Ga naar hoofdinhoud

Sikkens BL Endurance (2)


In mijn vorige blog omschreef ik de techniek achter de nieuwe generatie watergedragen verven voor buiten. En dan met name de hoogglans producten. Dit omdat Sikkens in juli 2021 zijn nieuwe Rubbol BL Endurance lijn heeft gepresenteerd. En omdat ik erg geïnteresseerd ben in nieuwe, meer duurzame producten. Zelf heb ik deze verf ook even goed aan de tand gevoeld.

BL Endurance Primer

Sikkens had natuurlijk altijd al prima watergedragen primers die buiten toepasbaar waren maar de BL Endurance primer is speciaal voor buiten ontwikkeld. Het is een sneldrogende, goed hechtende primer en voorlak op basis van acrylaat. Tijdens mijn schilderwerk merkte ik weinig verschil met de meeste andere watergedragen primers die ik gebruik. De vloeiing vond ik wel iets beter en dat is mooi, want zo creëer je een gladdere ondergrond voor je aflak. Verder gewoon een goed dekkende en prima bruikbare primer. Zeker voor schilders die op zoek zijn naar een product met een zeer lage uitstoot, een laag vos-gehalte dus. Klein minpuntje vind ik dat de verpakkingen van de primer en de aflak te veel op elkaar lijken.

BL Endurance High Gloss

De nieuwe watergedragen hoogglans aflak van Sikkens voor buiten. Op basis van een Alkyd-emulsie. Zie mijn vorige blog. Ik heb er nu zo’n acht liter van verwerkt in lichte en donkere kleuren en ik moet zeggen, hier is echt goed mee te werken. Voor een echt super hoogglanzende voordeur (Ruben-style) zou niet mijn eerste keus zijn maar voor regulier onderhoudswerk is het zeer geschikt. Aangezien ik al gewend ben om met sneldrogende verven, zoals bijvoorbeeld Demidekk, buiten te werken had ik weinig last van het weer. Ik heb de meest uiteenlopende weersomstandigheden meegemaakt en dat was goed te doen. Althans, niet anders dan met een oplosmiddelhoudend product. Want die gebruik ik ook niet graag in volle zon of in de regen. Na drie projectjes durf ik te stellen dat deze nieuwe lijn van Sikkens veel potentie heeft. Het is met een mooi resultaat toepasbaar bij zowel projectmatig als voor particulier werk.

BL Endurance
De BL Endurance familie

Voorbeelden

Eerste foto is red ceder gevelbetimmering en twee hardhouten kozijnen en ramen. De ondergrond was reeds geschilderd in een alkyd hoogglans. Nieuw systeem: ontvetten, schuren, kaal hout bijgronden, zeer ruim overgronden met BL Endurance Primer op kleur waarna er heel fijn geschuurd werd en alles een keer werd afgelakt met BL Endurance High Gloss. Mooie van dit systeem is dat het in een dag past. Steiger opzetten, schilderen en weer weg. Heel prettig voor de klant en lekker snel voor mij.

Sikkens

Tweede voorbeeld is een jaren dertig woning waarbij 30 procent van het houtwerk kaal gemaakt werd. Onderdorpels waren eiken, opbouw van het kozijn grenen. Ramen zijn eerder een keer vervangen voor hardhout. Aansluitingen onderdopel-stijl zijn gerepareerd met DryFlex16. Na schoonmaken en grof schuren eerste grondlaag op kaal hout. Na fijn schuren geheel overgegrond met BL Endurance Primer op kleur. Zowel crème als donkergroen. Daarna superfijn geschuurd en afgelakt met de High Gloss. 

Het enige wat echt wel beetje anders is, is het schuren. Kaal hout en overgangen zijn redelijk grof geschuurd maar daarna echt niet lichter dan korrel 220. En de voorlak heb ik alleen gematteerd met een heel fijn schuurmatje, zie foto.

Conclusie

Sikkens heeft met de nieuwe BL Endurance een zeer goed toepasbaar systeem om buiten snel en mooi schilderwerk te maken. Voor deuren en zwaar belaste delen zou ik een ander product kiezen maar voor het overgrote deel is dit een prima, laag vos-gehalte alternatief voor terpentine houdende producten. Geef het eens een kans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


AkzoNobel gaat mogelijk banen schrappen

AkzoNobel geeft winstwaarschuwing

AkzoNobel komt met winstwaarschuwing

Rode loper voor ‘de man met gouden handjes’

Nieuwe vlog van Richard: duurzame verven op een opfrisproject (SchildersVAKTV)


Naar archief >