mocht het onverhoopt aanwezig zijn – je het onderhoudsplan daar tijdig op kan aanpassen.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Van Wijk Verf gaat in Elma doen

Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Onderhoudsbedrijf Vios gaat op in Elk

CAO-onderhandelingen gestart tussen OHNL, LBV, FNV en CNV

SchildersVAKTV: Erik Winkler in de schilderswerkplaats


Naar archief >